În timp ce a avea un copil mic este o bucurie, marile bucurii vin cu mari responsabilități. Vrei să te asiguri că bebelușul sau copilul tău mănâncă alimente potrivite, doarme suficient și are timp de joacă, se dezvoltă corect și multe altele.
Cu această lungă listă de lucruri care te ajută să-ți menții copilul sănătos și fericit, poate fi ușor să treci cu vederea sănătatea orală. La urma urmei, copilașul tău are doar câțiva dinți, contează cu adevărat îngrijirea lor? Oricum își va pierde dinții de lapte, nu?
Nu e chiar așa. Dinții de lapte sunt foarte importanți pentru că aceștia influențează sănătatea dinților permanenți – există studii care arată legătura dintre sănătatea dinților de lapte și parodontoza de la vârste înaintate, și fie că îți vine să crezi sau nu, cu o rutină pe care o deprinde de mic, evita sa aibă de-a face vreodată cu o căutare foarte populară de pe Google: parodontoza tratament.
Asadar, primul lucru pe care e bine să îl știi despre dinții de lapte este ca trebuie sa îi tratezi ca pe dintii permanenti și să ții cont de următoarele aspecte:
- Chiar dacă sugarii nu au încă dinți, gingiile lor trebuie totuși menținute curate, căci se pot irită cu ușurință de la zaharurile cauzatoare de bacterii, din laptele praf și din laptele matern.
- Dinții care sunt doar puțin sub gingii și încă nu au erupt sunt deja predispuși afecțiunilor, în lipsa unei îngrijiri adecvate.
- Inițierea îngrijirii orale pentru bebeluș în timpul copilăriei îl ajută, de asemenea, să se obișnuiască cu rutină și probabil să fie mai puțin inconfortabil pentru acesta viitorul periaj al dinților.
- Pentru a descoperi care sunt procedurile corecte, e indicat să mergeți la un cabinet care are un departament dedicat de stomatologie copii și să discutați cu medicul pedodont, specialistul care tratează dintîi copiilor.
- Odată ce bebelușul are primul dinte, este timpul să începi o rutină de periaj. Odată ce bebelușul are doi dinți care se ating, poți încorpora ața dentară. Apa de gură poate fi utilizată abia la vârsta de aproximativ 6 ani și trebuie folosită fără a fi înghițită.
- Când alegi periuța de dinți asigură-te că are perii moi, potriviți pentru gingiile și dinții sensibili ai copilului.
- Prima vizită a copilului tău la un medic pedodont ar trebui să aibă loc în termen de 6 luni de la apariția primului dinte. După aceasta, ar trebui să vizitezi medicul pedodont pentru consult și periaj profesional, o dată la 3 luni, în perioada de erupție a danturii temporare și permanente.