Un bet la pariuri poate oferi adrenalină, distracție și chiar eventuale câștiguri în viața unui parior, atât timp cât jucătorul percepe această activitate ca pe o simplă opțiune de a petrece timpul liber.
Însă atunci când parierea capătă un caracter compulsiv, putem discuta despre o problemă de adicție a pariorului, ale cărei simptome sunt simplu de observat, dacă știi unde să te uiți.
Dependența de pariuri sportive: Simptom #1
Jucătorul devine conectat în permanență la pariuri sportive. Fie ca utilizează în permanență telefonul pentru a juca sau a căuta meciuri, fie că petrece mult timp în agențiile din cartier, obsesia pariorului față de această activitate începe să se întindă pe intervale din în ce mai mari din zi și din noapte.
Astfel, pariorul poate pierde noțiunea timpului, munca îi poate fi afectată, puterea de concentrare în relațiile cu ceilalți are de suferit, în timp ce stabilitatea veniturilor lunare este astfel pusă sub semnul incertitudinii.
Dependența de pariuri sportive: Simptom #2
Jucătorul nu își dorește neapărat un câștig, ci retrăirea emoțiilor pe care le simte în timpul derulării unui eveniment. De aceea, îi este foarte ușor să facă tranziția către alte jocuri de noroc sau jocuri de masă, precum păcănelele, pokerul sau ruleta, în lipsa meciurilor din calendarul competițional aferent pariurilor.
De altfel, aceasta este și motivul pentru care pariorii cu probleme de adicție ajung să facă alegeri neinspirate, privind proveniența banilor alocați ulterior jocului, astfel încât să resimtă din nou acea doză de adrenalină.
Dependența de pariuri sportive: Simptom #3
Jucătorul refuză să vorbească despre problema sa cu pariurile. Oricat de mult ar încerca cei dragi să îi explice riscurile în fața cărora se expune din cauza dependenței sale de pariuri sportive, cel în cauză își construiește propriile scenarii ce invalidează rapid teoria jocului de natură compulsivă.
Este un pattern întâlnit adesea în cercetările psihologice, ce presupune ascunderea involuntară a realității în spatele unui paravan imaginar, pe care pacientul îl utilizează și în care chiar crede, ca o eschivare din fața realității. De aceea, pariorii cu probleme legate de adicție par extrem de convinși de faptul că ceea ce fac este firesc și că au controlul deplin asupra acestei activități din viața lor.
Dependența de pariuri sportive: Red Flag #4
Impulsul de a juca “la recuperare”. În cazul pariorilor dependenți, jocul acestora are de cele mai multe ori la bază dorința incontrolabilă de a recupera sumele pierdute. “jocul la recuperare”, așa cum este această manieră de joc denumită, nu mizează pe o coerență clară a stilului de pariere, ci pe decizii de moment, bazate pe emotii greu de stapanit.
O astfel de abordare este compatibila atat cu șansele bune de a prinde bilete la pariuri sportive, cât și cu stabilitatea financiară pe termen mediu sau lung. Pariorul care joacă la recuperare începe să mizeze sume din în ce în ce mai mari, pe intervale de timp din ce în ce mai mici. În astfel de condiții, pierderile suferite sunt inevitabile.
Dependența de pariuri sportive: Concluzii
O astfel de activitate trebuie să fie percepută mereu din punct de vedere al distracției pe care o poate genera în timpul liber, la fel ca în cazul jocurilor de cazino (vezi oferta de distracții pusă de la dispoziție de Betfair Casino). Însă problemele pot apărea atunci când dorința de distracție este înlocuită cu un joc descris de un caracter literalmente compulsiv.
Așa cum ai putut afla din rândurile de mai sus, semnele clare ale dependenței pot fi observate timpuriu, astfel încât cel în cauză (cu ajutorul familiei și al prietenilor apropiați) să poată apela la ajutor de specialitate. În 2021, dependența de pariuri sportive reprezintă o problemă pe care nimeni nu o mai poate ignora, însă din fericire pentru cei afectați, există soluții concrete și profesioniști pregătiți să ajute, astfel încât adicția să poată fi controlată.