Problemele spatelui pot afecta adultii de toate varstele, dar si copiii. Hernia de disc poate sa apara si la 20 de ani si la 60, iar scolioza este o problema des intalnita la copii si adolescenti. Din fericire, aceste probleme se pot trata in ziua de azi. Daca in unele cazuri se ajunge la o interventie chirurgicala, in cele mai multe situatii, putem rezvolva problemele legate de disfunctionalitati de acest gen fara a apela la chirurg. Bio Ortoclinic este una dintre cele mai renumite clinici de recuperare a herniei de disc fara operatie si de tratare a scoliozei, iar rezultatele sunt uimitoare. Dar, sa vedem ce inseamna fiecare dintre cele doua probleme despre care am amintit mai sus.
Hernia de disc lombara
Lombalgia este o problema comuna de sanatate cu consecinte sociale si economice grave. 85% dintre oameni sufera de dureri de spate la un moment dat in viata lor. Specialistii au observat ca un stil de viata sedentar, supraponderalitatea, un loc de munca stresant, statul incorect si fumatul activ reprezinta un risc de hernie de disc. Cu exceptia unor cazuri speciale, interventia chirurgicala ar trebui considerata ca ultima solutie. Chirurgia este ultima optiune de tratament, cu exceptia cazului in care exista afectiuni speciale, cum ar fi afectarea nervilor din cauza herniei, moliciune in picioare, incontinenta urinara sau la scaun. 85-90% din durerea asociata cu hernia de disc poate fi tratata cu medicamente, terapie fizica, exercitii fizice, terapie comportamentala si terapie manuala. Metodele de tratament interventionale pot fi preferate pentru pacientii care nu isi revin in decurs de 3-4 saptamani, in ciuda aplicatiilor de tratament mentionate mai sus. Bio Ortoclinic floseste metode nechirurgicale, noi si de succes in tratamentul herniei lombare. Orice tratament efectuat de expertii de la aceasta clinica este extrem de sigur atunci cand este realizat de maini experte si experimentate. Cele mai frecvent utilizate medicamente in tratamentul herniei de disc sunt cortizonul si medicamentele anestezice locale. Aceste medicamente ofera ameliorarea edemului, inflamatiei si aderentelor din jurul nervului si herniei. In general, rata de succes a tratamentului este mare.
Scolioza
Scolioza este indoirea coloanei vertebrale spre dreapta sau stanga. Desi este asociata cu o tulburare de dezvoltare, cauza nu este cunoscuta cu exactitate. Diagnosticul se pune de obicei in copilarie. Primele simptome sunt ca umerii si soldurile nu sunt simetrice si pacientul are o umflatura pe spate. Uneori boala poate fi detectata intamplator printr-o radiografie toracica. Din cauza scoliozei, alunecarea apare si la sold, omoplati si cutia toracica. Scolioza este mai frecventa la fete.
Conditiile in care curbura normala a coloanei vertebrale este afectata este definita ca scolioza. Aspectul extern al coloanei vertebrale in scolioza poate fi asemanat cu litera S sau C. Curbura care apare in structura coloanei vertebrale spre lateral apare de obicei inainte de pubertate si la inceputul adolescentei. Se estimeaza ca 3 din 100 de adolescenti au aceasta afectiune. La 4 din 5 pacienti cu scolioza, cauza de baza nu poate fi clarificata.
In literatura medicala, aceste boli sunt definite ca fiind idiopatice atunci cand majoritatea factorilor care provoaca boala nu pot fi determinati definitiv. Prin urmare, cel mai frecvent tip de scolioza este definit ca „scolioza idiopatica”. Scolioza idiopatica este impartita in 4 grupuri separate, cu limite de varsta cuprinse intre 0 si 18 ani.
In timp ce termenul de scolioza idiopatica pentru sugari este utilizat pentru pacientii cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani, scolioza juvenila idiopatica pentru pacientii cu varsta cuprinsa intre 4 si 10 ani, pacientii adolescenti cu scolioza idiopatica cu varsta cuprinsa intre 11 si 18 ani si cazurile de scolioza idiopatica la adulti detectate dupa varsta de 18 ani. Avand in vedere grupa de varsta in care boala este cea mai frecventa, se poate concluziona ca majoritatea pacientilor cu scolioza sunt cei diagnosticati cu scolioza idiopatica a adolescentului.
Scolioza detectata dupa nastere este clasificata ca scolioza congenitala. Aceasta situatie, care apare din cauza unei probleme care apare in timpul dezvoltarii structurii scheletice a coloanei vertebrale, poate duce la un defect de dezvoltare legat de alte sisteme precum sistemul nervos, excretor si cardiovascular care se dezvolta simultan.
La marea majoritate a pacientilor cu scolioza, cauza reala nu poate fi determinata, dar prezenta unor indivizi cu aceeasi afectiune in randul membrilor familiei poate indica o predispozitie genetica. Simptomele care apar in cazul scoliozei variaza in functie de gradul de curbura a coloanei vertebrale. Prezenta scoliozei poate fi determinata prin diferite examene radiologice. Daca medicul considera necesar, alte metode imagistice, cum ar fi imagistica prin rezonanta magnetica si tomografia computerizata pot fi utilizate in scopuri de diagnostic.
Procedurile precum bracing si interventia chirurgicala sunt extrem de rare in tratamentul scoliozei. Principiul tratamentului consta in observatie, exercitii adecvate si activitati sportive si urmarire. La pacientii cu scolioza netratate, pot aparea in viitor dureri de spate, leziuni ale nervilor si diverse probleme legate de organe precum plamanii si inima. Pe langa aceste probleme, gandurile negative despre propriul aspect al persoanei sunt, de asemenea, o problema care trebuie subliniata in planificarea tratamentului.
In functie de cat de grave sunt problemele legate de hernia de disc sau de scolioza se va stabili un tratament adecvat. La Bio Ortoclinic sunt disponibile foarte multe tratamente care, asa cum am subliniat deja, dau rezultate foarte bune. Desigur, trebuie sa existe o colaborare foarte serioasa intre medic si pacient pentru ca aceste probleme sa fie rezolvate. Pentru detalii, contactati oricand membrii echipei Bio Ortoclinic.