Cand vine vorba de raceala obisnuita, ceaiul de ceapa poate face minuni. Intotdeauna, prevenirea este mai buna decat vindecarea. Desi nu reprezinta o garantie faptul ca va ceda durerea dumneavoastra in gat, mancand multe fructe si legume, totusi va veti asigura ca veti obtine substante nutritive de protectie pentru a sustine functia naturala a sistemului imunitar. Puteti sa dati corpului o mana de ajutor in continuare, prin adaugarea nivelurilor de vitamina E (peste gras, avocado, nuci braziliene), zinc (hartie integrala, ovaz, soia) si vitamine B (carne rosie slaba, lactate, linte) si consumand o varietate de legume si fructe pentru o dieta echilibrata.
Ce faci, totusi, daca in ciuda celor mai bune eforturi, raceala persista? Vitamina C a fost adesea citata ca o buna precautie impotriva racelii comune. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca valoarea sa este cea mai relevanta pentru persoanele expuse la scurte perioade de stres fizic intens, precum alergatorii de maraton sau cei care traiesc in medii foarte reci. Multe fructe si legume sunt bogate in vitamina C, cu toate acestea, exista cateva dovezi care sugereaza ca o dieta cu prea multe calorii si zahar rafinat poate afecta sistemul imunitar. Prin urmare, de exemplu, daca ai tendinta de a obtine suc de portocale pentru a te ajuta sa te simti mai bine, cel mai bine este sa cumperi suc de portocale 100% (neindulcit).
Ceaiul de Ceapa – Proprietati Miraculoase
Desigur, veti apela la povestea veche: bauturile calde cu multa miere, lamaie si ghimbir vor calma o durere in gat, ba chiar o raceala. Si daca nu mai merge? Ce faceti? Apelati la ceapa!
Este greu pentru organismul nostru sa faca fata zilelor lungi si reci de iarna, dar ceapa, care este cunoscuta in medicina populara ca remediu impotriva frigului, ne poate ajuta. Ceapa este una dintre cele mai populare legume, fiind nu numai un aliment, ci si o planta importanta, care contine o cantitate mare de vitamine si minerale valoroase (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, vitaminele B si C). Datorita continutului sau de sulf, care ii ofera gustul si mirosul tipic, intepator, are efecte bactericide, care sunt foarte importante atunci cand corpul nostru lupta impotriva infectiilor. Efectele sale terapeutice sunt mai accentuate atunci cand este consumat cruda, dar ceaiul de ceapa este de asemenea foarte eficient impotriva racelii, gripei, amigdalitei si faringitei.
Ceaiul de Ceapa – Folosit ca Remediu inca de la 1500
Parerea ca ceapa cruda poate trata gripa dateaza din anii 1500. Pe vremuri oamenii credeau chiar ca ceapa cruda poate purifica aerul din camera. De asemenea, se credea ca ceapa poate curata sangele, vracii de pe atunci afirmand ca acest proces de purificare ar putea vindeca raceala comuna sau gripa. Articolele moderne care sustin acest… folclor sustin ca este vorba despre compusii sulfurici mirositori din ceapa care le confera proprietatile lor vindecatoare.
Un studiu american din 2002 privind beneficiile pentru sanatate ale cepei observa ca intr-adevar este bogata in compusi sulfurici. De asemenea, s-a constatat de-a lungul timpului ca ceapa e un aliment cu un continut scazut de calorii, cu un continut ridicat de fibre, nutrienti si vitamina C. Toate acestea reduc riscul de cancer, sprijina sanatatea pielii si a parului (ceapa este bogata in vitamina C, ceea ce sustine producerea de colagen necesar pentru pielea si parul sanatoase), reduce depresia (ceapa contine vitamina B9 (folat), care poate ajuta la sustinerea sanatatii mintale si reduce riscul depresiei).
Ceaiul de ceapa te poate scapa de raceala – Studii si Remedii
Exista multe comentarii in jurul faptului ca ceaiul de ceapa te poate scapa de raceala. Un alt „remediu” trecut in jurul retelelor de socializare este sa plasati o ceapa taiata in camera persoanei bolnave. Afirmatia este ca ceapa are capacitatea de a absorbi bacteriile si virusii si va trage de fapt germenii din persoana bolnava.
Din anumite motive, multi oameni rationali par sa creada ca acest lucru ar putea fi adevarat. Nu suntem siguri cum s-a ajuns la punctul in care idei de genul acesta transmise pe internet sunt mai de incredere decat cele ale profesionistilor din domeniul sanatatii care au ani de educatie si experienta, dar se pare ca suntem acolo!
