Pentru ca banii de concediu sunt insuficienti pentru a pleca in vacanta, pentru ca salariul nu iti ajunge mai deloc, pentru ca nu reusesti sa iti gasesti un job full time sau pentru ca vacanta este prea lunga pentru a sta degeaba, te-ai hotarat sa iti cauti un job sezonier.
Pentru ca lucrurile sa fie ceva mai simple, trebuie sa hotaresti din start unde si cam ce ai vrea sa faci. Fireste, odata bifate aceste doua aspecte, nu va insemna ca vei si obtine jobul vanat, insa sansele vor fi mult mai mari.
– Cauta din timp jobul dorit. Asta inseamna ca cel mai bine ar fi sa demarezi cautarea cu ceva saptamani sau luni inainte de inceperea sezonului (mai ales daca este vorba de un job care presupune un proces mai indelungat de selectie sau de un job in afara tarii).
– Chiar daca este vorba de un job de sezon, arata-ti seriozitatea si pregatirea atat in CV, cat si in scrisoarea de intentie. Adapteaza-ti CV-ul, fa-l potrivit tipului de job pe care ti-l doresti. Mentioneaza toate joburile si colaborarile anterioare, precum si activitatile extra-profesionale sau extra-scolare. Activitatile de voluntariat ori programele de internship la care ai participat pot fi un punct in plus pe CV daca sustin interesul tau pentru jobul la care aplici. Nu uita sa mentionezi abilitatile, calitatile care te recomanda pentru respectivul job. Din CV-ul tau nu trebuie sa lipseasca anumite cuvinte precum: disponibilitate, adaptabilitate rapida, flexibilitate, rezistenta la stres si la un program prelungit.
Cele mai citite articole
– Foloseste-te de scrisori de recomandare, de relatiile cu vechii colaboratori.
– Nu ocoli site-urile de recrutare sau targurile special organizate. Apeleaza la varianta cea mai usoara, contactarea directa a angajatorului, dar si la ajutorul cunostintelor.
– Alege intre a lucra in tara sau in strainatate. Idei? Dintre cele mai ofertante joburi: in domeniul turismului, in constructii, agricultura, baby sitting si obisnuitele joburi de vara: barman, chelner, animator.
– Pentru ca este perioada vacantelor, orienteaza-te spre colaborari care sa acopere perioada de concediu a angajatilor. Desi scurte, acestea prezinta avantajul de a lucra pentru companii altfel greu accesibile, avand posibilitatea unei colaborari viitoare.