Avantajele utilizarii tablei cutate pentru acoperis
Tabla cutata este o alegere excelenta pentru proiectele de constructii, datorita versatilitatii sale si a raportului bun calitate-pret. Se utilizeaza cu succes in numeroase aplicatii, pentru cladiri rezidentiale, hale de productie, depozite, cladiri comerciale etc. Fiind un material practic, din tabla cutata se pot face acoperisuri, fatade, lambriuri de streasina, plafoane, pereti despartitori sau garduri. In toate aceste cazuri, montajul tablei cutate se realizeaza usor, insa atunci cand materialul este folosit pentru acoperis, este necesara o atentie sporita.
Dintre avantajele utilizarii tablei cutate pentru invelirea unui acoperis, pot fi mentionate urmatoarele:
- greutatea redusa a materialului;
- gama variata de culori si texturi;
- aspectul uniform, placut;
- costul redus;
- rezistenta materialului la coroziune, radiatii UV, la variatiile de temperatura si la precipitatii;
- posibilitatea optarii pentru modele cu cute de diferite inaltimi, cu sau fara perforatii pentru ventilare;
- montaj usor, datorita simplitatii profilului.
Montajul acoperisului din tabla cutata
Odata ce a fost ales tipul potrivit de tabla cutata si sunt disponibile materialele, accesoriile de etansare si conexiune (coame, dolii, frontoane etc.) suruburile si uneltele necesare, se poate monta acoperisul din tabla cutata. Pentru ca rezistenta indelungata a acoperisului sa fie asigurata, este necesar ca tabla cutata sa se monteze corect, urmand cativa pasi simpli, explicati in cele ce urmeaza.
Pasul 1 – Pregatirea suprafetei suport
In cazul constructiilor noi, nu este necesara o pregatire riguroasa a suprafetei suport. In schimb, daca tabla este utilizata pentru inlocuirea vechiului acoperis, este nevoie de un plus de grija. In unele cazuri, tabla cutata poate fi montata si peste o invelitoare existenta, insa aceasta posibilitate trebuie confirmata de catre un specialist. Atunci cand invelitoarea se pastreaza, aceasta trebuie curatata inainte de montajul tablei cutate. Daca materialele vechi se indeparteaza, uneori este necesara efectuarea unor reparatii, in functie de problemele care sunt identificate. Ulterior, intreaga suprafata se curata, prin indepartarea impuritatilor sau a mucegaiului.
Pasul 2 – Aplicarea foliei anticondens
Acesta nu este un pas obligatoriu, insa specialistii recomanda aplicarea de folie anticondens, pentru a elimina riscul formarii de condens si pentru a preveni acumularile de apa, mai ales pentru acoperisurile care adapostesc spatii de locuit. Rolul de protectie al foliei anticondens este dublu. Pe de o parte, constructia este protejata de infiltratii si, pe de alta parte, panourile de tabla cutata sunt protejate impotriva aparitiei ruginei cauzate de umiditate. Folia anticondens se monteaza sub tabla cutata.
Pasul 3 – Montajul tablei cutate pe acoperis si a accesoriilor de tinichigerie
Montajul tablei cutate pe acoperis se face incepand de la baza. Se recomanda ca primul panou de tabla cutata sa se prinda in coltul din dreapta jos al acoperisului. Se continua cu panouri de tabla cutata in lateral, montandu-le cu suprapunere de o cuta. De retinut ca panourile de tabla cutata pot fi produse cu lungimi de pana la 6 metri, astfel ca, daca panta acoperisului tau nu masoara mai mult de atat, nu va fi necesar sa suprapui panouri pe inaltime, in caz contrar, pe urmatorul rand, panourile se monteaza pe acoperis cu suprapunere de cel putin 15-20 cm. Panourile se prind pe partea adancita a tablei cutate, folosind suruburi. In general, necesarul de suruburi este de 4-6 bucati pentru fiecare metru patrat de tabla cutata. Specialistii recomanda sa fie utilizate suruburi adecvate pentru tabla cutata, suruburi metal-lemn pentru prinderea panourilor pe astereala si suruburi metal-metal pentru fixarea accesoriilor, toate acestea pentru o rezistenta mecanica sporita a structurii.
Concomitent cu montajul tablei cutate, in functie de forma acoperisului, se monteaza si accesoriile necesare. Dintre acestea amintim: dolii (la intersectia a doua pante de acoperis), coame (in partea superioara a panourilor de tabla cutata), borduri fronton (la capetele laterale ale acoperisului), racorduri la calcan (daca acoperisul se imbina cu un perete vertical, are lucarne sau cosuri de fum), sorturi de streasina (la baza acoperisului), opritori de zapada si altele.
Dupa cum se poate observa, nu este extrem de dificil sa se monteze un acoperis din tabla cutata. Insa, pentru ca rezistenta si durabilitatea structurii depind in mare masura si de eficienta montajului, specialistii le recomanda celor care isi doresc un astfel de acoperis sa apeleze la o echipa de profesionisti cu experienta. Acestia pot face diferenta, mai ales daca este vorba despre o suprafata ampla.
De asemenea, cei care se gandesc sa aleaga aceasta optiune pentru realizarea unui acoperis, insa au nevoie de ajutor in vederea stabilirii necesarului de material sau de alte sfaturi practice, pot apela la specialisti in domeniu. La RoofArt, pe langa gama variata de panouri de tabla cutata, clientii pot beneficia si de consultanta in alegerea materialelor. In functie de specificatiile proiectului, panourile sunt realizate la dimensiunile necesare, pentru ca montajul sa se poata face cat mai simplu.