Sistemele de plată POS (Point of Sales) au devenit obligatorii pentru anumite categorii de agenți economici. Aceste aparate ușurează de altfel activitatea angajaților, oferind o metodă de plată simplă, rapidă și sigură, prin card, fără să fie nevoie de bani cash.
De altfel, metoda de plată prin card devine tot mai larg răspândită, inclusiv la noi în țară, iar aparatele POS au ajuns o necesitate pentru antreprenori. Ele sunt întâlnite aproape peste tot: în magazine, hoteluri, restaurante, benzinării, dar și la bănci sau în mijloacele de transport în comun, unde oferă posibilitatea achitării călătoriei prin plata cu cardul.
Iată tot ce trebuie să știi despre tipurile de POS disponibile în acest moment și pentru ce este utilizat fiecare tip în parte.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/payment-terminal-card-business-2846140/
POS de plată
Cele mai cunoscute și folosite aparate POS sunt cele de plată. Ele sunt întâlnite în magazine, restaurant, benzinării. Aparatele de tipul POS de plată pot scana produsele cumpărate cu ajutorul unui cititor de coduri de bare atașat, apoi afișează prețul, finalizează și înregistrează tranzacția de plată cu cardul. În plus, ele sunt de mare ajutor și în contabilitatea firmei, deoarece pot elibera un raport zilnic al tuturor operațiunilor realizate în ziua respectivă.
POS bancar
Un POS bancar este un aparat mic, care se atașează la casele de marcat sau la POS-urile de plată folosite de casieri. Plata se poate realiza prin introducerea cardului în aparat și tastarea codului PIN sau contactless, doar prin apropierea cardului de aparat. Pe lângă înregistrarea plății, aceste aparate pot elibera și un bon fiscal. În plus, ele pot fi folosite și pentru plata unei comenzi livrate de un curier, spre exemplu, nu doar în magazine sau restaurante.
Cele mai citite articole
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/credit-card-payment-credit-card-1730085/
POS all-in-one
Aceste aparate POS dispune de funcțiile ambelor tipuri de POS menționate anterior (de plată și bancare), dar și altele mai complexe. De aceea, ele sunt preferate deseori de către antreprenori, pentru că simplifică foarte mult operațiunile de plată cu cardul. Un aparat POS all-in-one are o singură componentă, care include un procesor, un hard-disk și alte elemente ale unui computer, inclusiv un ecran tactil. La un aparat de acest fel poți conecta diferite periferice, cum sunt imprimantele fiscale sau cititoarele de coduri de bare.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-card-and-terminal-1308747/
Obligativitatea folosirii POS: reglementări și sancțiuni
Potrivit Legii nr. 191/2018, toți comercianții care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de echivalentul în RON a sumei de 50.000 de euro sunt obligați să utilizeze sistemele POS. Astfel, ei trebuie să le ofere clienților posibilitatea achitării produselor sau serviciilor pși rin plata cu cardul, nu doar prin cash.
Cei care nu respectă legea și nu asigură posibilitatea de plată prin POS, deși au această obligație, comit o contravenție și pot primi o amendă cuprinsă între 5.000 și 7.500 lei. Oricum, având în vedere avantajele plății cu cardul și faptul că tot mai multe persoane recurg la această metodă și chiar decid să nu mai folosească bani cash, magazinele sau localurile care nu oferă această posibilitate modernă de plată riscă să își piardă clienții.
Prin urmare, aparatele POS au devenit foarte utile, atât pentru comercianți cât și pentru clienți și pot fi considerate chiar indispensabile pentru buna desfășurare a activității comerciale, indiferent de domeniul lor de activitate.