În primul an de viață, înălțimea și greutatea reprezintă cei mai importanți indicatori ai dezvoltării unui bebeluș. Dacă mai există și alți bebeluși în familie sau în cercurile de prieteni, poate fi destul de ușor să compari acești indicatori, însă trebuie să ai în vedere următorul lucru: fiecare bebeluș e diferit și se dezvoltă în propriul ritm. Unii iau mai mult în greutate în primele 2-3 luni, alții mai puțin, unii cresc mai mult în lungime, alții mai puțin. Iată tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea bebelușului din punct de vedere fizic:
Graficele de creștere – utile sau nu?
Probabil ai observat că la fiecare vizită, medicul pediatru consultă bebelușului, îl cântărește, îl măsoară și apoi face o evaluare pe baza unui grafic cu inaltime si greutate copii. Pe baza unui astfel de grafic de creștere, medicul poate identifica anumite probleme de creștere sau dezvoltare ale copilului. În primele luni de viață, bebelușii iau în greutate destul de mult – aproximativ 150-200 grame pe săptămână, în primele 3 luni de viață. Din luna a patra, ritmul de creștere va încetini.
Cele mai citite articole
La fel și cu înălțimea. În primele 6 luni, bebelușii vor crește mai mult în înălțime, însă sunt și bebeluși care nu urmează această tendință de creștere. Să nu uităm că înălțimea este influențată și de factorii genetici. Dacă părinții sunt mai înalți, există șanse mari ca bebe să se lungească mai mult, iar dacă părinții sunt mai scunzi, bebe să nu crească chiar atât de mult în lungime în primele 6 luni. Acesta este și motivul pentru care ei schimbă și atât de multe mărimi de haine baieti sau fete într-un timp atât de scurt. Uneori nici măcar nu vor apuca să poarte anumite haine că deja au și rămas mici.
Modul de hrănire – un factor important în dezvoltarea copilului
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv până la vârsta de 6 luni, iar ulterior, alăptarea să fie completată de diversificare. Există studii care arată că bebelușii hrăniți exclusiv la sân se dezvoltă mult mai bine decât cei hrăniți cu formulă de lapte praf. Acest lucru se datorează proteinelor și a hormonilor de creștere care se regăsesc în laptele matern, dar nu și în laptele praf. Laptele matern conține toți nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase. Dar asta nu înseamnă că bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf nu pot crește la fel de bine ca un bebe alimentat la sân.
În concluzie, există anumite standarde în care bebelușul trebuie să se încadreze din punct de vedere al înălțimii și greutății, dar ar trebui să le lași în seama medicului pediatru. El este singurul în măsură să spună dacă bebe se dezvoltă normal, nu comparațiile cu copilul vecinilor sau al altor rude. Fiecare copil este unic și se dezvoltă diferit, așa că, bucură-te de fiecare moment cu el, fără să te stresezi cu cântarul sau centimetrul.