In jurul psihiatriei s-au creat, de-a lungul timpului, o serie de controverse si de mituri, care mai de care mai interesante pentru public, dar nu neaparat adevarate. Pornind de la un mic sambure de adevar sau nici macar de aici, se ajunge la povesti care nu mai au nicio legatura cu realitatea. Iata care ar fi cele mai intalnite dintre ele si care este adevarul din spatele lor:
Mit 1: Cine ajunge la psihiatru este „nebun!”
Poate una dintre cele mai intalnite controverse in legatura cu psihiatria este aceea ca este destinata persoanelor care nu mai au un comportament rational si prin urmare primesc eticheta de „nebuni”. Adevarul este ca o persoana care este diagnosticata cu o tulburare psihiatrica si care este tratata de un psihiatru, primind tratamentul necesar, se poate recupera in totalitate, fara sa aiba o alta recadere. Asadar, patologiile psihiatrice pot fi temporare, iar printre ele cea mai intalnita este stresul, care afecteaza din ce in ce mai multi oameni din vremurile contemporane.
Mit 2: Tratamentele psihiatrice ii transforma pe oameni in „legume”
Cele mai citite articole
Mai exista inca o preconceptie gresita, de aceasta data in ceea ce priveste tratamentul psihiatric, care este considerat de catre multi oameni ca daunator. Mai mult, unii sustin, din auzite, ca tratamentul de acest tip transforma oamenii in „legume”. Ce face medicatia in cazul afectiunilor psihiatrice este sa amelioreze simptomele, functiile cognitive, anxietatea, permitandu-le in acest fel oamenilor sa-si inteleaga mai bine sentimentele si emotiile.
Mit 3: La psihiatru merg doar oamenii slabi
Chiar daca oamenii au tendinta sa-i judece pe cei din jur despre care afla ca au facut o vizita la un cabinet psihiatrie spunand despre ei ca sunt slabi si ca nu-si pot rezolva singuri problemele, nu este deloc asa. Si cele mai puternice persoane se pot confrunta cu o afectiune psihica, pentru ca si ele sunt capabile de suferinta, pot avea perioade mai grele in viata si socuri pe care nu le pot gestiona fara ajutor.
In concluzie, si oamenii mai sensibili, dar si cei puternici pot ajunge in fata psihiatrului, iar acest lucru nu inseamna altceva decat ca vor sa-si rezolve problemele din viata cu ajutorul specialistilor, ceea ce nu este de blamat si nici de judecat.