Ideea ca o leguma asezata intr-o camera ar putea absorbi germenii care sunt in corpul unei persoane este cam…complexa. Nu asa functioneaza stiinta si boala. Cand te imbolnavesti, bacteriile microscopice sau virusii intra in corpul tau si acolo sunt capabili sa se inmulteasca, deoarece corpul tau actioneaza ca o „gazda”.
Ceaiul de Ceapa si Sistemul Imunitar
Cand sistemul dumneavoastra imunitar observa acesti germeni invadatori, elibereaza anticorpi pentru a incerca sa le combateti. Aceasta „lupta” este ceea ce provoaca simptomele pe care le resimti atunci cand te imbolnavesti. Daca aveti o raceala, corpul dvs. incepe sa produca „excesul de mucoase”, tusiti, aveti dureri in gat sau aveti chiar o durere de cap. Toate aceste simptome sunt de fapt modul corpului de a lupta impotriva germenilor.
Cele mai citite articole
Tehnic, nu va strica nimic sa incercati atat ceaiul de ceapa, cat si plasarea cepei taiate in camera. Desi nu exista un remediu pentru raceala obisnuita, iar cercetarile nu arata rezultate concludente pentru efectele benefice ale ceaiului de ceapa, ceapa contine substante care va pot stimula sistemul imunitar. Ceapa contine quercetina, ceea ce creste activitatea antioxidanta generala in sange, dupa cum au raportat cercetatorii de la Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord, in numarul din februarie 1999 al „Jurnalului European al Clinicii de Nutritie”.
Antioxidantii te protejeaza impotriva radicalilor liberi care cauzeaza afectarea celulelor. Ceapa este de asemenea bogata in vitamina C, dupa cum am mai spus. Desi vitamina C nu impiedica racelile, vitamina poate scurta durata simptomelor atunci cand este luata la debutul frigului, potrivit MayoClinic.com. Consumul de fructe si legume, inclusiv ceapa, ajuta la intarirea raspunsului imunitar al organismului.
Cand aveti raceala, ar trebui sa evitati alcoolul, care va poate slabi sistemul imunitar si cofeina, care poate creste congestia si deshidratarea, potrivit Serviciilor de Sanatate ale Universitatii Princeton. Unii oameni aleg sa bea ceai cald pentru o raceala. Ceaiul de ceapa te poate ajuta sa te simti mai bine. Continutul de vitamina C si efectele antioxidante ale sucului de ceapa pot adauga protectie impotriva racelii obisnuite.
Ceaiul de ceapa te poate scapa de raceala – Retete de ceai pe baza de ceapa
A face un ceai de ceapa poate fi la fel de simplu ca sa tai o ceapa, sa o fierbi si sa bei sucul pentru a face un remediu rapid pentru raceala ta. Puteti adauga ingrediente pentru un gust mai bun. EnjoyingTea.com recomanda ceai de ghimbir si ceapa pentru raceala obisnuita – Spalati si taiati cinci felii de ghimbir si doua bucati mici de ceapa de primavara. Pune ghimbirul, ceapa, un varf de sare si 2 lingurite de ceai verde intr-o ceainica. Se toarna apa clocotita in oala si se lasa ceaiul sa se abureasca timp de trei-patru minute.
Recomandari dietetice
Ceapa face parte dintr-o dieta bine echilibrata, care ar trebui sa includa o multime de fructe, legume si boabe pentru a va ajuta sa va consolidati sistemul imunitar atunci cand aveti raceala sau gripa. Odihneste-te mult si bea lichide la fiecare doua ore, impreuna cu ceaiul de ceapa, pentru a-ti calma gatul si a ameliora congestia nazala, sugereaza Princeton University’s Health Services.
Iata cateva retete pe baza de Ceapa
Ceai de ceapa simplu
Din 1-2 linguri de zahar brun, faceti un caramel usor
Se amesteca cu jumatate de litru de apa
Adaugati cojile exterioare a doua cepe rosii.
Cand amestecul fierbe, scoateti-l din cuptor si lasati-l sa se raceasca cincisprezece minute.
Ceai de ceapa cu ceapa integral
Se fierb 0,5 litri de apa, apoi se adauga doua cepe (cu cojile exterioare).
Gatiti-l timp de 15-20 de minute, completand permanent cantitatile de apa evaporate.
Cand amestecul se raceste, indulciti-l cu miere.
Ceai de ceapa cu ghimbir
Ingrediente: 5 felii de ghimbir, 2 cepe mici, 2 lingurite (sau doua pungi) de ceai verde, 850 ml apa, un varf de sare
Mod de preparare:
Spalati si taiati ghimbirul si ceapa astfel: taiati 5 felii de ghimbir si tocati ceapa.
Puneti ghimbirul, ceapa si ceaiul verde intr-un castron mediu.
Turnati apa clocotita pe ingredientele din vas.
Se lasa 3-4 minute,
Se strecoara si se lasa sa se raceasca la temperatura potrivita!