Deşi de cele mai multe ori este asociat cu o tehnică de relaxare, masajul face parte din multe programe de recuperare medicală. Pe lângă relaxarea musculaturii şi detensionarea întregului corp, masajul poate trata doar o anumită zonă cu mişcări specifice, ajutând la prevenirea sau recuperarea unor probleme medicale concrete. Iată câteva beneficii ale masajului pentru sănătatea ta.
Migrene
Durerile de cap pot avea cele mai diverse surse. Cert este că atunci când ai o migrenă ai da orice să scapi de ea. Ritmul alert în care trăim, responsabilităţile în familie şi la serviciu, stresul şi problemele cu care te confrunţi fac ca o simplă durere de cap să crească în intensitate. O sesiune de masaj acasă sau în cabinetul unui specialist nu este disponibilă decât cu programare şi presupune deplasări prin oraş. Întrucât migrenele nu ţin cont de nici un fel de calendar, ci apar pur şi simplu, cel mai înţelept este să ai la dispoziţie un fotoliu de masaj corporal. Acesta repetă automat mişcările uzuale de masaj, tratând eficient fiecare grupă de muşchi în parte. Tensiunea musculară şi spasmele de la nivelul gâtului şi umerilor sunt eliberate, iar senzaţia de durere de cap dispare fără a apela la ajutorul analgezicelor.
Recuperare
Sesiunile de masaj de recuperare sunt printre cele mai solicitate în zilele noastre. După o accidentare sau o intervenţie medicală, musculatura este printre cele mai afectate părţi ale corpului. Indiferent de vârstă sau forma sportivă, leziunile sau imobilizarea timp de câteva zile îngreunează procesul de recuperare. Cu cât reuşeşti să revii mai repede la ritmul iniţial, cu atât ai mai multe şanse de vindecare. De un real folos în acest sens poate fi masajul de recuperare. Fiecare grupă de muşchi contribuie la buna funcţionare a întregului corp, dar are nevoie de un anumit tip de mişcare pentru refacere. Aplicate manual, mecanic sau automat, tehnicile de masaj trebuie să ţină cont de fiecare ţesut în parte, pentru ca durerea să fie alinată şi refacerea grăbită. Pentru recuperarea medicală este esenţial să obţii recomandarea unui specialist, care va semnala tipul de masaj, zona de aplicare şi în special durata fiecărei sesiuni. Pe măsură ce situaţia se îmbunătăţeşte, sesiunile vor deveni tot mai rare şi vei trece de la masajul de recuperare la cel de menţinere în formă sau doar relaxare.
Dureri de spate
Coloana vertebrală are cel mai mult de suferit din cauza ritmului nostru de viaţă. Postura greşită la volan, la masă şi la birou, sedentarismul, odihna puţină sau în condiţii nepotrivite sunt factori care aplică o presiune suplimentară asupra coloanei. Pe lângă toate acestea pot apărea accidente sau leziuni. Stresul provoacă, de asemenea, încordări la nivel muscular, resimţite şi în coloană. Dacă atunci când îţi ridici copilul (poate pentru a mia oară) simţi o durere ascuţită care coboară spre picior, este momentul să te orientezi către terapia de masaj pentru coloană. În funcţie de gravitate poate fi nevoie de medicaţie sau chiar intervenţie chirurgicală. Însă nici una din tehnicile supravegheate de medicul specialist nu exclude masajul, care devine o terapie complementară utilă.
Tot mai multe tehnici medicale încearcă să reducă din tratamentul agresiv medicamentos sau al intervenţiilor chirurgicale prin acţiuni de profilaxie. Dintre acestea, masajul este de ajutor în orice stadiu te-ai afla: pentru menţinere în formă, parte a terapiei de vindecare sau pentru recuperare după o afecţiune. Cel mai important este să respecţi recomandările medicului specialist care ţin cont de vârstă, greutate şi problemele de sănătate existente.