În proiectarea mobilierului, un meșter trebuie să țină cont atât de preferințele clientului, cât și de regulile de care va depinde funcționalitatea pieselor. Uneori chiar și specialiștii cu experiență pot face anumite greșeli fie din neatenție, fie din dorința prea mare de a realiza ceva deosebit.
Iată în continuare 4 greșeli frecvente care apar în proiectarea mobilierului.
1. Mobilierul nu corespunde exact dimensiunilor camerei
Deși pare o sarcină ușoară să iei măsurătorile spațiului în care urmează să fie montată mobila, totuși se mai întâmplă să apară probleme. Fie clientul a preferat să facă singur măsurătorile, fie un om din echipă a făcut un pas greșit. De aceea este extrem de important ca proiectarea mobilierului să înceapă după ce a fost verificat cu atenție spațiul și după o amplă discuție cu clientul. Dacă mobilierul nu se va încadra la perfecție în zona respectivă a casei ori a firmei, va fi greu de reparat la final greșeala.
2. Nu se montează uși glisante în spațiile mici
Ușile batante nu reprezintă cea mai bună soluție pentru spațiile de dimensiuni mici fiindcă „fură” din loc și provoacă disconfort atunci când sunt închise și deschise. De aceea dulapurile cu uși glisante au devenit o variantă la care se apelează din ce în ce mai des. Ușile glisante alunecă de la stânga la dreapta, cu ajutorul sistemelor de șine de glisare montate pe dressing ori alt tip de dulap. Se vor dovedi extrem de utile în dormitoarele și bucătăriile mici, dar și pe holuri. Pe lângă faptul că sunt ușor de folosit, acestea permit libertate de mișcare, nu reprezintă un risc pentru copii și asigură un design modern și elegant.
3. Nu se pune accent pe alegerea corecta a accesoriilor în proiectarea mobilierului
Altă greșeală care poate duce la costuri suplimentare mai târziu este neglijarea accesoriilor pentru mobilier. Fiindcă nu joacă un rol important în estetică, feroneria este deseori ignorată, ceea ce este o greșeală în proiectarea mobilierului. Trântirea zgomotoasă a ușilor, lăsarea balamalelor și deschiderile anevoioase ale sertarelor sunt semnele care demonstrează că piesele nu au fost alese corect.
În cazul obiectelor de mobilier care vor fi utilizate des, cu atât mai mult trebuie evitată greșeala alegerii unei feronerii care lasă de dorit. Riscul de deteriorare a balamalelor, a glisierelor și a altor accesorii este ridicat atunci când este vorba despre mobila din bucătărie ori din camera copiilor. Este mai bine să faci de la început o alegere de calitate decât să fii nevoit să înlocuiești periodic feroneria. Alege balamale pentru mobilă și accesorii sertare de pe MAM Bricolaj și ai garanția calității.
4. Se aleg materiale de calitate slabă
Din dorința de a se face economie, se poate alege un material de calitate îndoielnică ori care nu este potrivit pentru zonele cu umiditate mai mare, așa cum sunt bucătăria ori baia, unde este recomandat MDF-ul, nu PAL-ul. Unul dintre principalele avantaje ale realizării mobilei la comandă este că permite personalizarea fiecărei piese. Clientul poate obține un mobilier unicat, de calitate superioară.
Tu ai făcut vreodată aceste greșeli în proiectarea mobilierului?