Ne dorim cu toții o piele frumoasă și sănătoasă, dar uităm adesea că există o serie de factori care influențează sănătatea pielii:
- factorii de mediu;
- dieta nesănătoasă;
- fumatul;
- lipsa orelor de somn;
- abuzul de alcool;
- stresul;
- igiena necorespunzătoare.
Există situații numeroase în care pielea este afectată de diverse semne, dar cel mai frecvent întâlnit este pruritul. Există mai multe cauze ce pot provoca pruritul, cel mai adesea însă este vorba de igienă precară, alergii, reacții adverse în urma diverselor tratamante.
În acest articol prezentăm câteva sfaturi pentru îngrijirea corectă a tenului (în special) și a pielii (în general).
Protejează-te de soare
- Folosește produse de îngrijire și cosmetice cu factor de protecție solară inclus (SPF 15 sau mai mare). Aplică produsul pe față și corp și reaplică la fiecare 2 ore, mai ales dacă înoți sau transpiri, indiferent dacă e o zi însorită sau nu (radiațiile ultraviolete străpung norii).
- Poartă vara haine răcoroase și deschise la culoare, din fibre naturale.
- Evită să stai în aer liber în intervalul 10.00-14.00.
Renunță la fumat
Fumatul este un inamic recunoscut al pielii, pentru că o îmbătrânește și pentru că are un rol important în apariția ridurilor. În plus, fumatul afectează producția de colagen și elastină, substanțele care contribuie cel mai mult la elasticitatea pielii.
Demachiază întotdeauna fața, înainte de culcare
Este necesară demachierea tenului pentru că în lipsa demachierii, murdăria din timpul zilei acumulată în porii feței se menține acolo, înfundă porii și declanșează erupții cutanate. După ce ai curățat tenul, nu uita să folosești o cremă hidratantă, în funcție de tipul tău de ten. Crema se poate aplica dimineața și seara, pe față, pe gât și pe decolteu. Poți folosi inclusiv o cremă pentru zona sensibilă din jurul ochilor.
Curăță pielea
- Pielea trebuie curățată delicat, se tamponează cu un prosop curat și moale.
- Nu se recomandă băi sau dușuri cu apă fierbinte, fiindcă usucă pielea.
- Nu sunt indicate săpunuri puternice, care distrug stratul de grăsime natural al pielii.
- Pielea uscată trebuie hidratată, cu un produs potrivit tipului tău de piele.
Consumă alimente sănătoase
Sunt recomandate fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe.
Gestionează stresul
Stresul pe perioade îndelungate poate duce la apariția acneei, iritației cutanate, pruritului.
Odihnește-te cel puțin 7 ore pe noapte
Este un lucru dovedit, un număr insuficient de ore de somn duce la apariția ridurilor. În timpul somnului, organismul produce mai mult colagen, iar efectul se vede în timp.
Fă mișcare în mod regulat
Sportul menține sănătatea și frumusețea pielii, pentru că mișcarea stimulează circulația, iar organismul elimină mai bine reziduurile prin piele.
Expune tenul la aburi
Expunerea la aburi a feței este o metodă de a menține pielea sănătoasă, pentru că deschide porii, intensifică circulația sângelui și ajută la o absorbție mai bună a produselor hidratante.
Evită atingerea feței
Atingerea feței este cea mai ușoară metodă de a duce bacteriile la față. De asemenea, se recomandă menținerea curată a părului, pentru că sebumul și impuritățile de la nivelul scalpului ajung pe față, iar acest lucru poate declanșa anumite probleme.
Ce trebuie să reții
Un ten curat și frumos nu este greu de întreținut:
- exfoliază tenul cel puțin 1 dată pe săptămână, cu produse de tip scrub. Efolierea presupune îndepărtarea celulelor moarte care se acumulează la nivelul pielii, dacă nu sunt îndepărtate periodic.
- atenție la produsele de îngrijire. Nu folosi niciodată produse expirate, pentru că acestea pot produce iritații la nivelul pielii.
- nu fă dușuri fierbinți, pentru că provoacă uscarea pielii.
- de asemenea, nu folosi produse de îngrijire pe bază de alcool, pentru că și acestea usucă excesiv pielea.
- dacă nu știi ce produse sunt indicate pentru tipul tău de piele (ten gras, sensibil, uscat, mixt), solicită sfatul unui specialist.