Ciobanescul mioritic este o rasa originara din Romania, un caine de paza excelent folosit de multe secole de ciobanii din Romania.
Ciobanescul carpatin a fost selectat dintr-o rasa endemica din zonele Carpatilor si Delta Dunarii. Timp de secole principala lui sarcina a fost sa pazeasca si sa mane oile si, ceea ce este apreciat la acest caine, este ca acest lucru a fost pastrat pana in zilele noastre.
Primul standard a fost elaborat de catre Institutul National Zootenic in anul 1934, dupa care a fost actualizat si inscris in Asociatia Chinologica Romana in anii 1982, 1999 si 2001.
I se mai spune si Ciobanesc romanesc mioritic.
HRANA CIOBANESC MIORITIC
Cele mai citite articole
Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos: orez sau arpacas fiert foarte bine, supa de pui/vita fara oase, oase de vita mari foarte bine fierte, un galbenus de ou pe saptamana, branza dulce, biscuiti simpli, mamaliga, legume(morcov, telina, pastarnac,ardei gras)fierte sau crude, conserve cu hrana uscata, etc.
Alimente interzise: carnea de porc, oasele de porc, peste sau pasare, fasolea, mazarea, varza, cartof, ceapa spanac (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza), branza sarata, cascaval, grasimi in exces sau prajeli, mezeluri, ciorbe, bauturi alcoolice sau acidulate, dulciuri.
Indiferent de varsta cainelui orice aliment va trebui introdus treptat in alimentatia cainelui pentru a evita indigestia. Daca treceti cainele pe hrana uscata asiguratii apa la dispozitie sa bea cand ii este sete.
Nu ezita sa afli si alte lucruri despre un Ciobanesc Mioritic.