Provocările pe care le-au întâmpinat companiile în ultimii ani au ajuns să evidențieze mult mai bine nevoile reale ale angajaților. După munca de acasă și munca hibrid, angajații își doresc să simtă că fac parte dintr-o comunitate la locul de muncă, adică să existe oportunități reale de comunicare, împărtășire a ideilor și sprijin reciproc.
Un lider care își dorește să aibă o echipă cu adevărat unită trebuie să știe cum să răspundă nevoilor actuale ale angajaților. O echipă care lucrează eficient împreună va oferi rezultate mai bune și se va simți motivată să depășească mult mai multe provocări.
Iată ce poți face, în calitate de lider, pentru a crea un sentiment de comunitate între membrii echipei tale.
Implică angajații tineri în reconectarea echipelor în interacțiuni directe, la birou
Comunitatea are la bază o comunicare deschisă și directă între membrii echipei. Pentru ca această comunicare să aibă loc, este important ca angajații să se afle în același spațiu de lucru. Angajații tineri sunt cei care pot iniția comunicarea, deoarece ei sunt cei mai receptivi când vine vorba de interacțiunile de la birou.
Potrivit unui sondaj inițiat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, 70% dintre angajații din Generația Z spun că au nevoie să lucreze cel puțin 3 zile pe săptămână de la birou. Pentru angajații tineri, colaborarea cu echipa și socializarea sunt importante pentru evoluția în carieră. Cei care lucrează deja integral de la birou spun că acest mod de lucru are un impact pozitiv asupra relației cu colegii. În plus, timpul petrecut cu echipa este principalul motiv pentru care angajații tineri vor să lucreze cât mai mult timp de la birou.
Creează spații de lucru creative și moderne
Este important ca angajații să se afle în același spațiu de lucru, pentru a putea să comunice și să colaboreze cât mai eficient. La fel de important este ca spațiul de lucru să răspundă nevoilor pe care le au aceștia. Un mediu de lucru trebuie să fie ospitalier și creativ, modern și cu numeroase facilități. Atunci când angajații se simt confortabil în mediul de lucru, sentimentul de comunitate este ușor de creat.
Cele mai citite articole
Spațiile creative pentru relaxare și întâlniri reprezintă zone potrivite pentru schimbul de idei, pentru a discuta proiecte și pentru ca membrii echipei să găsească soluții împreună. Nu uita nici de zonele informale, precum spații cu mese de biliard sau ping-pong. Membrii echipei au nevoie de locuri unde se pot întâlni să discute, fie că e vorba de muncă sau ceva personal.
Implică angajați în activități în afara serviciului
O modalitate simplă și eficientă pentru a crea sentimentul de comunitate este să organizezi evenimente și întâlniri în afara spațiului de lucru. În timpul acestor întâlniri, îți poți încuraja membrii echipei să se cunoască la un nivel mult mai personal. Aceste întâlniri pot fi chiar și o ieșire la masa de prânz la un restaurant din zonă sau o mică petrecere la un bar, vineri seara, după program.
Astfel de întâlniri îi ajută pe angajați să se împrietenească, să se distreze și să creeze amintiri împreună. Toate aceste experiențe îi apropie și cresc nivelul de satisfacție general al echipei.
Încurajează flexibilitatea și adaptabilitatea în echipe
În prezent, nevoia de a avea un echilibru între viața personală și cea profesională este esențială pentru ca o echipă să fie cu adevărat productivă și eficientă. Flexibilitatea la locul de muncă înseamnă susținerea angajaților de a-și respecta viața personală, în timp ce mențin un nivel ridicat de performanță la job, în plan profesional.
Cum poți traduce flexibilitatea în acțiuni concrete? Posibilitatea de a oferi angajaților tăi un program de lucru personalizat sau part-time, încurajarea modelului de lucru hibrid, posibilitatea de a avea un program cu 4 zile de lucru pe săptămână sau oferirea de zile libere extra. Astfel, fiecare membru al echipei poate lucra mult mai eficient și se poate adapta mai ușor atunci când apar situații neprevăzute.
Sentimentul de comunitate este esențial pentru o echipă performantă de angajați. Interacțiunile directe, flexibilitatea, spațiile de lucru moderne și creative, precum și întâlnirile în afara biroului sunt câteva dintre soluțiile pe care liderii le au la îndemână.
Sursă foto: shutterstock