Home Familie Afla acum care sunt riscurile de care trebuie sa-ti feresti copilul in mediul virtual

Afla acum care sunt riscurile de care trebuie sa-ti feresti copilul in mediul virtual

by GetLokal.ro

Invatam copiii cum sa se comporte acasa, la scoala si in tipul liber pentru a preveni orice necazuri. Lumea tehnologica ne face sa avem grija si de „igiena lor digitala”, ajutand generatia mai tanara sa evite expunerea la pericolele din mediul online.

Copiii moderni sunt numiti in nenumarate moduri, precum „generatia digitala” ori „nativi digitali”. Ceea ce au in comun aceste apelative este legatura dintre viata copiilor si tehnologia informatiei.

Daca la inceputul erei computerizarii, accesul la minunile internetului era asociat in principal cu divertismentul, copiii de astazi vad in lumea virtuala o gama larga de posibilitati educationale digitale. Pandemia a dat un impuls puternic dezvoltarii industriei EdTech (de educatie prin tehnologie), de aceea, nu mai putem rezolva problema securitatii cibernetice doar prin apasarea butonului „Oprire” de pe dispozitivele cu acces la internet. Insa ceea ce putem face este sa reducem riscurile. 

Vom examina pericolele pe care le poate intalni un copil pe internet si vom cantari posibilitatile de minimizare ale acestora impreuna cu Adrienne Landry, Director educational in cadrul scolii online de engleza Novakid.

Afectarea stimei de sine prin bullying 

In medie, aproximativ 35% dintre copiii de astazi se confrunta cu hartuirea cibernetica. Uneori, totul incepe ca o gluma, care apoi se dezvolta intr-o problema serioasa. Stima de sine a copilului are de suferit cel mai mult, iar parintii pot intelege ca ceva nu merge bine doar atunci cand acesta devine retras, predispus la schimbari de comportament, plangacios si iritabil.

Ca masura preventiva, este important sa i se explice celui mic ca tot ce apare pe internet ramane pe internet. Trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a posta o fotografie sau un videoclip si nu trebuie sa impartaseasca multe despre el insusi. Este nevoie doar de un videoclip amuzant, filmat pentru prietenii lui, ca mai apoi, intr-o dimineata sa se poata trezi viral si foarte discutat pe internet. Dar oare toata lumea isi doreste cu adevarat acest lucru?

Trebuie sa i se spuna celui mic ca nu ar trebui, in nicio circumstanta, sa posteze sau sa raspunda la mesaje atunci cand este suparat sau trist. Reactia emotionala imediata nu poate rezolva nicio problema, iar de multe ori nu face decat sa inrautateasca lucrurile.

 Vizualizarea continutului neadecvat 

Probabil ca este cea mai frecventa problema de care au parte majoritatea copiilor. Uneori neintentionat, dar si din curiozitate, copiii pot vedea scene de violenta, actiuni imorale si asa mai departe. In cazul in care conversatiile de incredere parinte-copil nu functioneaza, parintii vor trebui sa invete cum sa filtreze spatiul digital. Smartphone-urile si tabletele moderne sunt de obicei echipate cu functia de „control parental”, care permite limitarea accesului la continutul pentru adulti. Mai mult, numeroase aplicatii populare au setari relevante ce controleaza accesul la continut neadecvat varstei.

Oferirea detaliilor personale 

Imagineaza-ti copilul care isi posteaza bucuros fotografia in afara scolii, impartasind geo-locatia. El scrie ca parintii lui nu sunt acasa astazi… Iar multumita unor astfel de „indicii”, pagina lui privata poate deveni o sursa de informatii pentru infractorii cibernetici. Se vede clar pe unde merge cel mic, ce drumuri alege sa o ia spre casa sau nu. Consecintele unei astfel de deschideri pot fi absolut diferite: pana la jaf sau chiar rapire. Este necesar sa se explice in mod calm copilului ca trebuie sa fie foarte atent la impartasirea informatiilor pe platformele online. Daca este posibil, contul de socializare sa fie privat si verificat deseori, pentru a putea observa ce urmaritori are. De asemenea, o atentie sporita necesita si distribuirea continutului pe pagina, chiar daca accesul este privat.

Phishing-ul, furtul datelor confidentiale 

Este un tip de frauda ce se naste atunci cand parolele utilizatorului si datele confidentiale sunt furate. Din pacate, navigatorii neexperimentati pe internet, precum copiii, sunt cei care se indragostesc adesea de „momeala”. Micutul trebuie sa stie ca nu are voie sa urmeze link-urile din e-mailuri sau mesaje, mai ales daca nu sunt primite de la cineva cunoscut. Insa, chiar daca se presupune ca mesajul a sosit de la un prieten, iar acesta ii cere parola, tot este un semnal de alarma si ar fi necesar sa sune parintii, iar mai apoi sa vada ce trebuie facut.

Increderea oarba in strainii de pe internet 

Nu are nimic de-a face cu „pescuitul de pisici”. Acest termen inseamna sa te prefaci ca esti altcineva, adesea cu scopul de a atrage un minor intr-o intalnire.

43% dintre copii vorbesc online cu straini. Insa cine este de cealalta parte a ecranului? Un prieten de aceeasi varsta sau un adult cu intentii rauvoitoare?

Au fost efectuate mai multe investigatii in cadrul carora, in decurs de o ora, copiii au inceput sa aiba incredere atat de multa intr-un interlocutor necunoscut, incat au fost de acord sa il intalneasca in absenta parintilor. Mai mult, infractorii pot cere unui copil fotografii intime „doar pentru distractie” si apoi sa-i santajeze: „Plateste sau le arat parintilor si prietenilor tai”.

Arma principala” aici este relatia de incredere copil-parinte. Astfel veti fi la curent cand micutul isi va face „cunostinte misterioase”, deoarece va va spune mereu despre „prietenii noi”.

Novakid.ro, mediul online in care copiii nu sunt vulnerabili 

Desigur, in ciuda tuturor riscurilor amintite, internetul ramane un instrument foarte important pentru progresul educational al copilului secolului 21. Alegerea scrupuloasa a unei scoli online este o misiune, deloc usoara, ce revine parinților. Cum puteti fi siguri ca ati luat decizia corecta? Atunci cand organizatia pentru care ayti optat asigura transparenta in intregul spectru al comunicarii, iar nevoile celui mic sunt ascultate si satisfacute.

Novakid este scoala online de engleza numărul 1 din Europa. Aceasta respecta Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi (CECRL) si a fost dezvoltata tinandu-se cont de interesele si varstele individuale ale elevilor. Dispune de peste 2.000 de profesori cu experienta, vorbitori nativi ai limbii engleze, ce folosesc cele mai eficiente tehnici de predare. Platforma este una bine securizata, fapt ce creeaza un mediu propice dezvoltarii si elimina pericolele virtuale. In plus, lectiile de 25 de minute previn copiii de oboseala cognitiva si privitul excesiv la ecranul dispozitivului de studiu. Accesati www.novakid.ro pentru mai multe informatii.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like