Una dintre condițiile absolut necesare pentru a considera o vacanță reușită este existența posibilității tehnice de a imortaliza momentele speciale transformabile în amintiri dragi. Pentru a putea face poze reușite în vacanță este necesară utilizarea unui aparat foto performant, a unui dispozitiv mobil pe care imaginile să poată fi stocate și prelucrate, precum și învățarea unor tehnici de realizare a fotografiilor – în diferite condiții ambientale – și a comenzilor aparatului.
Aparatul foto și accesoriile necesare
Elementul central din arsenalul unui fotograf, indiferent că este amator sau profesionist cu experiență, cel de care depinde în cea mai mare măsură reușita unei poze este aparatul foto. Alegerea aparatului foto poate fi o chestiune dificilă pentru un amator, însă cu puțină cercetare și răbdare internetul ne poate călăuzi către aparatul ideal pentru un anumit buget.
Din bagajul de vacanță nu poate lipsi laptopul care va servi atât ca soluție de stocare a materialului foto realizat dar și instrument de prelucrare a fotografiilor. Un SSD pentru laptop sau PC este soluția ideală de stocare, fiind mult mai fiabil decât un hard-disk clasic dar și mult mai rapid, atât la scriere cât și la citire.
Între alte accesorii obligatorii se numără minim 2 carduri de memorie, suficient de mari pentru a stoca minim o zi de fotografie (128 Gb este suficient), un acumulator de rezervă, un tripod și chiar un monopod pentru un plus de stabilizare a imaginii mai ales în condiții de lumină slabă.
Tehnici de fotografiere
Fiecare gen de fotografie poate fi realizat utilizând anumite tehnici și comenzi; dacă opțiunile de fotografiere ale aparatului nu sunt foarte bine stăpânite se poate apela oricând la presetări care, cu puțină răbdare și șansă, vor putea înlocui talentul fotografului de a surprinde imaginea perfectă.
Cele mai citite articole
Dacă intenționăm să fotografiem evenimente sportive, copii care se joacă sau animale care se deplasează rapid putem utiliza presetarea „sport” în combinație cu presetarea „burst” pentru a avea șanse sporite de a surprinde într-o fotografie reușită subiectul în acțiune. Putem încerca și setarea manuală a aparatului foto care înseamnă, în funcție de intensitatea luminii ambientale, distanța la care se află subiectul dar și alte detalii, un ISO cât mai scăzut (cu cât este mai mare, cu atât poza este mai „granulată”), un f-stop 1/800 pentru „înghețarea” perfectă a unui sportiv sau copil în mișcare sau 1/2000 pentru a surprinde o pasăre cu mișcări rapide, respectiv un număr cât mai mic posibil la diafragmă (2.8 sau mai jos) pentru a lăsa cât mai multă lumină să treacă prin lentilă spre senzor.
Pentru a putea surprinde momente frumoase la apus sau pe înserat ori în condiții de luminozitate scăzută avem nevoie de un aparat foto cu un senzor cât mai performant în acest sens, o lentilă rapidă (care permite setarea unui număr cât mai mic la diafragmă, 2.8, 2.0, etc.) dar și un tripod pentru a elimina inevitabilul și adeseori imperceptibilul tremurat al mâinii. În modul auto, aparatul ar trebui setat pe „night mode” cu HDR activ iar în modul manual ISO ar trebui să fie fixat la o valoare mai mare (800 sau mai sus) dar nu foarte mare pentru a evita efectul de granulare a pozei (în funcție de rezoluție și luminozitate 2500/3200 ar trebui să fie valorile maxime), diafragma la nivelul minim pe care îl permite lentila iar f-stop-ul (timpul de expunere) cât mai jos posibil pentru a surprinde cât mai multe detalii într-o imagine statică, respectiv 1/800 sau mai sus pentru a încerca surprinderea unui subiect în mișcare.
Secretele celor experimentați
Pentru realizarea de portrete, aparatul poate fi setat pe „potrait mode” iar utilizarea blițului și chiar a unor surse suplimentare de lumină este mai mult decât indicată pentru a evidenția chipul și elimina umbrele nedorite. În modul manual ISO ar trebui să fie la valoare minimă, timpul de expunere la fel iar diafragma setată în funcție de cât de accentuată dorim să fie ceața de fundal (efectul bokeh).
Pentru fotografierea peisajelor sau clădirilor de mari dimensiuni este indicată utilizarea unei lentile wide, adică o lentilă care poate capta un câmp vizual mai larg (este considerată wide de la 28 mm în jos) și setarea „exposure compensation” pentru a accentua tonurile de culoare.
Pentru a putea face poze reușite, mai ales utilizând setările manuale, este nevoie de o minimă experiență în utilizarea aparatului, de cunoașterea potențialului acestuia dar și de însușirea unor tehnici de fotografiere care să permită surprinderea momentelor speciale. Dacă această experiență nu a fost încă dobândită, setările automate ale aparatelor foto moderne fac o treabă suficient de bună și pot oferi rezultate surprinzătoare.