Home Viata sanatoasa Când este recomandată frenectomia laser la copii?

Când este recomandată frenectomia laser la copii?

by GetLokal.ro

Un zâmbet sănătos necesită ca pe lângă dinți și restul structurilor orale, precum țesuturile conjunctive, să funcționeze corect. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, în cadrul clinicilor stomatologice există  tratamentele necesare pentru a garanta o sănătate orală adecvată. 

Ce este frenectomia?

Frenectomia este o intervenție chirurgicală folosită pentru corectarea anomaliilor din aparatul lingual și labial. Dacă un copil suferă de anchiloglosie (frenul lingual scurt), se poate garanta cea mai bună funcționalitate orală prin această intervenție. Operația de frenectomie laser pentru copii este o procedură chirurgicală minim invazivă.

Cu ajutorul unui laser, capetele frenului sunt coagulate și sterilizate simultan. Operațiunea este cât se poate de simplă. Suturile nu sunt necesare, intervenția este absolut fără sânge, iar vindecarea este foarte rapidă. Durerea postoperatorie este minimă.

Tipuri de fren

  • Frenul lingual

Frenul lingual este țesutul conjunctiv care unește limba cu palatul inferior, cunoscut sub numele de podeaua gurii. Anomaliile sale sunt de obicei legate de lungimea acestui țesut. Când frenul lingual este mai scurt decât în ​​mod normal, este vorba despre o patologie cunoscută sub numele de anchiloglosie.

Aceste defecte ale frenului limbii duc de obicei la unele probleme orale mai mult sau mai puțin grave. Nu în toate cazurile funcționalitatea gurii este complet pierdută, deci este important să analizeze fiecare pacient în parte.

Consecințele frenului lingual scurt

  • Complicații alimentare: limba nu are toate mișcările naturale, ceea ce face dificilă mestecarea și înghițirea. În cazul bebelușilor, frenul lingual scurt complică alăptarea. Micuții nu își pot folosi limba în mod corespunzător pentru a se hrăni.
  • Funcții linguale: deoarece limba rămâne mai aproape de palatul inferior, își pierde o mare parte din funcționalitate.
  • Probleme de pronunție: unul dintre simptomele frenului lingual scurt este complicația de a articula unele foneme, care necesită mișcări linguale mai complexe.
  • Frenul buzelor (labial)

Cele mai citite articole

Pe lângă frenul lingual, în gură există și două acolade labiale (superioară și inferioară):

Frenul buzei superioare

Unește buza superioară cu gingiile. De obicei nu duce la multe probleme funcționale, dar împiedică estetica dentară. În unele cazuri, frenul buzei superioare poate duce la probleme de sănătate dentară, precum:

  • Diastema sau strungăreaţa: atunci când există o anomalie în frenul labial superior, se pot forma separații dentare, în special între incisivi.
  • Pronunție: o altă consecință este greutatea de a pronunța unele foneme.
  • Funcția buzei superioare: cei care suferă de anomalii ale frenului labial au de obicei anumite probleme de mobilitate în buza superioară.
  • Patologii ale gingiilor: atunci când frenul buzelor prezintă anomalii, este dificil să se efectueze rutine bune de curățare dentară. Acumularea de bacterii este mai frecventă și prevalența cariilor dentare este mai mare. Este un factor de risc pentru bolile orale, cum ar fi gingivita sau parodontita.

Frenul buzei inferioare

Acest fren conectează buza inferioară cu gingiile. De obicei nu duce la probleme grave, dar interferează din punct de vedere estetic:

  • Riscul de infectare orală este mai mare;
  • Poate provoca retragere gingivală.

Tratament

Chirurgia poate fi efectuată într-un mod convențional cu bisturiul sau laserul, ceea ce reduce semnificativ trauma operației și perioada de recuperare după aceasta. Intervenţia se efectuează sub anestezie locală și este complet nedureroasă. Durata este de aproximativ 20-30 de minute La copiii mici, cu o abordare convențională, se recomandă utilizarea suturilor absorbabile.

Cele mai citite articole

You may also like