Există persoane care la începutul primăverii, în loc să se bucure de natura care revine la viață și de temperaturile care urcă în termometru, se simt tot mai obosite și fără energie și se confruntă des cu schimbări de dispoziție. Unii spun că-i doar o pasă proastă, alții vorbesc de ”astenie de primăvară”. Este sau nu reală astenia de primăvară? Cum se manifestă și cum se tratează? Despre asta vom vorbi în cele ce urmează.
Ce este astenia de primăvară?
Astenia de primăvară este conceptul care definește o serie de simptome fizice și psihologice pe care le resimt anumite persoane în perioada de tranziție de la iarnă la primăvară. Simptomele pot varia de la o persoană la alta, iar cauzele exacte ale asteniei de primăvară nu se cunosc cu exactitate – se vorbește de o schimbare de lumină naturală și de temperatură care provoacă schimbări în dispoziție sau de schimbări la nivelul hormonilor care determină o stare mai puțin bună. Cert este că această astenie de primavara nu ține o eternitate – este considerată o afecțiune temporară ce dispare de la sine în doar câteva săptămâni. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să faci nimic pentru a-ți îmbunătăți starea. Poți apela la un specialist care să te ajute să faci față mai ușor simptomelor resimțite înainte de a-ți afecta calitatea vieții.
Cum se manifestă astenia de primăvară?
Cele mai citite articole
Astenia de primăvară este destul de ușor de recunoscut. Dacă până acum erai plin de energie și dădeai randament maxim la locul de muncă, dintr-o dată devii din ce în ce mai obosit și ai dificultăți în menținerea nivelului de energie pe durata zilei. Această oboseală coincide de cele mai multe ori cu începutul primăverii. Chiar dacă nu s-a schimbat nimic în programul tău de somn și dormi în cele mai bune condiții, pe saltele 140×200 și perne ortopedice, te trezești dimineața lipsit de energie. Mai poți experimenta dificultăți de concentrare, lipsă de motivație, schimbări bruște de dispoziție, chiar și dureri de cap, dureri musculare sau tulburări digestive.
Cum se tratează astenia de primăvară?
Tratamentul pentru astenia de primăvară este diferit în funcție de gravitatea simptomelor resimțite, însă de cele mai multe ori, se rezumă la schimbări ale stilului de viață (mișcare zilnică, alimentație echilibrată, odihnă, evitarea alcoolului și a tutunului, expunerea la lumină naturală, etc.) și la terapie. Un specialist te poate ajuta să gestionezi mult mai bine emoțiile negative care vin odată cu primele zile de primăvară. Dacă vorbim de cazuri mai grave, în care intervine anxietatea sau depresia, medicul poate prescrie diverse medicamente pentru un control mai bun al acestor simptome.
Pe tine te-a afectat în vreun fel venirea primăverii? Cum ai gestionat oboseala și stările negative?