Home Locuri Top 10 Cele Mai Frumoase Conace din Romania

Top 10 Cele Mai Frumoase Conace din Romania

by GetLokal.ro

Exista locuri, cladiri, conace, palate in Romania despre care chiar nu stiati, sau de care ati uitat. Un asemenea segment, cel „al uitarii” il ocupa cu precadere conacele din Romania, cateva dintre ele facand concurenta cu succes celor din strainatate. Insusi termenul de conac ne transporta in timp, in acele vremuri de demult, cand boierii aveau mosii si herghelii, iar doamnele purtau rochii cu crinolina.

Ca sunt conace de ieri, ori conace de azi, cateva dintre ele au fost considerate a fi cele mai frumoase.

Conace din Romania – Top 10 cele mai frumoase

Conacul Marghiloman

E unul dintre cele mai cunoscute si apreciate edificii din Buzaul secolelor XIX si XX.  Este denumit si  vila Albatros, A fost construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, incepand cu anul 1884.

Se presupune ca terenul pe care s-a construit vila Albatros, impreuna cu gradina in stil englezesc si padocurile pentru caii de rasa a intrat in posesia familiei Marghiloman, dupa ce Iancu Marghiloman, tatăl viitorului prim-ministru Alexandru Marghiloman, a castigat terenul, trisand la un joc de carti, impotriva lui Constantin Musceleanu.

In anul 2011 au inceput lucrările de restaurare pentru Vila Albatros și de reabilitare a Parcului Marghiloman. In prezent conacul gazduieste Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”.

Conacul Maldar

E aproape de Manastirea Polovragi si de Pestera Polovragi, Manastirea Hurezu si traseul Transalpina. E la 220 kilometri de Bucuresti si la 10 kilometri de Horezu, in Maldaresti, chiar la poalele Magurei Slatioara.

Este de fapt vechea resedinta a familiei Pleşoianu, care dupa o lungă perioada a revenit la viata datorita a doi antreprenori craioveni.

Este clasat ca monument istoric de importanţă locală si datat la inceputul secolului al XX-lea. La acest conac va puteti caza, iar camerele conacului reprezinta un ansamblu rafinat, in care mobilierul istoric autentic, grinzile vechi si covoarele traditionale sunt armonios imbinate cu cele mai moderne detalii de confort.

Conacul Polizu

Se spune ca e unul dintre cele mai frumoase conace ale Moldovei. A fost ridicat intre 1880-1887, in apropiere de orasul Harlau, in satul Maxut, din judetul Iasi de omul politic Constantin Ghika-Deleni.

Au poposit aici si Regina Maria, si Principesa Ileana si Principele Nicolae. In vremea comunistilor a fost distrus, fiind folosit drept CAP si ferma pomicola, iar cele 24.000 de carti rare au fost arse. Din 2006, a fost renovat complet.

Fiind aproape de Harlau, de aici puteti da o fuga in oras sa vizitati Muzeul Viei si Vinului. La 16 kilometri distanta de conac este rezervatia arheologica de la Cucuteni. Plus alte surprize pe care vi le rezerva zona.

Conacul Mikes

A fost ridicat prin secolul al 15-lea in Zabora. A trecut si el prin jefuirea anilor din urma, a fost scoala si sanatoriu, pentru ca apoi sa fie redat urmasilor contelui Mikes: Gregor si Alexander Roy Chowdhury, care au readus mosia la viata.

Domeniul cuprinde un castel si patru cladiri anexe – trei dintre ele functioneaza ca hotel – si se intinde pe mai bine de 500 de hectare. Exista si un mic restaurant a la carte, cu mai multe feluri de mancare si locuri de joaca pentru cei mici.

Conacul Archia

Se afla la Deva si se intinde pe mai bine de 10 hectare, intr-o zona linistita, fiind catalogat drept hotel de 4 stele.

Cele 15 camere sunt decorate tematic, iar fiecare dintre ele are imprimata o poveste: va puteti caza in Camera de Vanatoare destinata aventurierilor, in camera Floarea Soarelui sau in Camera Macilor.

Aceasta din urma este cea mai frumoasa din conac. Proprietarii au fost inspirati de dealurile pline de maci din zona si s-au gandit ca asa cum macii dainuie pe dealurile din jur, asa va dainui si Conacul.

Casa Printului Charles

Cele mai citite articole

Se afla in Valea Zalanului. Domeniul se intinde la marginea satului, unde incep dealurile si pasunile care ii plac atat de mult printului Charles.

Camera unde poposeste de obicei printul e o camera simpla, cu un pat vechi si cu un birou, unde si-a adus cateva carti. In fapt, sunt 10 locuri de cazare, in trei case traditionale, cu piese de mobilier si tablouri alese chiar de Printul Charles.

Pensiunea-Castel Haller

Se afla chiar in inima Transilvaniei, la Ogra, Mures. E o cladire in stil post baroc, ridicata in secolul al XVII-lea, renovata recent. Ca si alte conace ale vremii, a avut de patimit din cauza comunistilor.

Cladirea a fost nationalizata in anul 1949 si transformata in scoala, internat si sfat popular. Castelul a fost restituit familiei Haller si, apoi, vandut familiei Foris din Targu Mures.

Din 2011, castelul funcționeaza ca pensiune, restaurant si crama cu 100 de locuri. In plus, are si un centru de recreere cu apa termala sarata obtinuta chiar din curtea castelului. Va puteti relaxa in jaccuzi, in sauna finlandeza sau in camera de salina. Are si bazin pentru copii si ciubar exterior cu apa sarata.

In incinta castelului, sunt 14 camere toate amenajate cu mobilier in stil vechi. Camerele au fost reconstruite cu atentie, pereti boltiti si redau, intocmai, tabloul vietii nobilimii acelor vremuri.

Conacul Hagianoff

E la cativa pasi de Capitala, are un aer boem si un decor ca o lectie de istorie, care vine tocmai din secolul al XVII-lea, de pe vremea primei familii nobile Cantacuzino.

Conacul este reconstruit cu elemente de Art Nouveau si are un parc impresionant intins de doua hectare.

Camerele sunt unicat, decorate cu obiecte cumparate fie de la licitatii, fie aduse din strainatate. Cladirea gazduieste evenimente de lux, dar nu aveti posibilitatea sa va cazati. Cand spunem Conacul Hagianoff ne referim desigur si la Domeniul Manasia.

Conacul Draheilor

E considerat cel mai frumos conac din Maramures, asezat fiind in localitatea Ruscova. Numele sau provine de la valea in care a fost construit.

A fost realizat numai din lemn de brad sculptat, in stilul specific maramuresean. Vizitatorii se pot caza în camere cu mobilier din lemn lucrat manual si pot savura delicatese maramuresene.

Castelul Salbek

Este situat în satul Petris, judetul Arad. Ansamblul dateaza din perioada 1800–1850, in ultima perioada fiind un sanatoriu pentru tratarea afectiunilor pneumoftiziologice, pana in anul 2009, cand a fost retrocedat.

Castelul a fost construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in stil neoclasic. Este înconjurat de un parc spatios, in care se gasesc si doi stejari seculari. Potrivit traditiei populare, sub unul dintre stejari se tineau scaunele domnesti. Castelul nobiliar Salbek a fost vandut în 2016 intr-o licitatie care a pornit de la pretul de 450.000 de euro.

Tu ce Conace din Romania ai Vizitat?

 

 

 

Cele mai citite articole

You may also like

extrastyle.ro