Intervenția de blefaroplastie este acea operație de chirurgia care corectează pleoapele în scopul de a îmbunătăți estetica acestora sau pentru a face anumitor corecții la nivel funcțional care să rezolve un anumit disconfort al unei persoane.
Mai exact, blefaroplastia este o procedură făcută de către un medic chirurg estetician pentru modificarea într-o mai mică sau mai mare măsură a pleoapelor, atât pentru îmbunătățirea esteticii faciale, cât și pentru corectarea unor problemelor pur medicale ce sunt consecința unui exces de piele în această zonă.
Când vine vorba despre acest tip de operație care se face în zona feței, mai exact a ochilor, una dintre principalele frici ale potențialilor pacienți se referă la perioada postoperatorie, deoarece li se pare că vor trebui ca să sufere dureri mari și multe alte tipuri de disconfort care pot varia de la o persoană la alta.
Intervenția de blefaroplastie este dureroasă?
Cu toții știm că pragul durerii depinde de gradul de suportabilitate individual, ceea ce înseamnă că fiecare pacient este unic și va resimți durerea postoperatorie într-un mod specific, caracteristic doar lui.
Din fericire, când vorbim de blefaroplastie, foarte rar se întâmplă ca pacienții să se plângă de dureri medii sau mari. Cel mai frecvent persoanele operate simt mai degrabă un disconfort ușor, relativ simplu de gestionat prin luarea corectă a acelor medicamente analgezice care au fost prescrise de către medicul chirurg estetician.
Nu e vorba de durere propriu-zisă, ci de spaima cauzată de umflăturilor normale după o asemenea operație în zona feței. Mai mult decât atât, deoarece trebuie aplicate anumite picături oculare și creme speciale postoperatoriu care, temporar, pot face ca vederea să fie estompată, frica este prezentă în sufletul multor pacienți, deși nu e cazul.
Psihologii au arătat demult, în urma studiilor efectuate, că frica face întotdeauna ca durerea să fie resimțită mult mai puternic la nivelul unei zone operate, uneori extrem de puternic, deși în realitate ea se află la un nivel minim.
Odihna accelerează procesul vindecării
După o intervenție de blefaroplastie trebuie să te odihnești bine măcar două – trei zile după operație.
Mai mult decât atât, în prima săptămână, activitățile trebuie să fie ușoare, nesolicitante.
Chiar dacă persoana operată la nivelul pleoapelor și-a reluat o activitate ușoară, este bine ca din timp în timp, să își pună comprese reci pentru a elimina disconfortul pe care s-ar putea să îl resimtă o perioadă.
Obligatoriu trebuie evitate activitățile fizice foarte intense, precum ar fi alergarea, dar mai ales sporturile de contact (artele marțiale sau boxul). De asemenea, trebuie evitate sporturile nautice, pentru a preveni infecțiile cauzate de substanțele care sunt puse în mod curent pentru dezinfectarea apei din piscine.
Activitățile pe care persoana le făcea înaintea operației pot ca să fie reluate, încet-încet, după circa o lună sau două.
Când poți să te fardezi din nou după o blefaroplastie?
În mod ideal, ar trebui ca o femei să aștepte minim două săptămâni înainte de a se machia, chiar dacă impulsul este acela de a masca foarte rapid vânătăile inerente după o astfel de operație efectuată la nivelul pleoapelor.
Motivul? Produsele cosmetice conțin ingrediente care pot irita zona pleoapelor și pot crește riscurile declanșării unei infecții periculoase. Mai înțelept ar fi ca să porți o pereche de ochelari de soare, pentru a camufla vânătăile.
Mai poți folosi lentile de contact imediat după operația de blefaroplastie?
Porți în mod obișnuit lentile de contact? Cu siguranță ai acasă și măcar o pereche de ochelari cu dioptriile corecte, pentru cazurile urgente. Dacă e vorba de niște ochelari de soare cu dioptrii și mai bine!
O intervenție estetică la nivelul pleoapelor reprezintă o situație excepțională în care sunt de mare folos niște ochelari de vedere. Ei ar trebui purtați minim două săptămâni după operație.
Este cea mai bună cale de a evita ca să prelungești inutil perioada de vindecare. Utilizarea lentilelor poate interfera cu procesul de recuperare, întârzie dispariția umflăturilor și a vânătăilor, ca să nu mai vorbim că reprezintă și un factor de risc pentru declanșarea unor grave infecții.