În prezent, fațetele dentare reprezintă cea mai rapidă modalitate de a obține un zâmbet perfect, iar în jurul acestui subiect s-a creat multă vâlvă, mai ales că ele au fost promovate de multe vedete din mediul autohton. Printre toate informațiile care au circulat despre fatete dentare, s-ar strecurat și multe mituri despre care vrem să vorbim în cele ce urmează. Iată care sunt cele mai răspândite 3 mituri despre fațete dentare:
- Fațetele dentare sunt fragile și se desprind sau se sparg repede.
Fațetele dentare au un aspect mai fragil, fiind ca o foiță subțire, însă asta nu înseamnă că se sparg repede. Ceramica din care sunt realizate este rezistentă în timp – așa se explică faptul că fațetele dentare se păstrează chiar și 10-15 ani într-o stare impecabilă, fără să se ciobească sau să se spargă, dacă sunt respectate recomandările medicului. Acest mit își are sursa din informațiile de acum câțiva ani, atunci când materialele din care se realizau fațetele nu era chiar atât de performant, iar adezivii nu formau o legătură chiar atât de strânsă între fațetă și suprafața dintelui. Dacă fațeta dentară era realizată cu o acuratețe ridicată, dintele este șlefuit corect și este folosit un adeziv performant, este imposibil ca fațeta să se desprindă sau să se spargă pentru că devine una și aceeași cu dintele.
- Aplicarea fațetelor dentare este un proces dureros.
Unii pacienți au resimțit un ușor disconfort în momentul șlefuirii dinților în etapa de pregătire, însă nu se poate vorbi în niciun caz de durere. Procesul de aplicare al fațetelor este non-invaziv și se poate realiza sub anestezie locală pentru un confort cât mai ridicat al pacientului. Nu se poate vorbi de disconfort sau durere nici măcar după finalizarea procedurii. Comparativ cu montarea unui aparat dentar (vezi aici pret aparat dentar) și cu disconfortul apărut ulterior, aplicarea fațetelor dentare este floare la ureche.
- Fațetele dentare nu au un aspect natural.
Există situații în care pacienții optează pentru fațete dentare de un alb nenatural, iar atunci se observă diferența dintre dinții cu fațete și cei fără fațetă. Din punct de vedere al materialului folosit, nu există nicio diferență de aspect între o fațetă dentară și un dinte natural. Singura diferență poate fi la nivelul nuanței, însă dacă ea este aleasă corect, nimeni nu va ști că ai fațete dentare. Dacă execuția este realizată ca la carte și calitatea este ridicată, fațetele dentare nu se vor diferenția în niciun fel de restul dinților naturali. Partea cea mai bună este că fațetele dentare își păstrează acest acest mulți ani – nu se pătează și nu se colorează după consumul de alimente colorate, după cafea sau după fumat, așa cum se întâmplă în cazul dinților naturali.
Medicul stomatolog este singurul care îți poate recomanda fațetele dentare dacă îți dorești un zâmbet de milioane. Așa că, dacă până acum evitai vizita la medic din cauza miturilor discutate mai sus sau a altor mituri care circulă în legătură cu acest subiect, acum te poți programa fără griji la un consult pentru a vedea care sunt opțiunile pe care le ai pentru a avea un zâmbet sănătos și estetic.