Cand spunem suprafata, putem face referire la atat de multe lucruri, de la suprafata pamantului sau a apei pana o podea, capota unei masini, o usa si nenumarate alte obiecte si spatii. Fiecare dintre acestea are un anumit rol, face parte din ceva sau este ceva, poate oferi beneficii, poate fi imbunatatita dar in acelasi timp, degradata si chiar distrusa.
Lasand la o parte aspectele mari, ne vom limita pentru o scurta perioada pe suprafetele pe care le gasim in cadrul unei locuinte, la diverse bunuri, echipamente si asa mai departe. Pot exista o gramada de materiale din care ceea ce gasim intr-o casa poate fi realizat, de la metal si lemn pana la ceramica si plastic, sticla sau hartie, si asa mai departe. Si pentru ca in multe cazuri este nevoie ca acestea sa fie cat mai rezistente, fie ca au un rol functional sau doar un rol estetic, suprafetele multor obiecte sunt tratate si acoperite cu diverse alte substante cu rol de protectie, precum vopselele.
Vopsirea unei suprafete ii ofera nu doar protectie dar si un aspect mai frumos sau diferit de cel initial. Acesta este un proces ce poate fi realizat prin diverse metode iar vopselele pot avea foarte multe compozitii, fiind potrivite atat pentru un anumit tip de material cat si pentru un anumit tip de proces prin care sunt aplicate pe o suprafata.
Cel mai comun tip de vopsire este cel clasic, utilizand o pensula sau un trafalet. Vopseaua necesara pentru acest tip de proces se gaseste in orice magazin si este usor de preparat si de aplicat, avand o aderenta buna pe foarte bune suprafete iar cel mai bine poate fi aplicata pe cele drepte sau acolo unde nu exista spatii greu accesibile unde instrumentele de vopsire sa nu poata patrunde. Pentru astfel de sarcini, se poate utiliaza un pistol de vopsit, un aparat ce pulverizeaza vopseara pe o suprafata si poate fi utilizat si acolo unde avem de-a face cu zone mai greu accesibile ca de exemplu piese complexe.
Aplicarea unui strat de vopsea pe o anumita suprafata ajuta la obtinerea unui grad de protectie mult mai mare impotriva numeroaselor elemente de risc ce ar putea afecta in timp acea suprafata. Metalul sau lemnul se pot degrada in timp daca sunt expuse la umezeaza constanta, metalul poate rugini in timp ce lemnul se poate umfla si poate crapa. Un strat de vopsea va oferi suprafetei impermeabilitate si astfel, pentru o perioada mai lunga, efectele negative nu vor aparea.
Una dintre cele mai eficiente metode de vopsire, in materie de protectie si rezistenta in timp este vopsirea in camp electrostatic. La baza acestui proces stau particulele de vopsea incarcate pozitiv care sunt pulverizate pe o suprafata incarcata negativ, imbinarea aceasta asigurand o mare rezistenta a stratului de vopsea si o buna aderenta la suprafata. Comparativ cu alte metode, acesta nu poate fi realizat oricum si de oricine, fiind nevoie de echipamente si medii de lucru sppeciale.
Pentru a asigura o aplicare puternica si uniforma a vopselei, este nevoie ca suprafata in cauza sa fie cat mai curata si sa nu prezinte defecte. In acest sens, inainte de aplicarea vopselei, care ar fi ultimul pas in tot procesul acesta, se realizeaza curatarea iar cea mai buna metoda, in special acolo unde avem de-a face cu spatii greu accesibile, este prin sablare. Sablarea reprezinta un proces prin care o suprafata, de orice tip sau mai bine spus, din orice material, este curatata sau finisata, acolo unde exista mici defecte, prin suflare abraziva a anumitor materiale abrazive granulate, la viteza mare pe suprafata care trebuie curatara sau finisata.
Pe de alta parte, alte suprafete nu necesita in mod special vopsire insa este indicat sa le fie oferit un grad mai ridicat de protectie prin alte metode, precum tratarea acestora. Asta se poate face prin diverse procedee si totodata, scopul tratamentelor suprafetelor poate fi multiplu, nu doar pentru protectia ci si pentru a le oferi un aspect mai placut la vedere si la atingere. Tratamentul unei suprafete poate consta in reconditionarea defectelor si imperfectiunilor, reconditionarea estetica, oferirea de rezistenta la coroziune, oxidare sau impermeabilitate. Toate acestea precum si alte operatiuni consta in aplicarea uni strat protector pe suprafata dorita.
Pregatirea unei suprafete pentru tratament de face prin spalare si decapare, procese de indeparteaza impuritatile si eventualele pete de uleiuri si alte substante ce se inlatura greu prin procedee standard. O data cu aplicarea stratului protector, acestea nu vor mai aparea deoarece protectia nu va mai oferi aderenta acestor elemente nedorite. De asemenea, nu vor mai aparea pe suprafata nici zgarieturile usoare, stratul protector oferind o protectie la asta. Cel mai bine este ca elementele protectoare sa fie aplicate in starat dublu astfel incat gradul de protectie sa fie mai mare si in acelasi timp, sa fie realizata o acoperire uniforma a suprafetei.
Exista asadar, numeroase procese prin care o suprafata, indiferent din materialul din care este confectionata, poate fi protejata, curatata si finisata astfel incat sa aiba o rezistenta cat mai mare in timp si sa ofere cat mai multa eficienta si beneficii in sarcinile in care o putem utilizam. Pentru o rezistenta cat mai are in timp, desi la un pret ceva mai mare, este bine sa alegem metodele mai eficiente, vopsirea in camp electrostatic sau tratarea suprafetelor impotriva diverselor elemente de risc ajutandu-ne totodata sa economisim in timp mai multi bani pentru intretinere sau inlocuire.