Alegerea unei centrale electrice nu este o decizie simplă de luat, atât din punct de vedere al consumului, despre care toată lumea ştie că este destul de ridicat prin prisma preţului electricităţii, dar şi al avantajelor pe care le oferă aceste dispozitive.
Concret, atunci când centrala termică pe gaz sau pe lemne nu reprezintă opţiuni viabile şi posibile, una din cele mai la îndemână soluţii de încălzire este reprezentată de centrală termică electrică, o opţiune atât de blamată şi de discutată.
De ce opţiunea centralei termice electrice este considerată a fi eficientă şi în ce situaţii?
Centrala termică electrică este “populară” pentru consumul foarte ridicat de electricitate şi preţul energiei electrice. Comparativ cu una din cele mai populare opţiuni de încălzire prin prisma preţului şi consumului, a centralei termice pe gaz, modelul electric este ceva mai costisitor şi cu un consum mai ridicat. Cu informaţiile corespunzătoare, clienţii vor putea alege o centrală care să garanteze un consum cât mai scăzut.
Centrala electrică este potrivită pentru case şi apartamente de dimensiuni medii şi moderate, iar pentru a alege în mod eficient, este important ca potenţialii clienţi să ştie exact ce model se pliază pe particularităţile locuinţei, care este nevoia reală de energie termică şi cum poate fi achiziţionat modelul cu cel mai bun raport calitate-pret.
Tipuri de centrale termice electrice
Pe piaţa există la momentul actual mai multe modele de centrale electrice şi anume:
- Centrale electrice convenţionale, cele mai populare pe piaţa din România şi cele mai accesibile din punct de vedere financiar cu un randament de 90-95%;
- Centrale termice cu inducţie, mai greu de găsit pe piaţa din România, cu un randament mare, de 99%.
Putere termică vs. consum – calităţile unei centrale electrice
Pentru a afla ce tip de centrală termică electrică este utilă şi adaptată particularităţilor fiecărei locuinţe, este necesar ca utilizatorii să afle ce putere termică are aceasta şi ce valoare este necesară. După calcularea volumului casei, înmulţind suprafaţa cu înălţimea camerei, clienţii pot realiza de ce putere a centralei electrice vor avea nevoie, ţinând cont şi de coeficientul de izolare.
Concret, o locuinţă veche şi neizolată va avea nevoie de o centrală electrică cu o putere suficient de mare pentru a încălzi un metru cub, în timp ce locuinţele neizolate vor avea nevoie de o putere mai mică de încălzire. În ceea ce priveşte consumul, costurile necesare încălzirii unei locuinţe vor fi cu siguranţă mai mari decât costurile pe care le implica folosirea unei centrale termice pe gaz.
Echipamentele necesare şi funcţiile centralei termice electrice
După ce cumpărătorii îşi fac un calcul cât consumă o centrală electrică, aceştia trebuie să ţină cont şi de echipamentele şi funcţiile necesare acesteia, incluzând:
- rezistențe electrice puternice;
- vas de expansiune mare;
- termostat de ambient modern;
- furnizarea apei calde.