Pentru a obtine cafeaua cunoscuta in prezent de toti si consumata in fiecare casa, boabele verzi de cafea trec printr-un proces de prelucrare, prajirea fiind cea mai importanta etapa. Indiferent daca ulterior este comercializata sub forma de cafea boabe, macinata sau instant, prajirea este cea care da gustul cafelei si care ajuta la diferentierea tipurilor de cafea. Procesul de prajire implica, la randul sau mai multe etape, care sunt urmate in ordinea descrisa in randurile de mai jos.
Prelucrarea boabelor de cafea verzi
Dupa ce cafeaua a fost recoltata, boabele sunt verzi. Inainte de a fi prajite au o aroma vegetala, care nu are legatura cu cafeaua pe care o cunoastem. Aceste boabe vin insa cu proprietati antioxidante puternice si ajuta foarte mult in curele de slabire, motiv pentru care o anumita parte din boabe este pastrata de producatori pentru a fi prelucrata diferit si pentru a fi comercializata sub forma de cafea verde.
Boabele de cafea sunt lasate la uscat
Prima etapa din procesul de prajire este reprezentata de fapt de uscare. In timpul uscarii boabele devin maro deschis sau galbui si apa din interiorul lor dispare. Acizii continuti in boabe reactioneaza si trec printr-un proces de descompunere, care face ca aroma vegetala sa dispara aproape complet. In etapa aceasta boabele de cafea au miros de paine prajita si incep sa se stafideasca pe masura ce isi schimba culoarea.
Boabele de cafea isi modifica presiunea
Cele mai citite articole
Atunci cand apa din interiorul boabelor incepe sa se incalzeasca, presiunea din structura lor se modifica si culoarea devine tot mai intensa. Anumite boabe devin maro inchis si par prajite deja, insa in urmatoarele etape isi vor modifica din nou culoarea.
Boabele de cafea pocnesc
Datorita aburilor, boabele de cafea pocnesc. Structura lor celulara se rupe si boabele reactioneaza exact ca floricelele de porumb, marindu-si dimensiunea. Suprafata lor devine uniforma si neteda iar culoarea se intensifica foarte mult. Abia acum boabele incep sa aiba miros de cafea. Dupa aproximativ doua minute de la primul pocnet, se va opri prajirea in cazul cafelei destinate pentru presa franceza sau pentru filtru.
Prajirea cafelei
In momentul in care cafeaua este prajita, acizii, compusii din boabe si zaharurile reactioneaza determinand diverse arome. Zaharurile se caramelizeaza, acizii incep sa se descompuna, iar boaba de cafea se usuca, avand o structura celulara tot mai slaba.
Boabele de cafea pocnesc din nou
In timpul procesului de prajire, se aude si cel de-al doilea pocnet, determinat de presiunea acumulata in boabele de cafea. In aceasta etapa uleiul ajunge pe suprafata boabelor. In cazul multor tipuri de cafea utilizate pentru espresso, prajirea se opreste imediat dupa al doilea pocnet. Dupa ce boabele pocnesc a doua oara, ele pastreaza foarte putin din aroma originala a cafelei. Aceasta va fi inlocuita treptat de un gust amar. Dupa ce uleiul ajunge pe suprafata boabelor, acesta incepe sa oxideze determinand acea aroma aspra pe care o cauta colectionarii de cafea si specialistii din domeniu.