Tocmai a inceput postul Pastelui. Pentru cei care sunt ortodocsi si isi doresc sa tina acest post, am sa vin azi cu cateva idei si recomandari.
Cat mai multe cruditati
Intotdeauna promovez fructele si legumele crude. Asa ca ar fi bine sa te bazezi pe o dieta bazata mai mult pe cruditati si salate. Totusi, cum nu e chiar atat de usor sa mancam zilnic numai salate, e normal sa diversificam si cu alte preparate de post.
Ardei cu orez in straturi
Probabil ca deja te-ai gandit la ardei umpluti cu orez. Si intr-adevar este o idee foarte buna, la fel este si varianta de ardei umpluti cu varza, pregatiti la cuptor. Mai poti, insa, sa faci aceasta combinatie si altfel. Se taie fasii de ardei mai lati si se pun intr-o cratita cu putin ulei si 2-3 linguri de apa. Separat se pregateste un orez simplu. Dupa ce sunt gata ambele si s-a racit orezul, se pune intr-o tava un strat de ardei, apoi de orez, unul de ardei si tot asa. Primul si ultimul strat sa fie de ardei. Se baga la cuptor.
Vinete cu ardei
Dupa ce ai copt cateva vinete si mai multi arde,i ii cureti si ii tai felii. Pregatesti si niste ceapa si rosii pe care le tai in felii. Ceapa se caleste si apoi se pun intr-o tava in straturi alternative felii de vinete, ceapa, ardei, rosii, patrunjel verde si usturoi tocat. Se mai adauga la final niste ulei si se pune la cuptor pana va scadea zeama lasata de rosii.
Cele mai citite articole
Vinete cu stafide
Se taie in doua, pe lungime, cateva vinete. Se tin pe foc in apa fiarta cu sare pentru 10-15 minute. Apoi se pun la scurs si dupa ce se racesc se scobesc. Pulpa lor se va folosi ca umplutura. Se prajeste niste ceapa si se adauga pulpa vinetelor si rosii fara pielita, taiate marunt. Se condimenteaza cu sare, piper si orice altceva se doreste. Cand s-au patruns legumele si sunt gata, se adauga o mana de stafide spalate si hidratate, care au fost tinute in apa 5-10 minute inainte. Se umplu vinetele cu aceasta compozitie, se pun intr-o tava, se toarna deasupra niste ulei si se da la cuptor. Se mai pot pune deasupra foi de dafin si cimbru. E bine sa fie consumate reci.
Praz cu masline
Prazul este o leguma uitata de multi, insa ea este foarte gustoasa si sanatoasa. Mama mea obisnuia sa faca destul de des cand eram mica mancare de praz cu masline. Atunci cand suntem in post imi aduc mereu aminte de ea. Se foloseste partea alba a prazului, se taie in bucati de 5-7 cm, se tine pe foc cateva minute in apa fiarta cu sare. Se scurg de apa si se prajesc dupa aceea in putin ulei. Separat se face un rantas din ulei si faina, care se stinge cu bulion de rosii subtiat cu apa. Rantasul se toarna peste bucatile de praz, se mai pune piper, una-doua foi de dafin, maslinele oparite, 2-3 felii de lamaie si optional o lingurita de otet. Dupa ce ai adaugat toate acestea, poti pune totul intr-o tava si sa o dai la cuptor. Se mananca rece.
Dovlecei prajiti
Daca nu te feresti de prajeli, poti sa incerci in post si niste dovlecei prajiti. Se iau cativa dovlecei mai tineri, se spala, se rad de coaja si se taie felii de circa 1 cm grosime. Se asaza pe niste servetele feliile presarate cu sare si se lasa o jumatate de ora. Dupa aceea se sterg cu un servetel, se da fiecare felie prin faina si se pun in uleiul incins. Se prajesc si apoi se sareaza. Se pot manca reci sau calzi.
Nu uita de clasicul ghiveci din legume proaspete sau pilaf combinat cu ciuperci, dovlecei sau alte legume. Fasolea verde, uscata, conopida, brocoli, mazarea pot fi si ele variante simple si la indemana in perioada de post. La fel si salata de vinete, humusul, iahnia de fasole cu usturoi, bruschetele. Nu uita de variantele satioase: quinoa, naut, linte rosie, verde sau de alte culori. Cauta sa incluzi in postul tau cat mai multe legume verzi sau crude: spanac, sparanghel, sfecla rosie, telina, gulie, varza, ciuperci, etc.