Iti doresti sa te muti la casa ta si sa iti creezi acel loc special, unde sa te relaxezi alaturi de familie? Felicitari, tocmai ai facut primul pas! Acasa trebuie sa fie locul unde te simti cel mai in siguranta, unde te poti distra si relaxa in voie, dupa o zi de munca grea si agitata. Tocmai din acest motiv, daca vrei sa ai un adapost sigur pentru tine si familia ta, trebuie sa urmezi o serie de pasi, ca sa iti vezi visul cu ochii.
Inainte de inceperea propriu-zisa a proiectului, iata ce ar trebui sa ai in vedere:
Faza de documentare
Este prima etapa de a realiza un plan de bataie. Practic, acum esti in faza in care cauti idei de proiecte, care sa fie potrivite pentru familia ta. In aceasta etapa intra:
- Identificarea modelului de casa – se face in functie de preferintele si gusturile tale si ale familiei, dar trebuie sa ai in vedere si necesitatile. Spre exemplu, daca iti place stilul modern, cu siguranta vei opta pentru construirea unei case in Ciolpani, de exemplu, ferestre mari, camere spatioase si o terasa pe care sa incapa toata familia sau prietenii. Daca esti fan stil traditional, o casa rustica te va ajuta sa te deconectezi de agitatia orasului.
- Alegerea tipului de structura – cu cat structura aleasa este mai solida, cu atat aceasta va fi sigura in caz de cutremure sau inundatii. Structura poate fi realizata in 3 moduri: casa cu structura din caramida, structura metalica sau din structura pe lemn. Pentru o casa de vacanta, structura din lemn este cea mai potrivita: se construieste repede. In cazul unei locuinte in care vei locui permanent, se recomanda structura din caramida, mult mai trainica, ce ajuta si la economii la facturile de energie.
- Alegerea materialelor – nu face rabat la calitate. Cu cat materialele costa mai mult, cu atat sunt de mai buna calitate, ferindu-te de eventuale probleme pe parcursul timpului. Cel mai bine ar fi sa discuti cu specialisti in domeniu, care te vor indruma spre alegerea celor mai bune materiale, potrivite proiectului tau.
- Estimarea de pret – toate criteriile de mai sus te vor ajuta sa ai o imagine de ansamblu asupra costurilor necesare ridicarii unei case. La bugetul pe care il ai disponibil, mai adauga o marja de 20%, pentru ca nu stii ce cheltuieli neprevazute vor aparea.
Odata facute temele, abia acum esti gata de primul pas cu adevarat – goana dupa obtinerea documentelor necesare constructiei. Aici sunt incluse urmatoarele avize si certificate:
- Certificatul de urbanism – este primul si cel mai important document pe care trebuie sa il ai in vederea constructiei. Acesta este eliberat de biroul de Urbanism al primariei localitatii sau orasului unde se afla terenul pe care vrei sa construiesti. Aici sunt trecute informatii despre pozitie, regimul de inaltime al locuintei, cota de inaltime la cornisa etc. Pentru eliberare trebuie platita o taxa, care depinde de suprafata construita, dar si de zona – urbana sau rurala.
- Studiul geotehnic – desi nu este obligatoriu, se recomanda pentru un plus de siguranta al constructiei.
Proiectarea efectiva
La acest pas trebuie sa apelezi la o birou de proiectare. Vei pune pe hartie dorintele tale, iar echipa de arhitecti, inginer de structura si de instalatii vor face calculele, pentru ca visul tau sa devina realitate.
Ultima etapa: avize si autorizatii
Ultima etapa birocratica include obtinerea avizelor si a acordurilor de amplasament si a Autorizatiei de Construire. Avizele se iau de la primarie, pe baza Ceritificatului de Urbanism. Autorizatia de Construire se ia de la Biroul de Urbanism din cadrul primariei, contra cost (0.5% din valoarea constructiei).
Faza de executie
Odata obtinute actele, constructia poate incepe! Fie ca o faci in regim propriu, fie vei alege o firma de constructii in Ciolpani, executia presupune desfasurarea a 3 etape: la rosu, la gri si “la gata”.
Etapa la rosu presupune turnarea fundatiei, a elevatiei, realizarea centurilor si turnarea placii peste parter. Apoi urmeaza constructia suprastructurii: ziduri, stalpi, centuri, sarpanta.
Etapa “la gri” include si realizarea completa a acoperisului, montarea invelitorii si a sistemului de termoizolatie. Se completeaza cu montajul tamplariei si a instalatiilor electrice si de apa si incalzire.
Etapa “la cheie” presupune aplicarea finisajelor interioare si exterioare si montajul usilor. Dupa finalizarea acestei etape, se trece la mobilarea si utilarea intregii locuinte.