Cresterea unui copil este o misiune pe cat de frumoasa pe atat de grea si fiecare parinte este constient de acest lucru. Si poate perioada cea mai dificila si totodata cea mai delicata este cea a primelor luni din viata puiului de om, cand sistemul sau imunitar este fragil, cand fiecare scancet, fiecare grimasa si orice stare mai altfel a acestuia provoaca panica parintilor, care se simt la un moment dat aproape neajutorati, cel mic neavand cum sa explice ce-l supara sau il doare si fiecare va proceda luand la rand si excluzand treptat posibile cause.
Alimentarea bebelusului este una dintre sarcinile dificile, cu atat mai mult in situatia cand cel mic nu poate fi hranit cu lapte matern, mama neavand posibilitatea sa-l alapteze la san sau rezervele sale sunt insuficiente pentru a-i potoli foamea copilului.
Odata identificata formula de lapte praf care i se potriveste si care este acceptata de bebelus, vezi lapte praf topfer, trebuie respectati cativa pasi simpli, pentru ca cel mic sa fie hranit corect, fara a-i crea vreun disconfort.
Astfel, trebuie de la inceput respectata intocmai reteta, asa cum arata instructiunile care insotesc formula de lapte praf pentru care s-a optat, fara modificari in plus sau in minus in ceea ce priveste concentratia preparatului.
Este foarte important ca apa folosita in prepararea portiilor de lapte pentru bebelus sa nu fie orice marca de apa plata, ci una speciala pentru consumul sugarilor, astfel incat rinichii lor fragili sa nu fie afectati sub nicio forma.
Este bine sa preparam doar cantitatea pe care cel mic o va consuma la o singura masa, nu se pastreaza ce a ramas sub nicio forma, nici la frigider, iar cantitatea neconsumata sa nu mai fie folosita dupa jumatate de ora, pentru ca isi pierde calitatile nutritive.
Igiena este esentiala, mama trebuie sa isi spele mainile cu grija inainte de a prepara hrana bebelusului, iar biberonul si tetina sa fie sterilizate de fiecare data cand sunt utilizate.
De asemenea, apa pentru preparare se incalzeste la 50 de grade C, dupa care se va racori pana la 37 de grade C, pentru a fi gata de hranit bebelusul. Totodata, in procesul de preparare a laptelui praf, indiferent de tipul de formula pentru care s-a optat, nu se va utiliza cuptorul cu microunde, din dorinta de a pregati mai repede mancarea pentru cel mic.