Deși în bucătăria tradițională românească, dar nu numai, foarte multe preparate și rețete se bazează pe prăjit și, implicit, utilizarea uleiului, asta nu înseamnă că nu poți face aceleași rețete folosind altă metodă de preparare termică. Uleiul este un aliment care se utilizează foarte mult în bucătărie, în primul rând pentru că dă o anumită savoare și aromă preparatelor. Cu toate acestea, se recomandă ca acesta să fie consumat cu moderație – atât crud, cât și pentru prăjit.
Totuși, este important să știi că uleiul nu este neapărat nesănătos, în special atunci când se utilizează un tip de ulei potrivit pentru prăjit (cu punct de ardere cât mai rapid), însă are calitatea de a îmbogăți, din punct de vedere caloric, majoritatea alimentelor. Din cauza conținutului ridicat de grăsimi (în esență, este o grăsime vegetală), utilizarea excesivă a uleiului este contraindicată.
Descoperă noi alternative de preparare termică a alimentelor
Prăjirea alimentelor, deși le dă un gust mult mai bun, duce la diminuarea concentrației de micronutrienți și vitamine conținute. Din aceste motive, nu doar că este indicat să găsești noi alternative de preparare termică a alimentelor, ci este necesar, în special dacă te confrunți cu patologii precum hipercolesterolemia (creșterea concentrației de colesterol în sânge peste limitele fiziologic normale).
Spre exemple, o friteuza care folosește aburul pentru prepararea alimentelor nu doar că te va ajuta să reduci la maximum consumul de ulei, dar nu va afecta decât foarte puțin conținutul în vitamine al alimentelor. O altă alternativă este gătitul la cuptor, cu foarte puțin ulei (sau chiar deloc). Te-ar putea surprinde de cât de savuroase sunt felurile de mâncare care, în loc să fie prăjite în mod clasic, sunt preparate termic la aburi sau la cuptor.
Redu consumul de ulei, dar nu renunța la prăjit
Într-adevăr, poate fi greu să renunți la mâncărurile prăjite, însă deseori oamenii tind să folosească mai mult ulei decât este necesar. Prăjirea alimentelor în așa-numitele „băi de ulei” ar trebui evitată, chiar dacă rezultatul este gustos și savuros. Există multe alternative pe care le poți lua în calcul, fie că vorbim de electrocasnice bucatarie speciale pentru gătit sau utilizarea unor spray-uri cu ulei, care te asigură de faptul că folosești o cantitate optimă pentru gătit.
Uleiul este necesar pentru a crea o peliculă subțire în tigaia folosită pentru prăjit. Nu este necesar să folosești o cantitate exacerbată atunci când prăjești, uleiul având capacitatea de a adera de suprafața alimentelor preparate termic. Astfel, o cantitate mică nu va dăuna organismului, dar îți va asigura prepararea alimentelor, astfel încât acestea să aibă gustul și savoarea dorite, fiind, în același timp, la fel de sănătoase.
Deși este un aliment întrebuințat în foarte multe rețete, uleiul, din păcate, nu are valori nutriționale prea benefice pentru organism. Este foarte bogat în grăsimi, acestea fiind macronutrienții predominanți în acest compus de origine vegetală. Totuși, conține și acizi grași esențiali, Omega-3 și Omega-6, care asigură buna funcționare a organismului. În schimb, procentul acestora este mult mai mic decât cel al grăsimilor nesaturate și saturate.