Aparatul dentar este un dispozitiv folosit de medicii ortodonți pentru a corecta poziția și alinierea dinților și pentru a rezolva problemele cu mușcătura.[1] În prezent, persoanele care au nevoie de tratament ortodontic au la dispoziție mai multe tipuri de aparate dentare. Care sunt acestea, dar și ce diferențe există între ele vei descoperi în rândurile de mai jos.
Aparate dentare fixe
Aparatele dentare fixe sunt dispozitive ortodontice care se atașează pe dinți și nu pot fi îndepărtate de pacient. Acestea joacă un rol crucial în corectarea aliniamentului dentar, fiind compuse din brackeți (suporturi mici, de obicei metalice), arcuri și elastice care aplică presiune pe dinți, determinându-i să se alinieze corect.
Există diverse tipuri de aparate dentare fixe, cum ar fi cele metalice (tradiționale), cele din ceramică (estetice) sau cele linguale (invizibile, montate pe partea interioară a dinților). Aparatele dentare metalice sunt cele mai comune; reprezintă una dintre cele mai eficiente opțiuni disponibile și cea mai accesibilă din punct de vedere financiar. Dezavantajul lor este că sunt vizibile atunci când vorbești sau zâmbești. Aparatele din ceramică, pe de altă parte, sunt mai estetice deoarece sunt mai puțin vizibile (elementele principale au o culoarea similară cu cea a dinților), dar pot fi mai costisitoare. Aparatele linguale, deși sunt invizibile, pot fi mai inconfortabile și costisitoare.
Acest tip de aparate dentare pot trata o gamă largă de probleme ortodontice, de la cazuri ușoare până la cele severe. Cu toate acestea, pot fi mai inconfortabile, mai ales în primele zile sau săptămâni după instalare. În plus, pot îngreuna igiena orală, deoarece alimentele pot rămâne blocate în brackeți sau sub arcuri.[1]
Alignere/gutiere
Alignerele reprezintă o alternativă modernă și eficientă la aparatele dentare tradiționale. Aceste dispozitive sunt fabricate din materiale plastice transparente și sunt create pe baza unei amprente dentare precise.
Principiul de funcționare a acestora este simplu: ele exercită o presiune constantă pe dinți, care îi aliniază treptat, până când ajung în poziția dorită. Acest proces se realizează în etape, fiecare etapă necesitând un set nou de alignere. Pentru un rezultat optim, alignerele trebuie purtate în jur de 20-22 de ore pe zi, putând fi îndepărtate doar pentru periaj sau atunci când mănânci.
Avantajele utilizării alignerelor sunt multiple. În primul rând, din punct de vedere estetic, acestea sunt aproape invizibile, deoarece sunt transparente, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc un tratament ortodontic discret. În al doilea rând, aceste dispozitive sunt extrem de confortabile, deoarece pot fi îndepărtate la nevoie, spre deosebire de aparatele dentare fixe. În plus, igiena orală este mult mai ușor de menținut cu alignerele, deoarece acestea pot fi îndepărtate pentru a permite un periaj eficient.[1]
Dacă vrei să afli mai multe despre avantajele lor, întrebă-ți medicul ortodont despre aparatul dentar Spark!
Aparate dentare mobile
Aparatele dentare mobile sunt folosite în special la copii, unde dantura este încă în proces de dezvoltare și modificare. Aceste aparate sunt concepute astfel încât să poată fi îndepărtate de către pacient pentru curățare sau pentru confort. Funcționarea lor se bazează pe aplicarea unei presiuni constante pe dinți, ajutând la alinierea corectă a acestora, și pot fi adaptate pe măsură ce dantura se dezvoltă.
Utilizarea aparatelor dentare mobile oferă o serie de avantaje semnificative. Unul dintre cele mai apreciate beneficii este flexibilitatea; acestea pot fi îndepărtate în timpul mesei sau la periaj. Totuși, este important de menționat că succesul tratamentului cu aparate dentare mobile depinde în mare măsură de disciplina pacientului. De asemenea, aparatele dentare mobile nu sunt potrivite pentru toate cazurile.[2]
Alegerea unui aparat dentar este o decizie importantă care trebuie luată în urma unei consultări cu medicul ortodont. Doar acesta îți poate spune de ce tip de aparat dentar ai nevoie, ținând cont atât de starea danturii tale și de problemele ce trebuie corectate, dar și de preferințele și bugetul tău.
Bibliografie:
- „Braces: Types & How They Work”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/treatments/24601-teeth-braces. Accessed 9 Nov. 2023.
- „Misaligned Teeth and Jaws: Treatment with Removable Braces”, Institute for Quality and Efficiency in Health Care, 16 Jan. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553377/. Accessed 9 Nov. 2023.