Home Familie Ce înseamnă parenting pozitiv

Ce înseamnă parenting pozitiv

by GetLokal.ro

Replica „Cei 7 ani de acasă” ne-a urmărit mai toată copilăria şi reprezintă un exemplu bun despre perioada de debut a ceea ce numim în zilele noastre parenting. Însă, după cum am menţionat mai sus, cei 7 ani de acasă reprezintă doar debutul în meseria de părinte, iar parentingul presupune eforturi constante în a depăşi barierele proprii pentru a sta alături de copii.

  • Primii 7 ani de acasă sunt doar un preludiu în parenting, o relaţie normală adult-copil necesitând eforturi de comunicare şi stabilire a încrederii între părţi până spre finalul adolescenţei.

Nu este de mirare deci că mulţi părinţi caută sfaturi la persoane care au trecut deja prin „focul” creşterii unui copil sau la cei care împărtăşesc aceste experienţe prin intermediul unei cărţi de parenting.

Avem nevoie de cărţi de parenting?

Avem nevoie de cărţi de parenting?

Concepţia generală a celor care nu au copii este că „jobul” de părinte vine de la sine. În realitate însă, lucrurile sunt mult mai complexe. Parentingul nu este o ştiinţă fixă, dar reprezintă un lung şir de exemple prin care poţi stabili o relaţie apropiată cu copilul, exemple pe care le vei găsi descrise cu descrieri foarte detaliate în diverse cărţi de parenting.

  • Cărţile de parenting nu sunt un moft. Generaţia mai tânără vine deja cu alte repere culturale, un set diversificat de informaţie şi o sete de cunoaştere rapidă a societăţii, lucru care poate bulversa orice părinte trecut de vârsta de 25 de ani.

Ba, în unele cazuri vei vedea că şi psihologi de renume, precum cei de la Universitatea Harvard îşi fac timp să elaboreze studii care aduc destul de mult cu conţinutul unei cărţi de parenting.

Ce te face să fii un bun părinte

Ce te face să fii un bun părinte

Orice copil are nevoie de un ghid în viaţă, iar dincolo de exemplele oferite de şcoală, familia este cea care stabileşte anumite repere copiilor în traseul lor viitor prin viaţă.

  • Exemplul dat de tine în familie va rămâne întipărit în mintea celor mici, uşurând astfel sarcina ta de a le oferi un set de valori morale.

De obicei, copiii învaţă repetând sau imitând ceea ce văd la adulţi, iar puterea exemplului tău îl va îndemna să încerce să dovedească aceleaşi abilităţi ca şi tine. Prin urmare, în mai toate cărţile de parenting vei găsi încurajarea de a da mai multe exemple concrete de acţiune copilului, decât sfaturi care să îl zăpăcească.

Ascultă-ţi copilul

Ascultă-ţi copilul

Comunicarea este punctul forte al unei relaţii cu copilul, cea care asigură şi o încredere între cele două părţi. Aşadar, nu te limita doar la a da sfaturi sau a-i comunica copilului diverse lucruri, ci lasă-l să îşi exprime punctul de vedere.

  • Comunicarea este un punct cheie în a câştiga încrederea celor mici. Prin urmare, nu te feri de un dialog cu ei!

Pe lângă faptul că îi va da curaj în a-şi exprima opiniile şi va prinde încredere în a-ţi mărturisi o parte din trăirile sale interioare, copilul beneficiază şi de dezvoltarea rapidă a creierului şi de stimularea procesului de gândire. În plus, cu timpul îşi va îmbogăţi vocabularul pentru a exprima cât mai clar ceea ce simte.

Blândeţe şi fermitate

Blândeţe şi fermitate

O parte a procesului de parenting pozitiv este reflectată în diverse cărţi de parenting drept o formă de protecţie acordată copilului. Însă, oricât de devotat vei fi în a asigura un mic Rai pentru odrasla ta, nu trebuie totuşi să uiţi cine deţine frâiele în această relaţie.

  • Adu-ţi aminte cine este adultul în relaţia ta cu copiii. Fii blând, glumeşte, joacă-te, dar nu uita că trebuie să păstrezi un control în toate activităţile în care te implici alături de copii.

Rolul tău este de a fi sprijin pentru copil, dar şi de a spune „stop” atunci când pretenţiile acestuia depăşeşc anumite limite. Învaţă să foloseşti armele blândeţii şi fermităţii fără să devii un zbir, dar şi fără a pica în capcana copilăriei veşnice.

Arată-i încredere

Arată-i încredere

O cale bună de a-l face pe copilul tău mai încrezător în forţele proprii este de a-i acorda sarcini mărunte în casă sau în jurul casei. Dusul gunoiului din casă la tomberon, o mână de ajutor în ştergerea prafului din casă sau aranjarea unor răsaduri de flori sunt activităţi care fac plăcere celor mici, arătându-le că se bucură de încrederea ta şi sunt recomandate şi de autorii de cărţi de parenting.

Nu încurca rolurile

Nu încurca rolurile

Un copil are nevoie de protecţie şi îndrumare, dar nu are nevoie ca tu să îi „furi” rolul de executant al sarcinilor de rutină pe care el trebuie să le îndeplinească.

  • Limitează-ţi ajutorul dat copilului tău, atunci când acesta trebuie să ducă la capăt sarcini de rutină. Astfel, vei reuşi să îl faci să conştientizeze importanţa unui program zilnic şi să fie implicat în ceea ce face.

Toţi autorii de cărţi de parenting sunt de acord că intervenţia unui părinte în activităţile zilnice ale copilului trebuie limitată la supraveghere şi îndrumare. Prin urmare, nu te apuca să faci tu ceea ce ar trebui să facă direct copilul tău: fie că vorbim de aranjarea lucrurilor din cameră, strângerea jucăriilor sau temele de şcoală.

Controlează-ţi emoţiile

Controlează-ţi emoţiile

Unul din riscurile majore în creşterea unui copil survine în cazul presiunii pe care viaţa o pune pe fiecare dintre noi. Adu-ţi aminte că, în aceste momente, copilul tău nu are nicio vină pentru decizii ale şefilor sau colegilor tăi şi încearcă să îţi controlezi emoţiile. Câtă vreme copilul tău nu se confruntă cu aceleaşi probleme nu are cum să înţeleagă stresul prin care treci tu.

Fii pozitiv

Fii pozitiv

Un alt sfat pe care îl vei regăsi în cărţile de parenting se referă la atitudinea manifestată de tine în timpul interacţionării cu copilul. „Babă frumoasă şi copil cuminte nu o să vezi” spune un proverb românesc, aşa că nu te aştepta ca odrasla ta să fie un înger în miniatură.

  • Nu doar critica este constructivă. Încearcă să vezi şi lucrurile bune făcute de copilul tău. Felicitându-l pentru micile reuşite îi vei creşte stima de sine şi încrederea în forţele proprii.

Numai că în loc de a-l muştrului aspru pentru greşelile comise, mai bine ar fi să te concentrezi pe aspectele pozitive arătându-i ce poate învăţa din aceste greşeli sau ce efecte benefice ar fi avut un comportament mai adecvat în contextul respectiv. Pe lângă faptul că va stimula dorinţa copilului de a evita astfel de incidente în viitor, te va face să vezi şi tu viaţa dintr-o altă perspectivă.

You may also like