Home Utile Bolile gingivale și complicațiile COVID-19

Bolile gingivale și complicațiile COVID-19

by GetLokal.ro
Bolile gingivale și complicațiile COVID-19

Bolile gingivale au o incidență foarte ridicată în rândul populației adulte. Acestea sunt frecvente, deși pot fi prevenite, iar tratarea în stadiile incipiente asigură o vindecare facilă. Patologiile stomatologice afectează atât cavitatea bucală, cât și funcționalitatea întregului organism. În cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2, acestea influențează atât complicațiile, cât și riscul de mortalitate.

Semne ale unei boli gingivale

Afecțiunile gingivale pot fi descoperite încă din primele stadii, ca urmare a manifestărilor evidente pe care le au. Astfel, printre primele simptome pe care le poți experimenta se numără:

  • sensibilitatea dentară (la rece, cald, alimente acide sau dulci);
  • disconfort gingival;
  • tumefiere gingivală (umflare);
  • hiperemie gingivală (înroșire);
  • sângerări gingivale (la perierea dinților sau la consumul alimentelor dure).

 

Simptomele sunt specifice gingivitei și necesită tratare. Astfel, dacă aceste semne sunt prezente, este indicat să consulți medicul stomatolog cât mai repede. Cu cât tratamentul este instituit mai devreme, cu atât complicațiile sunt reduse. Întreabă medicul stomatolog care este cea mai bună abordare pentru gingivita tratament.

 

În cazul în care aceste simptome sunt lăsate netratate, ele se agravează. În timp, apare retracția gingivală și formarea pungilor gingivale la rădăcina dintelui. Astfel, rădăcina este expusă, iar sensibilitatea dentară se accentuează. Pungile gingivale pot reține la nivelul lor resturi alimentare, iar curățarea acestora se face cu dificultate. În timp, pot apărea carii la nivelul rădăcinii dintelui și chiar pierderea dinților. Acest stadiu este cunoscut ca parodontoză.

 

Parodontoza afectează o proporție mare a pacienților stomatologici. Vindecarea acesteia se face doar prin adoptarea unei scheme terapeutice indicate de medicul stomatolog. Una dintre metodele terapeutice ce prezintă șanse ridicate de vindecare este reprezentată de tratament laser parodontoza.

Covid-19 la persoanele cu boli gingivale

Studiile au demonstrat că persoanele diagnosticate cu boli gingivale în stadii avansate au un risc de 5 ori mai mare de a avea nevoie de respirație asistată mecanic. În ceea ce privește mortalitatea, aceasta este de 9 ori mai ridicată în cazul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, care prezintă afecțiuni gingivale.

 

Complicațiile bolii Covid-19 sunt mai mari la persoanele care prezintă patologii ale cavității bucale, ca urmare a prezenței abundente a bacteriilor de la acest nivel. Bacteriile sunt specifice parodontozei, iar prezența acestora activează sistemului imunitar. Astfel, acesta nu va reacționa corespunzător în cazul unei noi infecții, precum cea cu SARS-CoV-2.

 

Pentru ca intensitatea simptomelor să fie redusă în cazul infectării cu SARS-CoV-2, este important ca patologiile de la nivelul cavității bucale să fie tratate corespunzător, încă de la primele simptome. Igiena corespunzătoare a cavității bucale este esențială atât pentru sănătatea danturii, cât și pentru cea a întregului organism.

 

Este important să respecți regulile de igienă, dar și efectuarea controalelor periodice la medicul stomatolog. Acesta îți poate indica cele mai bune variante de igienizare a cavității bucale, precum și care sunt produsele potrivite nevoilor tale.

You may also like