Traumatismele pot apărea în orice sport și pot varia ca severitate. Traumatismele minore și moderate sunt adesea tratate prin metode non invazive sau minim invazive. Acestea au ca scop accelerarea procesului de recuperare și evitarea unor posibile complicații asociate cu intervențiile chirurgicale. Indiferent de metoda de tratament preferată, este important a consulta medicul ortoped pentru a te asigura că este ceea ce ai nevoie.
Kinetoterapia
Metodele utilizate în cadrul ședințelor de kinetoterapie sunt utile pentru:
- reducerea durerii;
- scăderea inflamației;
- recuperarea mobilității;
- îmbunătățirea forței musculare.
Beneficiile acestei metode de recuperare se pot observa și după finalizarea recuperării. Astfel, în cazul leziunilor de ligament incrucisat anterior, kinetoterapia permite evitarea agravării acestora și accidentele viitoare prin întărirea musculaturii și creșterea flexibilității. Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre ligamentele genunchiului, care asigură stabilitate articulației. Însă, poate fi ușor lezat în cadrul mișcărilor bruște.
Fizioterapia
Fizioterapia cuprinde mai multe exerciții și proceduri ce au ca scop îmbunătățirea mobilității și restabilirea funcției normale a zonei afectate. Este important de menționat că fizioterapia poate fi utilizată atât în perioada de recuperare, dar și după finalizarea acesteia, ca metodă de prevenție. Tehnicile utilizate în fizioterapie au capacitatea de a crește performanța sportivă. Printre acestea se află:
- terapia cu laser;
- terapia cu ultrasunete;
- terapia diamagnetică;
- electrostimularea;
- crioterapia.
Injecții articulare
Injecțiile articulare presupun introducerea anumitor substanțe în cavitatea articulară. Acestea reprezintă un remediu rapid pentru ameliorarea durerii și reducerea inflamației. Pot fi efectuate atât în perioada de recuperare, cât și ca metodă de prevenție a disconfortului produs de unele afecțiuni, în special cele degenerative.
Orice articulație poate beneficia de injecțiile articulare. Adesea, în practica medicală este întâlnit un număr crescut de infiltratii umar și de infiltrații la nivelul genunchiului.
Cele mai citite articole
Substanțele utilizate pentru injecțiile intra-articulare pot fi:
- antiinflamatoare;
- hiperconcentrat de trombocite;
- acid hialuronic.
Benzi kinesiologice
Benzile kinesiologice reprezintă bandaje elastice prevăzute cu un strat adeziv, care se aplică pe piele. Rolul acestora este de a asigura suportul muscular optim pentru desfășurarea diferitelor activități fără disconfort. Sunt indicate persoanelor care practică diferite sporturi sau care prezintă patologii musculo-scheletale, precum:
- entorse;
- tendinită;
- rupturi musculare;
- contuzii;
- instabilitate articulară.
Este recomandat ca benzile să fie aplicate doar de către kinetoterapeut. Banda poate fi menținută pentru aproximativ 3-5 zile, în funcție de recomandarea specialistului. Beneficiile acesteia includ:
- ameliorarea durerii;
- reducerea inflamației;
- creșterea stabilității articulare;
- corectarea pozițiilor vicioase;
- reducerea perioadei de vindecare a leziunilor.
Masajul
Masajul sportiv este o formă de masaj care are rolul de a stimula musculatura. Acesta poate fi efectuat oricând, atât înainte, cât și după antrenament. În cazul unui traumatism, masajul oferă următoarele beneficii:
- reduce timpul de recuperare;
- ameliorează durerea;
- crește flexibilitatea;
- scade tensiunea musculară;
- îmbunătățește fluxul sanguin.
Un masaj eficient realizat de către o persoană cu experiență te poate ajuta să ai o recuperare mai rapidă și reduce riscul de accidentare.
Metodele non invazive de recuperare în urma traumatismelor sportive sunt eficiente pentru vindecarea leziunilor și reluarea antrenamentelor, dacă sunt respectate conform indicațiilor medicului. Acestea furnizează căi eficiente de gestionare a durerii și contribuie la îmbunătățirea performanței. Consultă medicul ortoped și o echipă specializată în recuperare medicală și astfel, vei beneficia de un plan terapeutic personalizat pentru o vindecare rapidă și completă.
Sursa foto: Freepik