Home Utile 7 întrebări pe care să i le pui unui agent imobiliar

7 întrebări pe care să i le pui unui agent imobiliar

by GetLokal.ro

Achiziționarea unei proprietăți este o investiție în sine. Acest aspect se aplică fie că vrei să locuiești în locuința respectivă, fie că vrei să o închiriezi sau să o vinzi pentru a face profit Pentru ambele scenarii va trebui să colaborezi cu un agent imobiliar profesionist.

Dacă nu-i adresezi întrebările potrivite și nu cercetezi capacitățile și modalitățile de lucru ale agentului, ai putea fi blocat într-o situație devastatoare care nu-ți va aduce nici un rezultat. Doar pierdere de timp.

Află în continuare care sunt cele 7 întrebări esențiale pe care să i le pui unui agent imobiliar înainte de a începe colaborarea:

Ce este inclus în serviciile dumneavoastră?

Colaborarea cu agentul imobiliar poate însemna mai multe lucruri, nu doar găsirea locuinței ideale. Diferiți agenți includ servicii diferite și cu siguranță vei dori să știi care sunt acestea înainte de a te angaja să plătești comisionul cerut.

Următoarele sunt serviciile standard pe care le poate oferi un agent imobiliar profesionist:

  • Listarea proprietății pentru vizibilitate;
  • Analiza pieței pentru setarea unui preț convenabil;
  • Asistență și ghidare pe tot parcursul procesului de căutare și vânzare-cumpărare;
  • Gestionarea contractului de vânzare-cumpărare cu toate clauzele incluse;
  • Negocierea prețului cu proprietarul pentru a întruni nevoile tale;
  • Sfaturi generale pentru diferite situații.

Comisionul dumneavoastră este negociabil?

Principalul motiv pentru care atât cumpărătorii, cât și vânzătorii se feresc de o colaborare cu un agent imobiliar este constituit de comisionul cerut. De obicei, comisionul agentului este între 2 și 3% pentru achiziționare și 50% pentru închiriere. Comisionul este plătit atât de vânzător, cât și de cumpărător.

Află dacă procentul cerut de agent poate fi negociat în funcție de anumite criterii. De exemplu, dacă valoarea proprietății atinge un o sumă maximă și comisionul este, totodată, convenabil pentru agent.

Care este experiența dumneavoastră în zona respectivă?

Vrei o proprietate într-un anumit cartier. Dar cartierul respectiv nu oferă o multitudine de posibilități de cumpărare, întrucât majoritatea proprietăților au fost deja achiziționate.

Experiența agentului într-o anumită zonă va face diferența în căutarea locuinței ideale. Când adresezi această întrebare, încearcă să găsești agenți care cunosc cartierul, proximitățile, tipurile de locuință, tipul de proprietari etc. pentru o colaborare de succes.

Care este modul de lucru?

Există mai multe tipuri de agenți imobiliari. În principal, vei identifica agenți cu normă întreagă sau part-time.

Agenții cu normă întreagă sunt mai predispuși să-și dedice timpul în colaborarea cu tine, cum sunt cei de la agenția imobiliară Kastel Group, decât cei care lucrează cu jumătate de normă.

Puteți să-mi recomandați anumite servicii în timpul procesului de vânzare-cumpărare?

Achiziționarea unei locuințe înseamnă mai mult decât semnarea unui contract de cumpărare. Un agent imobiliar profesionist ar trebui să fie capabil să recomande diferite servicii necesare în timpul procesului, cum ar fi: un broker ipotecar, un evaluator, un avocat imobiliar, o echipă care se ocupă cu transportul (mutări) și orice alt tip de serviciu implicat în eficientizarea procesului.

Dacă răspunsurile agentului pentru întrebările anterioare sunt așa cum îți dorești, mai gândește-te la încă două pentru când vizionați locuințe împreună:

Vedeți vreun semnal de alarmă cu această locuință?

Ai găsit o proprietate care împlinește majoritatea nevoilor tale. Dar un agent profesionist va putea de multe ori să vadă anumite probleme în legătură cu o locuință pe care un cumpărător nu le poate identifica. Profită de experiența și expertiza agentului.

Ce ofertă ar fi un punct de plecare bun pentru o negociere?

Dacă vrei o locuință pe o piață imobiliară competitivă, o ofertă prea mică va fi ignorată de vânzător. Dacă vrei o locuință pe o piață imobiliară lejeră (de obicei în orașele mai mici), o ofertă prea mare te va face să plătești suplimentar fără un motiv întemeiat.

Bazează-te pe experiența și sfaturile agentului imobiliar cu privire la oferta pe care să o faci pentru o locuință și de ce.

Angajarea agentului potrivit este crucială pentru o investiție imobiliară. Un agent poate asigura că îți găsești locuința perfectă și că ești protejat la fiecare pas în proces.

You may also like