Învățarea prin joc este una dintre părțile importante ale dezvoltării copiilor. În calitate de părinte este responsabilitatea ta să îi oferi celui mic oportunitatea de a experimenta prin joacă și de a explora mediul înconjurător, pe măsură ce stăpânește din ce în ce mai bine abilitățile personale. Te poți baza în acest sens, pe jocurile educaționale, special create pentru a stimula abilitățile de rezolvare a problemelor, de mediere a conflictelor, dar și de asimilare a legăturii dintre cauză și efect. Jocurile în echipă îi vor deschide copilului dorința de socializare, de comunicare și îi vor hrăni imaginația.
1.Jocuri de construcții
Acestea îi vor prezenta copilului o nouă perspectivă a vieții, în care el este cel care crează și asamblează structuri complicate. Indiferent dacă este vorba despre cuburi de lemn, figurine cu magneți ori seturi cu piese care se îmbină, aceste jocuri de construcții oferă posibilitatea de a îmbunătăți lucrurile și de a le face să funcționeze mai bine. Diverse abilități cognitive sunt utilizate, indiferent dacă vorbim despre construirea unui turn ori dărâmarea unui castel. Răbdarea și perseverența sunt alte două lucruri importante pe care copilul tău le va învăța cu ajutorul unor jocuri cu construcții.
2. Jocuri de îndemânare
Mașinuțele, păpușile, bicicletele sau leagănele, sunt jucării de îndemânare, ce îi pot oferi copilului tău informații importante despre coordonare și echilibru. El va utiliza abilități motorii fine și grosiere pentru a finaliza aceste jocuri de îndemânare, perfecționându-și mișcările și dezvoltându-se din punct de vedere fizic. Un stil de viață activ se bazează în principal pe abilitățile de îndemânare, iar asta duce la adulți mai sănătoși, cu obiceiuri mai bune de alimentație și somn.
3. Jocuri creative
Cele mai citite articole
Plastilina, acuarele, seturile art&craft, sunt cele mai cunoscute exemple de jocuri creative ce încurajează dezvoltarea artistică a copiilor. Stimularea creativității este un demers educativ din partea părinților, deoarece susține dezvoltarea abilitățile motorii fine pentru scris, pregătind primii pași în procesul de alfabetizare. Copiii au un talent natural pentru a crea diverse intrigi și scenarii, iar asta îi ajută inclusiv în rezolvarea problemelor personale care îi deranjează. Odată cucerit fiecare scenariu, copilul își dezvoltă stima de sine, dezvoltând abilități importante de rezolvare a problemelor. Jocul creativ are și beneficii fizice, manipularea tuturor obiectelor necesare, de la creioane și pensule, la plastilină și foarfecă, oferind o posibilitate atractivă de exersare a mușchilor mici.
4. Jocuri de competiție
Atunci când miza unui joc este să termini primul ori să câștigi cele mai multe puncte, vorbim despre un joc competitiv. Regulile sunt foarte clare și foarte stricte, astfel încât toți jucătorii să știe exact ce au de făcut, iar disputele ulterioare să fie inutile. Aceste jocuri sunt foarte benefice, indiferent dacă e vorba de jucător individual sau echipă, deoarece îi învață pe copii niște lecții importante despre câștig și pierdere. În urma acestor activități, cei mici învață să își regleze emoțiile, să facă față înfrângerii, dar și să se bucure de victorie. Indiferent de rezultat, scopul este să mergi mai departe și să câștigi cât de multe jocuri poți. Această atitudine este una care le va fi extrem de utilă în viață, atât în copilărie, dar și atunci când vor fi adulți.
5. Jocuri cu enigme
Sunt jocuri ce presupun rezolvarea anumitor probleme, iar asta le oferă copiilor abilități de investigare și experimentare. Vor învăța cum să identifice informațiile pe care se pot baza, dar și cum să facă raționamente logice, ce vor duce la găsirea unui rezultat satisfăcător.
Jocurile sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă a copilului tău. Cu ajutorul lor el va putea să stăpânească abilitățile motorii fine și grosiere, dar și abilități pre academice, cum sunt sunt cititul și memorarea. Printre creioane și ursuleți, orice copil are nevoie și de multe alte variante de învățare, cum sunt unele jocuri de construcții și seturi art&craft.