“I close my eyes and I want to know where I am, cooking is about emotion, is about culture, it’s about love, it’s about memory.” – e suficient să folosim acest citat, de-ale lui Bottura, un chef italian, ca să înțelegem importanța restaurantelor. Și foarte bine s-ar putea aplica și pentru cafenele sau hoteluri. Când vorbim despre succesul unui spațiu HoReCa, gravităm în jurul a trei puncte-cheie vitale:
- meniu & poveste
- ambianță
- amenajare restaurant & design interior
Acum, după doi ani de pandemie, în care vizitele la restaurant ni s-au rărit mai mult sau mai puțin voluntar, am ajuns la o concluzie firească: nu e vorba doar despre mâncare. Adică nu mergem la restaurant doar ca să ne bucurăm de un festin.
Mergem ca să evadăm, ca să ne pierdem în altă lume, ca să ne relaxăm, ca să ne deconectăm și…lista poate să continue. Iar la aceasta stare de evadare contribuie nu doar meniul restaurantului, ci și amenajarea acestuia – după pandemia de Covid-19, ne-am dat, în sfârșit, seama: ne pierdem în spațiu și ne regăsim tot în el.
Așa că iată – designul interior s-a dovedit a fi un adevărat pilon de sprijin. Pentru o locație HoReCa, e vital ca scopul principal să fie să închege o comunitate de clienți pasionați, care să împartă aceleași valori și care să se regăsească în spațiul tău. Așadar, merită să facem o trecere în revistă a celor mai importante 3 concepte de care să ții cont într-o amenajare HoReCa:
- „Conceptul restaurantului este cel care face diferența. Mâncarea servită la restaurant poate fi cât se poate de gustoasă, personalul poate fi cel mai priceput și amabil, însă, cu siguranță, impactul cel mai mare asupra unui client va fi povestea din spatele restaurantului. Astfel, tema pe care dorești să o aibă restaurantul tău va fi cea care îi va garanta o parte din succes.
- Mai mult decât un concept bine ales, încăperea necesită un spațiu amenajat cu sens. Dacă ideea este bună, dar spațiul nu este proiectat corect, s-ar putea să nu ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești. Există mai multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când proiectăm o încăpere a unui restaurant, cel mai important fiind spațiul clienților (fluxuri tehnologice de producție și servire corecte, așezarea meselor, cromatica, iluminatul, sonorizarea, parcursul clientului în spațiu, zonele principale si toalete).
- Bugetul – iar aici nu vorbim doar despre “cât costă” ci, mai ales, și despre cum se pot eficientiza costurile, care sunt termenele realiste de proiectare și de implementare, corelate cu plățile și costurile, că̂t este corect să̆ platești pentru finisaje de calitate șamd.” – arh. Radu Călin, co-fondator al buticului de design interior PickTwo
Senzorială, carnală, cu sens, cu poveste – așa trebuie să fie descrisă povestea locației tale de către clienți. Când vorbim despre amenajare HoReCa, vorbim despre o fuziune fascinantă de aspecte care țin atât de tehnică, cât și de estetica desăvârșită pe care ți-o dorești.
Dacă ai fi avut nevoie de design interior cabinet medical, ți-am fi spus că pilonii tăi de sprijin se regăsesc în siguranță, simplitate și impecabilitate. Dar în cazul unei amenajări HoReCa, focusul trebuie să fie pe starea de bine a celor care îți trec pragul.
Se poate ieftin, bun și repede?
Poate acesta e triunghiul în care ne încredem mulți dintre noi, în toate ariile vieții – vrem de obicei rezultate care să ne coste puțin (sau nimic), să fie ieftine, dar și tare calitative. În viața reală, lucrurile nu funcționează așa. Nici măcar în amenajarea unei cafenele sau restaurant. Trebuie să pick two și să stick to them. Adică, proiectul tău final poate fi:
- Ieftin și bun, dar va dura mult
- Ieftin și rapid, dar nu va fi bun
- Rapid și bun, dar nu va fi ieftin
Așadar, pe care piloni alegi să-i iei cu tine în călătoria de amenajare a restaurantului tău?