Pentru că viitoarea locuinţa să aibă o construcţie solidă şi durabilă, este nevoie de o fundaţie sănătoasă, solidă stabilită împreună cu specialiştii Cross Design încă din etapa de proiectare. Fundaţia casei este partea inferioară care are rolul de a transmite încărcările la teren şi de a participa la asigurarea rezistenţei, stabilităţii, exploatării şi durabilităţii construcţiei în sine.
Cu alte cuvinte, fundaţia casei este ansamblul structural care conectează construcţia cu terenul şi care trebuie stabilită încă din etapa de proiectare. Încărcările sau forţele rezultate din folosirea structurii către terenul fundaţiei fac referire la acţiunile permanente, ce includ greutatea proprie a construcţiei, acţiuni variabile, accidentale şi seismice, precum şi acţiuni geotehnice, cele din urmă reprezentând încărcarea transmisă direct de către teren spre structură. Aceste aspecte influenţează foarte mult alegerea fundaţiei pentru noua casă.
Factori decisivi pentru alegerea fundaţiei în etapa de proiectare a construcţiei
Cei mai importanţi factori pe care specialiştii îi menţionează încă din etapa de proiectare pentru alegerea tipului de fundaţie corespunzător sunt:
- capacitatea solului de a nu-şi pierde stabilitatea şi de a nu se afundă;
- adâncimea de îngheţ;
- sensibilitatea solului la umezeală;
- diferenţele de nivel ale solului, pentru că nu întotdeauna acesta este plat;
- structurile antropice sau naturale din apropiere;
- nivelul apei freatice şi cursurile de apă sub sau supraterane;
- seismicitatea din regiune.
Aceste caracteristici variază nu numai de la o localitate la alta, ci şi în cadrul aceleiași localităţi, astfel încât proiectanţii trebuie să ţină cont de toate aceste informaţii şi să realizeze studiul geotehnic în etapa premergătoare proiectării, care, dacă este bine realizat, este esenţial pentru a atrage un grad optim de siguranţă structurală.
Cum se alege fundaţia casei?
Există, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe cereri pentru casele cu fundaţie pe bulumaci sau pe structura de beton, ori chiar proiecte de case pe piloni scurţi dispuşi pe teren. proiectanţii trebuie să aleagă tipul fundaţiei în funcţie de câteva detalii şi caracteristici ale clădirii şi terenului.
Fundaţiile casei se pot clasifica în funcţie de mai multe aspecte:
- adâncimea de fundare – care împarte fundaţiile în cele de suprafaţă sau de adâncime;
- rigiditate – care împarte fundaţiile în cele rigide sau flexibile;
- tehnologia de realizare – care împarte fundaţiile în cele monolite sau prefabricate.
Fundaţie de suprafaţă sau de adâncime?
Fundaţia de suprafaţa este realizată la adâncime mică, adâncime influenţată de îngheţ şi de stratul bun de fundare. Pentru fundaţia de suprafaţa este necesară proiectarea geotehnică în care se verifică capacitatea terenului de fundare la încărcările transmise de structură şi cea structurală, proiectare în care se verifică capacitatea fundaţiei la forţele transmise de suprastructura.
Fundaţiile de suprafaţă ale clădirilor pot fi izolate, continue sau de tip radier sau din beton armat, alegerea rămânând la latitudinea proiectantului. Este important de avut în vedere că atât proiectare, cât şi execuţia fundaţiei de suprafaţa trebuie făcută riguros şi minuţios pentru a atinge un grad înalt de siguranţă structurală şi pentru a asigura o interacţiune corectă a suprastructurii cu terenul de fundare.
Fundaţia de adâncime, pe de altă parte, se realizează la o adâncime mult mai mare, piloţii fiind structuri zvelte, cu o lungime mai mare decât grosimea, din beton, simpli sau prefabricaţi, o soluţie pretenţioasă şi a cărei proiectare şi execuţie trebuie făcută cu mare atenţie şi folosită numai dacă nici un alt tip de soluţie de fundaţie de suprafaţa nu rezolvă problemele legate de amplasamentul clădirii.