Studiul de fezabilitate este un studiu si o evaluare initiala inainte de inceperea efectiva a proiectului. Scopul sau este de a stabili si de a evalua daca realizarea proiectului este posibila si utila – din punct de vedere legal, arhitectural, tehnologic, economic. In general, se face pentru proiecte mari, unde costurile ar fi cu adevarat mari si este important ca proiectul sa mearga in directia corecta.
Rezultatele studiului de fezabilitate constau intr-un raport cu date, grafice si desene. De asemenea, includ posibile alternative si diferite abordari ale implementarii, precum si potentiale probleme si posibile solutii la aceste probleme.
Acest lucru permite managerilor de proiect sa gaseasca solutii la potentialele probleme si sa ia decizii pentru implementarea proiectului. In special, un proiect poate sa nu fie profitabil din cauza activitatilor prea multe si/sau costisitoare, ceea ce poate duce la amanarea sau incetarea proiectului.
Insa cu ajutorul unor arhitecti cu experienta, din cadrul unui birou proiectare pot fi gasite mai multe optiuni de implementare si abordari diferite pentru cea mai potrivita alegere. Acestia pot, de asemenea, asigura obtinerea si intocmirea documentatiei pentru o autorizatie isu.
Un studiu de fezabilitate evalueaza potentialul de succes al proiectului. Prin urmare, obiectivitatea este un factor important de cercetare pentru potentialii investitori si institutii de credit.
Care sunt obiectivele de atins?
Cele mai citite articole
Pentru ca un proiect sa aiba succes, trebuie luati in considerare 3 factori importanti:
- calitate: nivelul de calitate cerut pentru produs/serviciu;
- costuri: costul proiectarii unui produs, costul logisticii, costul de marketing, pretul de vanzare al unui produs etc;
- termene limita: termene limita de proiectare, cum ar fi livrarea unui produs catre un client etc.
Denumit si triunghiul calitatii sau calitatea totala, scopul este de a echilibra aceste 3 date.
Crearea dosarului de fezabilitate
Dosarul de fezabilitate este un document descriptiv care abordeaza aspectele tehnice, calitative, financiare si de calendar ale unui proiect. Acesta trebuie sa permita tuturor celor implicati sa inteleaga obiectivele si provocarile proiectului si sa se pronunte asupra validarii sale finale.
Scopul lui este de a:
- defini programul complet al proiectului (specificatii: analiza functionala, definirea caracteristicilor principale si secundare ale proiectului);
- elabora si justifica bugetul necesar realizarii acestuia;
- evalua costul total al proiectului: costuri estimate de exploatare, intretinere, stocare, energie necesara etc;
- identifica toate constrangerile si standardele de reglementare prin initierea unei analize a riscurilor de proiect;
- defini un program de studiu, productie si implementare pentru a estima toate fazele si duratele proiectului;
- asigura toate elementele necesare pentru o buna intelegere a proiectului;
- identifica si evalua riscurile.
Cand se impune modificarea studiului de fezabilitate?
In timpul studiului de fezabilitate, daca se identifica o anomalie sau o modificare, aceasta ar trebui sa conduca la o revizuire completa a studiului cu clientul, o modificare a specificatiilor si o analiza de impact asupra programului, costurilor si termenelor limita.
Beneficiile efectuarii unui studiu de fezabilitate
Importanta unui studiu de fezabilitate se bazeaza pe dorinta companiei de a „remedia” orice problema, inainte de a aloca resurse, timp sau pretentii bugetare. Studiul de fezabilitate poate oferi idei noi care pot schimba complet domeniul de aplicare al proiectului. Efectuarea unui astfel de studiu este intotdeauna benefica, deoarece ofera o imagina clara a proiectului propus.