Pentru majoritatea oamenilor, nu există nicio zi fără o cafea bună, indiferent dacă este consumată acasă sau la birou. Aceasta face parte dintr-o rutină zilnică, o cană de cafea reprezentând modalitatea ideală de a socializa cu prietenii sau colegii, într-o pauză binemeritată.
Indiferent dacă o bei doar pentru gustul aromat, trebuie să știi că o cană de cafea pe zi îți poate aduce numeroase beneficii. Aceasta îți îmbunătățește nivelul de energie și starea de spirit, stimulând și diferite funcții ale creierului. În plus, cafeina poate să stimuleze și pierderea în greutate și crește ritmul metabolic al organismului. Dacă nu știi ce să alegi dintre cafeaua măcinată și cafeaua boabe, află care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști, astfel încât să iei decizia corectă.
Avantajele și dezavantajele cafelei măcinate
Fără doar și poate, cafeaua măcinată este cea mai populară în rândul românilor. Drept dovadă, peste 80% dintre români folosesc cafeaua măcinată, pentru a pregăti o cafea la ibric sau la filtru. Cafeaua măcinată aduce numeroase beneficii pentru utilizatori, de aceea, primul avantaj pe care îl putem menționa este faptul că prețul ei este relativ scăzut.
În al doilea rând, cafeaua măcinată se găsește în toate magazinele mici sau mari și în supermarketuri, ceea ce o face și mai ușor de cumpărat. În plus, cafeaua măcinată se pregătește ușor la ibric iar în cazul filtrului, nu trebuie decât să pui cafeaua și apa în recipient, după care să aștepți să fie gata, în timp ce te pregătești pentru o nouă zi.
În schimb, spre deosebire de cafeaua boabe, cea măcinată este considerată o cafea de calitate inferioară, întrucât în urma procesului de măcinare, aceasta își pierde cu ușurință aromele. Din acest motiv, cei care preferă să consume cafea, vor alege întotdeauna cafeaua boabe, precum cafea boabe de la Kafune, aromată și gustoasă.
Avantajele și dezavantajele cafelei boabe
Chiar dacă există cafea măcinată sau cafea capsule, pe care oamenii le folosesc pentru că se pregătesc rapid, există și iubitori ai cafelei boabe, care era pregătită cu cel mai mult drag de către bunicii și părinții noștri. În comparație cu cea măcinată, cafeaua boabe necesită mai mult timp pentru preparare.
Totodată, cafeaua boabe are și un preț mai mare decât cafeaua măcinată, mai ales atunci când este achiziționată din magazinele specializate de cafea. Cu toate acestea, cafeaua boabe are avantaje incontestabile, care țin în special de gustul cafelei.
Cafeaua obținută din boabe de înaltă calitate își poate păstra mai mult timp savoarea și bogăția de arome. Desigur, pentru a te bucura de gustul special al cafelei boabe, trebuie să dispui de o râșniță de cafea și să te înarmezi cu răbdare. Deși această metodă presupune mai mult timp, poate deveni rapid un adevărat ritual de pregătire a cafelei.
Deși cafeaua poate să reziste timp îndelungat dacă este depozitată corespunzător, gustul său poate suferi modificări în timp. După ce boabele de cafea sunt prăjite, structura chimică a acestora începe să se modifice, iar boabele încep să elibereze dioxid de carbon, prin degazificare.
Astfel, uleiurile prezente în interiorul boabelor încep să oxideze iar boabele nu mai sunt la fel de aromate. Pentru a te bucura de o cafea puternică și aromată, este indicat să o bei la o distanță de patru zile până la două săptămâni din momentul prăjirii, în funcție de modalitatea de preparare.
Astfel, dacă ești fanul unei cafele la ibric, poți să folosești boabele de cafea în prima săptămână. Dacă ai acasă un espressor, poți să aștepți o săptămână, pentru a te bucura de o cafea cu o aromă intensă.
Pentru cafea gustoasă și aromată, o poți pregăti în termen de două săptămâni de la momentul prăjirii. În plus, nu uita că și modul în care depozitezi cafeaua îi poate influența gustul. Din cauză că aerul oxidează boabele și le poate schimba aroma, păstrează-le întotdeauna într-un recipient uscat și bine închis. Evita căldura și umezeala și nu plasa cutia cu boabele de cafea în apropierea unor surse de foc, pentru a evita oxidarea.