Home Servicii Cand au aparut primele legi din lume privind protectia muncii

Cand au aparut primele legi din lume privind protectia muncii

by Dinu Alexandra

Multi cred ca notiunile precum securitatea si protectia muncii sunt doar niste vorbe goale, niste formalitati pe care angajatorul trebuie sa le bifeze. Chiar daca firmele serioase apeleaza la specialisti capabili sa implementeze masurile potrivite de prevenire sau remediere a riscurilor in domeniul securitatii muncii, cum sunt cei de la Avalia, multi angajati, aflati in cautarea unui salariu cat mai bun, tind sa trateze cu superficialitate chestiunile care decurg din legislatia privind protectia muncii. In realitate chestiunea nu este una de neglijat, si va puteti da singuri seama aruncand o privire in urma, in istoria indepartata a omenirii.

In civilizatiile antice, principala forta de munca era data de sclavi. Plinius cel Batran, un erudit al Imperiului Roman, a consemnat anumite „boli ale sclavilor” care erau provocate chiar de nerespectarea unor norme elementare la „locul de munca”.

Intrucat Anglia a fost prima tara care a cunoscut procesul de industrializare, ea a fost si prima care s-a confruntat cu consecintele adesea ingrozitoare ale exploatarii capitaliste intr-un cadru economic total nereglementat si la intamplare. Pe parcursul perioadei de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea, temelia dreptului muncii a fost pusa pas cu pas, iar unele dintre aspectele mai grave ale conditiilor de munca au fost ameliorate constant prin legislatie. Acest lucru a fost in mare parte realizat prin presiunea concertata de reformatorilor sociali, in special a lui Anthony Ashley-Cooper, conte de Shaftesbury.

Cele mai citite articole

Campania impotriva exploatarii copiilor

Izbucnirea unei epidemii de febra in anul 1784 in fabricile de bumbac din apropierea orasului Manchester a atras atentia opiniei publice asupra folosirii copiilor la munca desfasurata in conditii periculoase. O ancheta locala a fost instituita de judecatorii de pace din Lancashire, iar raportul rezultat a recomandat limitarea programului de lucru al copiilor. In 1802, a fost adoptata prima parte importanta a legislatiei muncii – Legea privind sanatatea si moralul ucenicilor. Acesta a fost primul, desi modest, pas spre protectia muncii. Legea viza deficientele sistemului de munca al ucenicilor. Un numar mare de copii saraci lucrau in industria bumbacului si in mori de lana fara a fi calificati, in conditii ingrozitoare. Legea a limitat timpul de lucru la doisprezece zile si a abolit munca de noapte. Totodata, a impus asigurarea unor conditii de munca de baza pentru toti ucenicii, precum si o cazare adecvata si imbracaminte.

Primele legi privind conditiile de munca

De la mijlocul secolului al XIX-lea, atentia a fost indreptata asupra tuturor celor care lucrau in conditii grele. Pentru prima data, apar dispozitiile legale detaliate privind sanatatea si siguranta la locul de munca. Compensarea muncitorilor pentru vatamari preventive a fost rezultatul unei dezbateri ample in fata unei comisii regale, in anul 1841. Un an mai tarziu, apare prima alege privind munca in mine, care interzice angajarea femeilor pentru munca subterana si a copiilor cu varsta sub 10 ani.

Cele mai citite articole

You may also like