Se apropie anotimpul călduros, așa că este momentul să faci o listă cu reparațiile exterioare ale casei, dându-i astfel o nouă față. Oricât de bine a fost izolarea făcută, de-a lungul timpului, din cauza intemperiilor, mai pot să apară zgârieturi, fisuri ale pereților și pete de mucegai. De asemenea, mai pot să apară probleme precum jgheaburi înfundate, vopsea sărită de pe gard, uși și ferestre care scârție. Toate acestea necesită atenție din partea ta pentru a te bucura de tot confortul locuinței tale.
Citește în continuare cum să îți păstrezi casa în condiții bune și ce reparații exterioare poți să faci în următoarea perioadă.
Repară micile imperfecțiuni ale casei
Analizează starea pereților exteriori și acordă atenție chiar și fisurilor mici și zgârieturilor. Dacă sunt neglijate, în timp li se poate mări dimensiunea, iar reparația va fi mai complicată și va necesita costuri mai mari. În multe cazuri nu este necesar să repari întreaga fațadă, ci poți să aplici local soluțiile salvatoare.
Procedura nu va fi complicată dacă fisurile sunt superficiale. Vei avea nevoie de obiecte precum șpaclu, un vas în care să pui materialele, șmirghel, tencuială decorativă, grund de amorsare pentru tencuială, trafalet, pensulă, glet și gletieră. Este important să îți cumperi din timp toate materialele și uneltele necesare. Acolo unde nu ești sigur de cantitate, mai bine cumpără în plus. În caz că nu vei desface pachetele, le vei putea returna depozitului de materiale de construcții.
Curățarea jgheaburilor și a burlanelor
Principalele elemente de evacuare a apei pluviale sunt burlanul și jgheaburile, însă pentru ca acestea să funcționeze corespunzător trebuie să fie curățate periodic, mai ales primăvara și vara. Acestea se pot înfunda cu timpul din cauza frunzelor, a penelor, a crengilor și a prafului care se adună. În cazul în care curățarea acestora nu este făcută la timp, apa de ploaie poate deteriora acoperișul și fațada casei.
Ai nevoie de o scară, o perie cu coadă, o mistrie, mănuși de protecție și o găleată pentru a strânge resturile vegetale. Bineînțeles, le poți arunca și pe jos, după care să le strângi. Folosește un furtun cu apă, apoi insistă cu peria acolo unde resturile vegetale se îndepărtează mai greu.
Unge ușile și ferestrele care scârțâie
Printre problemele frecvente ale casei se numără și ușile și ferestrele care scârțâie. Deși nu reprezintă un defect major, este o situație enervantă pentru toată lumea. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să cauți în magazinele de bricolaj un ulei special pentru feronerie ori un spray lubrifiant. De regulă, aceste produse au o pompă mică special concepută pentru a ajunge lichidul și în zonele mai greu accesibile. Astfel nu vei mai fi nevoit să demontezi balamalele mult prea strânse. Nu uita ca, la final, să ștergi excesul de ulei cu ajutorul unei cârpe ori al unui șervețel. Operațiunea trebuie repetată la o anumită perioadă de timp, în special dacă revine scârțâitul. Dacă problema persistă, ia în calcul consultarea unui meșter în domeniul ușilor și al ferestrelor.
Bifează pe listă toate reparațiile exterioare de care are nevoie casa ta și bucură-te de confortul pe care ți-l oferă.