Home Utile Munca in sistem hibrid – cum te poate ajuta sa setezi echilibrul intre viata personala si cea profesionala

Munca in sistem hibrid – cum te poate ajuta sa setezi echilibrul intre viata personala si cea profesionala

by GetLokal.ro

In pandemie, munca de acasa a reprezentat o oportunitate mai ales din punctul de vedere al sigurantei. Pe termen lung, insa, munca de acasa poate veni cu unele provocari (lipsa spatiului dedicat, distragerea atentiei, munca prelungita) care duc, usor-usor, la burnout. Munca in sistem hibrid poate mentine un echilibru intre viata personala si cea profesionala si contribuie la inovatie si productivitate. 

Sistemul hibrid promoveaza flexibilitatea

Flexibilitatea este un cuvant de baza in biroul modern si in munca in sistem hibrid. De obicei, cand un angajat merge la birou, lucreaza timp de opt ore, inainte de a pleca acasa. Insa unii angajati pot beneficia de o pauza de pranz mai lunga sau sa lucreze seara sau, poate, dimineata devreme, pentru a-si putea lua copiii de la scoala. Astfel, flexibilitatea este importanta in munca in sistem hibrid. 

Mai mult, un sondaj realizat de Genesis Property, compania fondata de antreprenorul Liviu Tudor, arata ca peste un sfert dintre angajatii romani cred ca un sistem cu 1-2 zile pe saptamana la birou va domina, in anul 2023. Procentul celor care mizeaza pe munca de acasa a scazut la 7%, indica acelasi chestionar realizat pe 1.031 de respondenti din intreaga tara. 

Angajatii isi doresc tot mai mult flexibilitate, pentru a putea lucra de acasa ori de la birou, in functie de nevoi si de preferinte. In acelasi timp, este necesar un mediu fertil pentru colaborare si socializare, pentru a stimula inovatia si pentru a intari echipele de lucru. 

Sistemul hibrid incurajeaza interactiunea directa cu echipa

Un sistem de munca hibrid ajuta angajatii sa lucreze intr-un mod care ii avantajeaza si ii ajuta sa fie mai eficienti. Sistemul hibrid permite organizarea timpului de lucru pentru momentele importante din viata angajatilor (antrenament la sala, vizita la medic etc.) si contribuie la sudarea echipelor. 

Asa cum arata rezultatele aceluiasi studiu, angajatii spun ca principalul avantaj al prezentei la birou este interactiunea cu colegii. Aproximativ 90% dintre angajatii romani cred ca existenta unor spatii pentru socializare si colaborare, in pauzele de munca si dupa program, ajuta la integrarea in colectiv si contribuie la consolidarea echipelor. 

Cele mai citite articole

Mai mult, o relatie mai buna de munca ajuta la un echilibru intre viata profesionala si cea personala. Locurile de socializare precum cafenele, restaurante, sali pentru evenimente si spatii verzi contribuie la socializare. 

In 2023, angajatii romani isi doresc conditii mai bune de lucru la birou (48,7%), facilitati pentru petrecerea timpului liber alaturi de colegi (32,1%) si oportunitati de integrare a angajatilor in echipa (26,4%). Aproximativ 50% dintre angajati isi doresc parcuri si spatii verzi langa birou, iar peste o treime vor activitati de recreere.  

Sistemul hibrid incurajeaza regandirea spatiilor de birouri

In contextul in care 61% dintre angajati se confrunta cu burnout-ul, sunt cautate tot mai mult locurile de munca unde starea de bine reprezinta o prioritate. Aproximativ 90% dintre angajati sunt interesati de beneficiile care tin de bunastarea fizica, financiara si psiho-emotionala, atunci cand cauta un nou loc de munca. Astfel, in 2023, tot mai multi oameni cauta sa realizeze un echilibru intre viata profesionala si cea personala. 

Spatiile de birouri clasice nu mai sunt la moda. Astazi, angajatii cauta spatii de coworking, zone special amenajate pentru socializare si colaborare, precum si spatii pentru viata de dupa birou. Biroul fizic ar trebui sa incurajeze in continuare cultura organizationala, dar si colaborarea si coeziunea echipelor. Colaborarea fizica si interactiunile sociale sunt esentiale pentru creativitate, inovatie si productivitate. 

Biroul modern imbina designul minimalist cu spatiile de meeting, zonele de lucru profund, spatiile informale de colaborare si zonele de relaxare (cafenele, restaurante, spatii de evenimente, sali de sport, parcuri). In 2023 si in anii ce vor urma, biroul va deveni un hub care va imbina munca si relaxarea, un spatiu pentru discutii, interactiuni si colaborare, un loc ce aduna oamenii la un loc.  

Munca in sistem hibrid este un mix fericit intre lucrul de acasa si munca in colaborare, de la birou. Acest sistem de lucru ajuta la mentinerea echilibrului intre viata profesionala si cea personala, contribuie la inovatie si ajuta la bunastarea angajatilor. 

Sursa foto: Shutterstock

Cele mai citite articole

You may also like