Home Economie Cum să alegi sursa potrivită de finanțare pentru proiectele tale

Cum să alegi sursa potrivită de finanțare pentru proiectele tale

by GetLokal.ro

Ești un antreprenor la început de drum sau vrei să-ți crești afacerea, prin diversificarea activităților? Cauți surse de finanțare potrivite pentru proiectele tale? Află cum să selectezi modalitățile potrivite, pentru afaceri profitabile, pe termen lung!

Evaluează necesitățile de finanțare pentru proiectului tău

Clarifică scopul și obiectivele proiectului. Creează un plan de afaceri, cu etapele vizate, resursele preconizate, rezultatele dorite și beneficiile așteptate. Identifică toate costurile asociate activităților prevăzute: costuri directe (materialele, echipamentele, cheltuielile cu personalul), costuri indirecte (cheltuielile administrative și de suport).

Detaliază în bugetul de proiect costurile variabile (care se schimbă în funcție de volumul de activitate) și costurile fixe (rămân constante pe tot parcursul proiectului). Nu uita să bugetezi costurile ocazionale, acele cheltuieli neprevăzute sau de rezervă, necesare pentru derularea în bune condiții a tuturor operațiunilor.

Evaluează când vor fi necesare fondurile în timpul derulării proiectului. Această analiză te ajută să înțelegi necesarul de finanțare pe termen scurt și lung. Identifică riscurile financiare asociate diferitelor tipuri de activități și dezvoltă strategii de back-up, ca să le gestionezi eficient, fără să pui în pericol succesul proiectului.

Identifică sursa de finanțare potrivită pentru proiectul tău

Studiază posibilele surse de finanțare, cum ar fi fonduri proprii, împrumuturi bancare, granturi, investitori sau crowdfunding. Optează pentru instituții financiare cu experiență, precum Vitas Romania, care îți oferă credite START-UP, credite IMM, credite agricole, credite rapide, linii de credit pentru furnizori, materii prime, salarii, utilități, impozite și alte taxe.

Beneficiezi de soluții optime pentru îmbunătățirea fluxului de numerar prin decontarea facturilor în avans. Astfel, ai posibilitatea să faci investiții inteligente și să  dezvolți proiecte noi în domeniul antreprenorial. Ești producător agricol sau funcționezi ca PFA (persoană fizică autorizată), II (întreprindere individuală), IF (întreprindere familială), SRL (societate cu răspundere limitată) în mediul rural? Poți să accesezi rapid un credit de îmbunătățiri locative, în condiții excelente de finanțare. 

Selecția surselor de finanțare se va baza pe analiza compatibilității între proiectul pe care vrei să-l realizezi și pe structura planului de acordare, respectiv rambursare a banilor. Evaluează riscurile asociate finanțării, nivelul de flexibilitate și restricțiile pe care le impune. De pildă, finanțările nerambursabile au condiții stricte de eligibilitate sau necesită cofinanțare din partea beneficiarului.

Compară costurile și beneficiile diferitelor surse de finanțare

Fiecare sursă de finanțare vine cu propriul set de oportunități și restricții. Împrumuturile bancare presupun dobânzi și posibile comisioane. De cele mai multe ori implică garanții și au impact asupra scorului de credit. Ca avantaje, îți oferă acces la sume mari de bani și nu influențează structura de proprietate a afacerii.

Investițiile venture capital (de capital de risc) necesită cedarea unei părți din acțiunile companiei, adică din controlul afacerii. În schimb, îți dau acces la finanțare substanțială, expertiză și consultanță antreprenorială. Prin crowdfunding plătești comisioane platformei respective, trebuie să faci o campanie de marketing eficientă și ai presiunea de a livra produsul sau serviciul promis.

Alte surse de finanțare pentru proiecte sunt granturile și subvențiile. Procesul de aplicare este destul de complicat, competitiv, necesită timp și o raportare specifică a indicatorilor de business. Pot exista condiții specifice de utilizare a fondurilor, dar beneficiezi de finanțare nerambursabilă, fără dobânzi sau costuri de capital.

Ia în considerare și combinații ale diferitelor surse de finanțare, ca să dai șanse maxime proiectului tău. Fie că apelezi la bănci, instituții financiare, operatori de leasing, factoring, finanțare pe baza creanțelor, evaluează plusurile și minusurile fiecărei decizii și folosește banii în mod eficient. Astfel, resursele financiare externe vor contribui la succesul pe termen lung al afacerii tale. 

You may also like