Home Utile Ce inseamna executare silita si cum o poti evita

Ce inseamna executare silita si cum o poti evita

by GetLokal.ro

Persoanele care au datorii catre diverse institutii financiare sau societati si nu le mai pot plati, pot intra in procedura de executare silita, initiata de creditor pentru recuperarea sumei respective.

Ce este executarea silita

Potrivit legislatiei romanesti, executarea silita este o procedura care poate fi demarata in baza unui titlu executoriu. Poate fi initiata in situatia in care un client cu datorii refuza sa plateasca una sau mai multe rate sau cand intra in imposibilitate de plata.

Cei care pot pune in practica aceasta procedura sunt executorii judecatoresti. Rolul lor este de a interveni pentru a recupera sumele restante, bunurile sau serviciile care nu au fost achitate in conditiile si in termenii stabiliti prin contract.

Executorul judecatoresc poate demara procedura de fata doar la solicitarea creditorului, pe baza unui titlu executoriu. Acesta este un document in care se afla informatii privitoare la creantele neachitate. Titlul executoriu poate fi atat o hotarare judecatoreasca, dar si un contract de credit.

Participantii in acest proces sunt, asadar, creditorul care isi doreste recuperarea sumei de bani si clientul cu datorii (persoana fizica sau juridica).

Cum poate fi evitata executarea silita

Persoanele care au dosare la KRUK Romania trebuie sa stie ca pentru a evita initierea procedurii de executare silita este necesar sa semneze un angajament de plata. La baza acestuia stau platile voluntare care vor fi efectuate pe parcursul procesului de colectare a creantelor.

KRUK Romania SRL se bazeaza pe o politica pro-client in procesul de recuperare a datoriei, lasandu-i acestuia libertatea de a-si stabili singur ratele lunare, astfel incat sa le poata suporta in functie de veniturile si de cheltuielile sale. Prin urmare, scopul KRUK nu este de a-l executa silit pe om, ci de a lua impreuna cu el cele mai bune decizii astfel incat plata ratelor sa se faca fara ca acesta sa simta o presiune foarte mare.

De asemenea, o simpla negociere cu executorul judecatoresc poate fi o solutie care sa stopeze desfasurarea procedurii, in cazul in care aceasta a fost deja demarata. Prin contactarea executorului, persoana cu datorii isi poate manifesta intentia de a rezolva totul pe cale amiabila. In acest caz, i se va oferi ocazia de a semna un angajament de plata prin care clientul isi asuma responsabilitatea si obligatia de a-si plati datoria in rate lunare, pe o anumita perioada.

O alta modalitate de impiedicare a initierii sau desfasurarii procedurii de executare silita ar mai fi si contactarea unui reprezentant KRUK. La fel ca si in cazul executorului, acesta va propune semnarea angajamentului de plata.

De asemenea, procedura inceteaza automat in urmatoarele cazuri: creditorul renunta de bunavoie la ea, bunurile juridice lichidate nu sunt suficiente pentru ca datoria sa fie recuperata sau sunt imposibil de valorificat.

In concluzie, pentru a stopa o procedura de executare silita aflata in desfasurare sau de a impiedica initierea uneia este nevoie de o comunicare deschisa cu reprezentantii companiei KRUK Romania. Prin semnarea unui angajament de plata, oamenii isi asuma responsabilitatea asupra platilor lunare si a duratei in care acestea vor fi efectuate.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like