Balonarea este o manifestare digestivă comună, cauzată adesea de alegeri alimentare nesănătoase. Totuși, atunci când apare frecvent, poate fi semnul unei afecțiuni gastrointestinale.
Balonarea produce creșterea în volum a abdomenului, pe termen scurt. De asemenea, poate asocia flatulență (eliminarea de gaze intestinale), crampe, presiune în abdomen sau senzația de indigestie.
Iată prin ce metode poți ameliora sau preveni balonarea!
Mănâncă sănătos și regulat
Primul pas este să îți îmbunătățești alimentația per ansamblu. Mesele bogate cantitativ cauzează frecvent balonare(1). Organizează-ți mesele în 3 mese principale și 2-3 gustări, după un orar stabil. De asemenea, evită mesele târzii! Ia cina cu minim 2-3 ore înainte de culcare!
Recomandări pentru o dietă echilibrată:
- Consumă mai multe fibre, dacă prezinți constipație (o cauză frecventă a balonării) (2) – acestea se găsesc în fructe și legume, cereale integrale, semințe.
- Optează mai des pentru pește și carne de pasăre, în detrimentul cărnii grase.
- Include în dietă grăsimi sănătoase – pește gras (cum ar fi somon), nuci, migdale, caju, semințe de in, de chia.
- Optează pentru lactate semi-degresate.
Evită alimentele care cauzează balonare
Alimentele pe care trebuie să le eviți sunt cele bogate în zahăr, cum sunt dulciurile din comerț, dar și cele bogate în grăsimi nesănătoase – carnea grasă, mezeluri, alimentele prăjite în ulei, produse de patiserie. Renunță, de asemenea, la toate tipurile de alimente procesate industrial (2).
Cruciferele (broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles), fasolea și lintea sunt asociate adesea cu producția de gaze intestinale, deci consumă-le cu moderație (2).
Evită alimentele la care prezinți intoleranță/alergii (2).
Evită guma de mestecat și băuturile carbogazoase, deoarece favorizează balonarea (1, 2).
Redu consumul de sare
Excesul de sare favorizează retenția de apă, care la rândul său se asociază cu balonare (1). Utilizează mai multe ierburi aromatice și mai puțină sare. Evită conservele, deoarece conțin mult sodiu.
Mestecă mai bine alimentele
Cele mai citite articole
Mâncatul în grabă și cu gura deschisă duce la înghițirea aerului odată cu alimentele. În plus, alimentele incomplet mestecate îngreunează digestia. Încearcă să mesteci bine, lent și cu gura închisă la fiecare masă (1, 2).
Fă mișcare
Mișcarea ajută atât la prevenirea, cât și la ameliorarea balonării. Sportul regulat susține digestia, previne constipația și ajută la eliminarea gazelor intestinale. Chiar și o plimbare ușoară poate fi utilă (1, 2).
De asemenea, încearcă diferite poziții yoga recomandate pentru îmbunătățirea digestiei (1).
Masează-ți abdomenul
Dacă balonarea deja a apărut, stai întins în pat și masează-ți abdomenul în sensul acelor de ceasornic. Începe de deasupra șoldului drept, continuă până sub coaste și coboară până deasupra șoldului stâng (1).
Consumă suficientă apă
Consumă 6-8 pahare de apă zilnic. Deshidratarea favorizează constipația, deci și balonarea (2). Limitează consumul de băuturi alcoolice și a celor bogate în cafeină (cafea, energizant, ceai verde, negru, unele sucuri carbogazoase). Acestea deshidratează prin efectul diuretic.
Fă o baie caldă
O baie caldă reduce crampele abdominale. De asemenea, te ajută să te relaxezi și să reduci nivelul de stres. Acest lucru îmbunătățește funcția gastrointestinală și poate ameliora balonarea (1).
Încearcă un supliment cu probiotice
Suplimentele cu probiotice conțin bacterii benefice care colonizează intestinul. Dezechilibrul florei intestinale poate fi o cauză a balonării frecvente. Cere-i medicului sau dieteticianului să îți recomande un produs potrivit (1)!
Ia în considerare produsele pentru balonare
Anumite suplimente naturiste ar putea fi utile în reducerea balonării, cum ar fi cele cu ulei de mentă sau de fenicul. De asemenea, poți cere farmacistului un medicament antiflatulență, care favorizează eliminarea gazelor intestinale (1). În orice caz, aceste produse nu înlocuiesc un stil de viață echilibrat.
Dacă balonarea persistă și după ți-ai îmbunătățit stilul de viață, adresează-te medicului pentru investigații! Numeroase afecțiuni digestive pot provoca acest simptom. Până când cauza acesteia nu va fi tratată, balonarea nu va dispărea complet.
Referințe:
- Berry, Jennifer. “Eighteen Ways to Reduce Bloating.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 20 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/322525#long-term-solutions. Accessed 10 Nov. 2022.
- Bloating. 2022, www.nhs.uk/conditions/bloating/. Accessed 10 Nov. 2022.