Este vorbită la nivel mondial în toate nivelurile profesionale și academice, reprezintă cartea de vizită a unui angajat cu șanse la un loc de muncă mai bun, aduce satisfacții în ceea ce privește avansarea în carieră. Pentru unii poate fi o obligație de studiu sau de serviciu, pentru alții e o bucurie și o pasiune de predat și celorlalți. Pe scurt, limba engleză poate fi deopotrivă importantă și grea – depinde însă foarte mult prin ce mijloace, dar mai ales alături de ce oameni o înveți!
Dacă dorești să o studiezi în mod corespunzător, trebuie să știi că ai nevoie de 4 abilitățile cardinale pentru a trece cu brio atât examinările, cât mai ales întâlnirile directe: lectură, ascultare, scris, vorbire. Descoperă mai jos câteva idei care îți pot fi de ajutor în acest demers.
Optează pentru cursuri online.
Accesibil de multă vreme și din aproape orice loc, recomandat și utilizat cu precădere în această perioadă sensibilă pentru toată lumea, studiul online reprezintă modalitatea prin care înveți organizat și eficient. Poți găsi oportunități variate – precum Twinkle Star – cursuri de engleză, de exemplu – prin care învățarea este practică, distractivă și productivă. Cu profesori experimentați și suporturi de curs bine structurate, chiar și cel mai timid elev poate deveni la un moment dat un entuziast care își lasă consola pentru lecția interesantă cu Teacher și colegii de grupă.
Citește direct în engleză.
Cărți pentru copii, știri pe telefon sau pe computer, manualele de utilizare pentru electrocasnicele pe care le utilizezi în mod obișnuit, de ce nu? Orice suport informațional are potențialul de a te susține în demersul aplaudabil de a-ți însuși cea mai căutată limbă străină din lume. La început, e firesc să ai trac în privința citirii cu voce tare – în primă fază citești fără să pronunți, evitând astfel stresul cunoscut novicilor: „nu spun, că nu-mi iese cum trebuie!”. Pe măsură ce începi să înțelegi mai multe, îți recomandăm să începi citirea cu voce tare, pentru a câștiga încredere în propriile forțe. Îți poți verifica pronunția cu ajutorul unui dicționar online care îți pune la dispoziție atât varianta americană, cât și pe cea britanică a fiecărui termen.
Ascultă muzică și urmărește versurile.
Cine a spus că învățarea limbii engleze ar fi plictisitoare? Pasiunea pentru muzică poate servi și la învățarea acestei limbi într-un mod captivant și chiar eficient. O modalitate interesantă – și utilă în mod special în ceea ce privește vocabularul – este să asculți muzică în engleză și să acorzi atenție versurilor. Pentru începători, cele mai indicate sunt cântecele pentru copii, care conțin termeni uzuali și susțin memorarea prin intermediul repetițiilor.
Vizionează filme în limba engleză.
La fel ca în cazul melodiilor, filmele pot servi drept suport de învățare, cu atât mai mult datorită replicilor elaborate, prin intermediul cărora poți îmbunătăți abilitățile de ascultare și vorbire. Ideal este să alegi pelicule în care scenariul presupune acțiune simplă – comedii de familie, cu actori copii, de exemplu – ca să urmărești mai ușor conversațiile. Pentru a nu interveni tentația de a te bizui pe subtitrare sau traducerea de studio (în cazul în care filmul e disponibil cu suport audio în limba română), îți recomandăm să alegi vizionarea variantei originale, în engleză. Doar astfel îți vei concentra toată atenția asupra discuțiilor și vei putea obține rezultatele dorite.
Interacționează cu vorbitori nativi.
În era digitalizării, comunicarea a devenit mult mai simplă, iar accesul la informații este la un click distanță. Profită, așadar, de oportunitatea aceasta pentru a intra în contact cu vorbitorii nativi – vei descoperi comunități online de studiu, precum și aplicații de învățare a limbii engleze din surse de maximă încredere, precum BBC Learning English. Desigur, atunci când vei avea nevoie de certificarea cunoștințelor, va fi necesar să apelezi la profesioniști afiliați oficial!
Nu în ultimul rând: ia-ți notițe! Poate suna a sfat de modă veche, dar funcționează de fiecare dată, deoarece nimic nu se compară cu învățarea prin combinarea scrisului cu memoria vizuală. Ține minte că ambele îți vor servi în dobândirea celor patru abilități despre care am menționat la începutul acestui articol. În definitiv, asimilarea unei limbi străine e ca mersul pe bicicletă – cumva ezitant la început, însă pe măsură ce prinzi experiență ai vrea să pedalezi până dincolo de zare. Indiferent de distanța parcursă în procesul de învățare, îți dorim mult succes!