Home Viata sanatoasa Care sunt cauzele anxietății și cum o poți gestiona eficient?

Care sunt cauzele anxietății și cum o poți gestiona eficient?

by GetLokal.ro

Anxietatea este o emoție normală și reprezintă modul creierului nostru de a reacționa la situații pe care le percepe ca pe un potențial pericol. Este normal ca anxietatea să apară ocazional în momente stresante, însă atunci când devine constantă și copleșitoare, îți poate afecta calitatea vieții [1]. Citește în continuare și află care sunt cauzele anxietății și ce poți face pentru a o ține sub control.

Ce sunt tulburările anxioase?

Dacă întâmpini o problemă la locul de muncă sau te pregătești să dai un interviu, anxietatea poate fi neplăcută, însă este un sentiment pasager care nu interferă cu viața ta de zi cu zi. În cazul tulburărilor anxioase, senzația de frică este resimțită aproape permanent, la o intensitate crescută, chiar epuizantă. Este important să cunoaștem ce este și cum putem gestiona anxietatea pentru a identifica situațiile în care este nevoie să apelăm la ajutor specializat. În cazuri severe, anxietatea patologică te poate împiedica să execuți acțiuni relativ inofensive, de exemplu să treci strada sau să ieși din casă [2].

Care sunt tipurile de tulburări anxioase?

Există mai multe tipuri de tulburări anxioase, cele mai întâlnite fiind reprezentate de:

  • Tulburarea anxioasă generalizată – o tensiune și o grijă nerealistă, excesivă, aparent fără niciun motiv;
  • Atacul de panică – o frică intensă, instalată brusc;
  • Fobia socială sau anxietatea socială – o teamă copleșitoare, obsesivă că vei fi judecat de ceilalți sau pus în situații stânjenitoare;
  • Agorafobia – frica de a fi într-un loc din care nu ai putea ieși în caz de pericol;
  • Fobiile specifice – frica de anumite obiecte sau situații (de exemplu frica de înălțime) [3].

De ce apare anxietatea?

Anxietatea poate fi cauzată de:

  • Moștenirea genetică;
  • Dereglări ale neurotransmițătorilor din creier care controlează frica și emoțiile;
  • Evenimentele stresante (de exemplu neglijența sau abuzul în copilărie, decesul unei persoane dragi, expunerea la violență, etc);
  • Consumul de alcool sau droguri;
  • Afecțiuni medicale (de exemplu afecțiuni cardiace, pulmonare sau ale glandei tiroide) [1].

Cum poate fi gestionată anxietatea?

După diagnosticarea unei tulburări anxioase, medicul îți va prezenta toate opțiunile pe care le ai la dispoziție. În unele cazuri nu este nevoie de tratament medicamentos, simptomele anxietății putând fi gestionate prin implementarea unor schimbări ale stilului de viață. De asemenea, psihoterapia te poate ajuta să înțelegi de unde provine anxietatea și să înveți diferite modalități prin care să o poți controla.

În cazurile moderate sau severe, tratamentul medicamentos te ajută să-ți controlezi simptomele pentru a reduce impactul pe care anxietatea îl are asupra vieții tale de zi cu zi [2].

În concluzie, anxietatea poate îmbrăca multe forme și îți poate afecta activitățile zilnice, ținându-te departe de locul de muncă sau de interacțiunile cu alți oameni. Dacă în ultima perioadă te-ai confruntat cu anxietatea mai des, nu ezita să apelezi cât mai curând la serviciile unui psihoterapeut sau ale unui medic pentru a te putea bucura din nou de viață fără griji! 

Surse informative

  1. Brennan, Dan. “Anxiety Disorders: Types, Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment.” WebMD, 24 Apr. 2022, www.webmd.com/anxiety-panic/guide/anxiety-disorders. 
  2. Holland, Kimberly. “Anxiety: Causes, Symptoms, Treatment, and More.” Healthline, 3 Sept. 2020, www.healthline.com/health/anxiety. 

“Generalised Anxiety Disorder in Adults.” NHS, 19 Dec. 2018, www.nhs.uk/mental-health/conditions/generalised-anxiety-disorder/overview/.

You may also like