Home Utile Cablul HDMI este folosit atat in sectorul AV comercial, cat si cel rezidential

Cablul HDMI este folosit atat in sectorul AV comercial, cat si cel rezidential

by GetLokal.ro

HDMI inseamna High Definition Multimedia Interface (Interfata multimedia de inalta definitie) si este cel mai frecvent utilizat semnal HD pentru transferul atat audio, cat si video de inalta definitie printr-un singur cablu.

 

Este folosit atat in sectorul AV comercial si este cel mai folosit cablu in case care conecteaza dispozitive precum TV digital, DVD player, BluRay player, Xbox, Playstation si AppleTV cu televizorul.

 

Din ce in ce mai multe dispozitive AV de acasa sunt conectate folosind acest cablu simplu si eficient, dar acum HDMI apare si pe laptopuri si PC-uri si, prin urmare, devine standardul pentru pietele corporative si comerciale – pentru educatie, prezentare, semnalizare digitala si afisaj de retail pentru a transmite semnale audio video de inalta calitate de la dispozitiv la dispozitiv.

 

HDMI este o interfata digitala, solutie cu un singur cablu pentru video HD si audio combinate, inlocuind solutiile analogice care necesita cabluri audio/video separate (cum ar fi VGA si mufa audio).

 

Utilizati un cablu HDMI pentru a conecta iesirea de la sursa voastra HD (playerul Blu-ray sau Skybox, de exemplu) la intrarea afisajelor noastre HD – indiferent daca acesta este televizorul, ecranul comercial sau proiectorul, pana la un perete video cu mai multe ecrane! Cablurile HDMI vor fi utilizate si intr-un sistem AV/divertisment acasa daca sistemul include dispozitive suplimentare de control sau de distributie a semnalului, cum ar fi un divizor de semnal, comutator HDMI sau matrice AV.

 

Versiunea standard de 14 mm a conectorului HDMI este cunoscuta ca „Tip A” si este disponibila fie ca conector „fisa”, fie ca conector „mascul” pe cablu. Un cablu HDMI normal va avea, de obicei, o mufa la ambele capete, cu mufe HDMI de tip A prezentand pe dispozitivele AV (Sursa, Afisajul, Ecranul, TVG etc.).

 

Conectorul HDMI de tip A este cea mai comuna versiune si poate fi gasit pe majoritatea echipamentelor si dispozitivelor audio-vizuale, de la televizor, Blu-Ray si XBox pana la echipamente de distributie profesionale, cum ar fi amplificatoare de distributie HDMI, dispozitive matrice si comutatoare signal. Cablul  HDMI este folosit atat in sectorul AV comercial, cat si in casele rezidentiale pentru o calitate mai buna a imaginilor!

 

Dar exista si versiuni de conector HDMI Mini (Tip C) si HDMI Micro (Tip D) HDMI disponibile, deoarece dispozitivele din ce in ce mai mici, cum ar fi telefoanele noastre inteligente si tabletele, devin din ce in ce mai mult sursele noastre personale HD AV.

 

Cu toate acestea, exista limitari ale distantei pe care transmisiile HDMI pot parcurge. La CIE recomandam, atunci cand utilizati un cablu HDMI „standard” de Categoria 1, ca lungimile sa fie limitate probabil la cel mult 10 metri.

 

Exista cabluri de categoria 2 de inalta calitate, cu ajutorul carora putem obtine cu succes lungimi de cablu de pana la 15 metri.

 

Exista o serie de optiuni pentru a mari distanta semnalului HDMI:

Cele mai citite articole

 

– Utilizarea comutatoarelor si repetoarelor HDMI; care va „amplifica” sau va recalcula efectiv semnalul HDMI, permitand imbunatatirea si extinderea transmisiei.

– Folosind cel mai recent cablu HDMI-over-Ethernet sau tehnologie HDBaseT;

– Folosind tehnologia HDBaseT, va puteti extinde semnalul la o lungime incredibila de pana la 100 de metri prin cablu Ethernet standard cat 5e, 6 sau 7.

 

Acest tip de tehnologie HDMI aduce multe beneficii, asa cum vom vedea mai jos:

 

Un cablu HDMI poate transmite atat semnale audio, cat si semnale video. Nu trebuie sa aveti un adaptor diferit pentru o experienta perfecta de vizualizare a celor de mai sus. Un videoclip, fie 4K, fie Full HD, altfel audio multicanal este transmis cu pierderi minime sau fara pierderi de date in tranzit.

 

In acest fel, un cablu HDMI va ajuta sa scapati de mai multe cabluri. Un gadget are scopul de a conecta diferite dispozitive.

 

Un cablu care va conecteaza laptopul/tableta/telefonul si un proiector/monitor pentru a va bucura de o experienta de vizionare pe ecran mare este intotdeauna binevenit, nu-i asa?

 

Aproape toate dispozitivele de astazi sunt inteligente si sunt compatibile cu interfata HDMI. Nu este nevoie sa cumparati un conector separat. Doar conectati cablul atat la sursa, cat si la dispozitivul de iesire si gata!

 

Un cablu HDMI va ajuta sa vizualizati continutul audio/video cu o calitate mult mai buna. Tehnologia de baza aici este capacitatea de a configura automat cele mai bune formate audio si cea mai buna rezolutie video pentru o experienta de vizionare incantatoare.

 

Textul din videoclip apare cu mult mai claritate in comparatie cu vizionarea de pe smartphone/tableta. In acest fel, nu aveti nevoie de niciun dispozitiv de mediere pentru configurarea calitatii. Un cablu HDMI asigura ca datele transmise sunt autentificate si criptate in timpul transmisiei. De asemenea, semnalul transmis nu este manipulat sau alterat. Este primit asa cum este trimis, mentinand integritatea semnalului.

 

Semnalele HD sunt transmise fara compresie, prin urmare nicio derogare a calitatii semnalului. Daca ai chef sa mergi intr-un joc si sa cauti un cablu Ethernet pentru a-ti conecta consola de jocuri la laptop, cautarea ta s-a incheiat!

 

Un cablu HDMI este produsul  de preferat. Conectati-va cablul la laptop si la consola de jocuri, HDTV sau un DVR si bucurati-va de afisajul 3D si 4K. Singura interfata care este sustinuta de industrie, High-Definition Multimedia Interface sau HDMI este o interfata AV care este utilizata pentru transmiterea datelor digitale necomprimate. Pentru standardele analogice, cablurile HDMI se dovedesc a fi o alternativa digitala grozava, deoarece au atat interfata video, cat si audio intr-un singur cablu, in loc de un numar mare de cabluri. Sa nu uitam ca sunt cele mai bune cabluri disponibile pentru dispozitivele multimedia de inalta definitie, cum ar fi playere DVD, playere Blu-ray Disc, computere personale, console de jocuri video, proiectoare video si televizoare.

Cele mai citite articole

You may also like