Home Viata sanatoasa Controale anuale pe care orice femeie trebuie să le facă

Controale anuale pe care orice femeie trebuie să le facă

by GetLokal.ro

Sănătatea este principala componentă a unei stări de bine și a unei vieți fericite. Factorii din mediul intern și extern pot influența starea de sănătate. De aceea, este utilă depistarea schimbărilor ce au loc în starea de sănătate și corectarea acestora. Este important ca în fiecare an să fie efectuate o serie de analize, investigații și consulturi pentru monitorizarea stării de sănătate. 

Consultul ginecologic

Fiecare femeie necesită a afectua anual un control ginecologic și o serie de investigații pentru evaluarea stării de sănătate a tractului genital. Astfel, sunt indicate următoarele:

  • testul Babeș-Papanicolau;
  • examinarea microscopică a secreției vaginale;
  • cultură din secreție vaginală.

O altă investigație ce necesită a fi efectuată anual este o ecografie mamara Cluj. Aceasta este o investigație neinvazivă care permite detectarea cancerului de sân încă din stadiile incipiente. Tratarea acestei neoplazii din primele stadii de evoluție se asociază cu o durată de supraviețuire mai crescută. 

Consultul dermatologic

Vizita la medicul dermatolog este utilă în special dacă te confrunți cu multe alunițe. Acestea necesită a fi examinate periodic, pentru a determina dacă prezintă semne de cancer. De asemenea, medicul dermatolog îți poate oferi sfaturi utile despre îngrijirea optimă a pielii. Nevoile pielii tale se schimbă în funcție de vârstă și factorii externi la care este expusă. De aceea, adoptarea unei rutine adaptate nevoilor tale este esențială pentru a-ți menține pielea tânără și strălucitoare. 

Dacă te confrunți cu leziuni ale pielii, medicul dermatolog îți poate oferi sugestii utile pentru ameliorarea acestora. De asemenea, poți apela tot la sfaturile dermatologului pentru a ști care sunt metodele optime de îngrijire a părului. 

Consultul oftalmologic

Consultul oftalmologic este esențial pentru o vedere cât mai bună. În cadrul vizitei la medic, acesta determină care este acutitatea vizuală, dacă ai nevoie de ochelari sau este necesară schimbarea celor pe care îi porți în prezent. Acesta examinează și morfologia ochilor, pentru a determina eventuale modificări patologice. 

În cazul persoanelor care prezintă diabet zahrat, oftalmologul efectuează o investigație numită fundul de ochi. Acesta are rolul de a examina retina și de a determina dacă sunt prezente anomalii la nivelul acesteia date de diabet. În funcție de rezultatele obținute, medicul poate recomanda tratamentul optim. 

Consultul stomatologic

Îngrijirea danturii este un element esențial pentru un zâmbet alb și strălucitor. Multe femei cred că vizita la cabinetul stomatologului este necesară doar dacă apare o carie sau este prezentă durerea. Însă, este important mersul la medic anual sau chiar la 6 luni pentru o igienizare profesională a cavității bucale (detartraj). Aceasta are rolul de a scădea riscul de apariție al cariilor și al boliilor parodontale. 

În cadrul consultului, medicul stomatolog poate observa anumite afecțiuni în stadiile incipiente, înainte ca simptomele să apară și tu să știi că este ceva în neregulă. Un tratament adecvat încă din stadiile incipiente ale dezvoltării unei carii este benefic pentru a-ți menține o dantură sănătoasă cât mai mult timp. 

Analizele periodice

Consultul la medicii specialiști este esențial pentru monitorizarea stării de sănătate a principalelor sisteme de organe. Însă, la fel de importante sunt și analizele de sânge. Acestea evidențiază starea generală de sănătate a organismului, prezența anemiilor, a stărilor de inflamație sau a infecțiilor. De asemenea, pot evalua și starea de sănătate a anumitor organe, precum ficatul, pancreasul, vezica biliară. 

Investigațiile periodice și consulturile de specialitate efectuate anual sunt esențiale pentru menținerea stării de sănătate a femeii. Rolul acestora este de a determina încă din stadii incipiente anumite patologii și a le trata corespunzător, dar și de a corecta anumite dezechilibre care pot conduce la afecțiuni severe. Prevenirea acestora este mult mai ușoară decât tratarea lor.

You may also like