Home Viata sanatoasa Bradicardie sinusală: Ce este, cauze, simptome și tratament

Bradicardie sinusală: Ce este, cauze, simptome și tratament

by GetLokal.ro

Bradicardia sinusală este caracterizată printr-un ritm cardiac mai lent decât normal. În termeni medicali, aceata este definită ca o frecvență cardiacă sub 60 de bătăi pe minut în condiții de repaus.

Ritmul cardiac lent poate fi întâlnit atât la indivizii sănătoși, în special la sportivii, cât și la persoanele cu diverse afecțiuni medicale. Pentru ca tu să fii mai bine informat despre această potențială problemă, în continuare vom discuta despre câteva aspecte importante ale bradicardiei sinusale. 

Ce este bradicardia sinusală?

Așa cum am menționat mai sus, bradicardia sinusală reprezintă un ritm cardiac mai lent decât ar trebui să fie în mod normal, care își are originea la nivelul nodului sinusal al inimii.

Întrucât acest nod are rol de pacemaker sau stimulator cardiac natural, una dintre opțiunile terapeutice pentru această problemă include implantarea unui pacemaker, pentru cazurile mai severe.

Află mai multe despre implantarea unui pacemaker în cadrul clinicii Monza Ares, dacă prezinți simptome asociate cu bradicardia sinusală sau discută un medic specialist despre alte opțiuni terapeutice disponibile.

Cauzele bradicardiei sinusale

Chiar dacă există numeroase cauze care pot afecta funcționarea normală a nodului sinusal, unele dintre ele sunt însă mai frecvent întâlnite decât altele, cum ar fi:

  • Lezarea inimii – care poate fi cauzată la rândul ei de intervenții chirurgicale, afecțiuni cardiace, infarct miocardic sau înaintarea în vârstă;
  • Malformații congenitale;
  • Probleme care pot inflama țesuturile din jurul inimii cum ar fi pericardita sau miocardita;
  • Anumite afecțiuni cum ar fi apneea obstructivă în somn și hipotiroidismul;
  • Dezechilibru electrolitic, în special cel de potasiu, magneziu și calciu;
  • Anumite medicamente.

Cele mai citite articole

Deoarece bradicardia sinusală poate fi cauzată de lezarea inimii, factorii de risc pentru bolile cardiace pot fi și ei asociați cu potențiala funcționare anormală a nodului sinusal. Câțiva dintre acești factori de risc includ vârsta înaintată, fumatul, istoric medical familial de boli cardiace, diabetul și nivelul ridicat de colesterol.

Semnele și simptomele bradicardiei sinusale

De cele mai multe ori bradicardia sinusală nu prezintă simptome adiționale, cu excepția ritmului cardiac mai lent. Atunci când fluxul sangvin este redus totuși, își pot face apariția mai multe semne și simptome adiționale, cum ar fi:

  • Amețeala;
  • Dispneea sau respirația cu dificultate;
  • Oboseala;
  • Durerea în piept;
  • Leșinul;
  • Starea de confuzie sau tulburările de memorie.

Întrucât simptomele de mai sus pot fi prezentate și de alte afecțiuni sau probleme de sănătate, este recomandată o consultație medicală de specialitate pentru a stabili cauza exactă și tratamentul corespunzător.

Tratarea bradicardiei sinusale

Pentru a trata bradicardia sinusală medicul specialist are la dispoziție mai multe opțiuni terapeutice, care depind în mare parte de cauza care a dus la afectarea funcției nodului sinusal. Aceste opțiuni terapeutice includ:

  • Tratarea afecțiunilor cauzatoare – dacă bradicardia sinusală este cauzată de apneea în somn, de o potențială infecție sau de hipotiroidism, medicul poate recomanda tratament specific pentru afecțiunea cauzatoare, care odată gestionată corespunzător poate înlătura și bradicardia sinusală.
  • Modificarea medicamentelor prescrise – dacă un anumit medicament încetinește ritmul cardiac, medicul specialist poate schimba dozajul acelui medicament sau îl poate înlocui cu altul care are același rol, dar care nu afectează bătăile inimii.
  • Implantarea unui pacemaker – persoanele care suferă de bradicardie sinusală severă și frecventă ar putea avea nevoie de un pacemaker sau stimulator cardiac. Acesta este un dispozitiv de mici dimensiuni care este implantat la nivelul pieptului și care poate menține un ritm cardiac regulat prin impulsurile electrice pe care le trimite spre inimă.

Întrucât bradicardia sinusală poate semnala și alte probleme cardiace, este recomandată programarea la un cardiolog pentru a descoperi cauzele simptomelor prezentate și opțiunile terapeutice disponibile. Acest articol este de natură informativă și nu înlocuiește o consultație medicală specializată.

Referințe:

  1. Hafeez, Yamama. “Sinus Bradycardia.” National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine, 7 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493201/. Accesat 01 July 2024.
  2. „Sinus Bradycardia: Symptoms, Causes, Treatment, and More.” Healthline, 4 Jan. 2023, www.healthline.com/health/heart-disease/what-to-know-about-sinus-bradycardia. Accesat 01 July 2024. 
  3. Cleveland Clinic medical. “Sinus Bradycardia: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22473-sinus-bradycardia. Accesat 01 July 2024. 

Cele mai citite articole

You may also like