Spălarea părului este pentru mulți dintre noi un obicei pe care îl facem poate fără să dăm prea multă atenție importanței etapelor sale. Poți să îmbunătățești această rutină de îngrijire pentru a avea un păr mai sănătos și plin de vitalitate. Ai nevoie doar de câteva lucruri care îți sunt la îndemână.
Alegerea produsele potrivite
Pentru o rutină sănătoasă, ai nevoie de produse potrivite scalpului și caracteristicilor părului tău. Pe piață, există o gamă variată, de la șampoane antimătreață, hidratante, pentru volum sau strălucire până la cele tratament pentru părul deteriorat. De asemenea, este recomandat să alegi un produs care se potrivește formei părului (de exemplu, pentru păr drept sau creț), dar și scalpului tău.
Șamponul trebuie să curețe scalpul, dar fără să elimine în totalitate uleiurile naturale ale părului. Trebuie să ai grijă ca acesta să nu irite, să nu usuce sau să determine secreția unei cantități mai mari de sebum. Este important să cauți un produs blând cu rol calmant și antiinflamator. Pentru toate acestea, folosește sampoane profesionale care îți vor hrăni părul și vor spori rezistența acestuia.
Pregătirea dinaintea spălării
Poți decide cât de des să faci acest lucru în funcție de tipul părului și al scalpului, de lungime, precum și de activitățile fizice desfășurate. Dacă ai un păr gras, îl poți curăța, de exemplu, la fiecare două zile, iar pe cel uscat săptămânal. Nu este o regulă generală atât timp cât ai un păr și un scalp sănătos.
Dacă ai decis că este nevoie să îl speli, asigură-te că ai scos toate agrafele și elasticele. Perie sau descurcă ușor părul înainte de spălare pentru a nu-l agresa suplimentar și a putea distribui mai ușor produsele cosmetice. De asemenea, pregătește pielea scalpului printr-un masaj delicat cu degetele curate. Dacă ai posibilitatea, folosește apă cât mai curată sau chiar filtrată pentru a te spăla.
Ajustarea tehnicii de spălare
Cele mai citite articole
Cel mai important aspect este să cureți blând scalpul de impurități. Pentru aceasta, udă bine părul înainte de șamponare cu apă caldă, nu fierbinte. Aplică o cantitate mică de șampon în palme și masează ușor. Dacă este nevoie, poți aplica ulterior o cantitate mai mare de produs. Întinde crema astfel obținută pe scalp, la ceafă și în zona tâmplelor. Masează ușor cu buricele degetelor fără a freca și cât mai blând.
Evită să aplici șamponul pe lungimea firului de păr și lasă-l, în schimb, să curgă în mod natural până la vârfuri. Ai grijă să nu forțezi firele prin mișcări agresive pentru a evita să îl încurci, mai ales dacă ai părul lung. Cel mai bine este să speli părul lăsându-l pe spate, așa cum stă el în mod obișnuit, și să îl limpezești bine la final.
Pasul suplimentar după șamponare
Aplică balsam de păr pentru un plus de hidratare și îngrijire. Pune o cantitate suficientă de produs în palme, omogenizează și aplică numai pe vârfuri, nu și pe scalp. Balsamul va ajuta părul să se electrizeze mai puțin, mai ales pe timpul iernii. Asigură-te că ai limpezit bine pentru a elimina toate urmele de produs și impuritățile. La final, clătește părul cu apă mai rece decât cea folosită pentru șamponare pentru a stimula circulația sângelui la nivelul scalpului și a întări rădăcinile.
Îngrijirea după spălare
Tamponează părul cu un prosop moale din bumbac sau microfibră. Pe cât posibil, este preferat să îl lași să se usuce în mod natural fără uscător de păr. Îl poți strânge ușor într-un prosop pentru a-l ajuta să se usuce. De asemenea, evită să dormi cu el ud, deoarece acest lucru poate să ducă la încurcarea părului. Dacă vrei să îl coafezi, folosește înainte un produs cu protecție termică. Toate acestea te vor ajuta să eviți ruperea firelor de păr.
Curățarea părului poate să pară o activitate complicată. Însă, dacă urmezi sfaturile propuse, te vei bucura de un păr curat și plin de vitalitate ca un adevărat profesionist.
Sursă foto: Unsplash